Рівненщина приєдналася до Всеукраїнського громадського бюджету

Рівненська облдержадміністрація та Експертний офіс Всеукраїнського громадського бюджету підписали меморандум про співпрацю. Вже наступного року жителі Рівненщини зможуть отримати фінансування своїх ...

Screenshot_2
Рівненщина приєдналася до Всеукраїнського громадського бюджету

Рівненська облдержадміністрація та Експертний офіс Всеукраїнського громадського бюджету підписали меморандум про співпрацю. Вже наступного року жителі Рівненщини зможуть отримати фінансування своїх проєктів.

26-го серпня Рівненська область приєдналася до Всеукраїнського громадського бюджету (ВГБ) — національного інструменту залучення жителів до розподілу коштів державного бюджету між громадськими ініціативами. Підписання меморандуму стало важливим кроком Рівненщини на інноваційному шляху назустріч плідній взаємодії влади та громади.

Документ підписується Головою Рівненської ОДА Віталій Коваль та представниками Експертного офісу ВГБ: головою ГО Форум розвитку громадянського суспільства, національний експерт проєкту Ради Європи Олексій Коваленко та виконавчим директором ГО SocialBoost Віктором Гурським.

Обговорення старту Всеукраїнського громадського бюджету в Рівненській області відбулося у форматі відеотрансляції. Її учасниками стали:

  • Голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль
  • Члени Експертного офісу ВГБ: Олексій Коваленко, Катерина Борисенко та ідейний натхненник проєкту Артем Стельмашов
  • Спеціалістка з розвитку громадянського суспільства проєкту ПРООН в Україні Оксана Косенко
  • Експертка Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ Ірина Стасюк

«Шлях в тисячу кроків починається з першого. Всеукраїнський громадський бюджет відкритий, побудований на рівних умовах та на засадах прозорості. Це крок, який наближає нас до європейських правил публічного адміністрування. 

Ми впевнені, що влада має виконувати сервісну функцію. Мрія нашої команди — щоб роль чиновників у розподілі Всеукраїнського громадського бюджету була мінімальною. Підтверджую нашу готовність йти в ногу з часом до європейських засад прозорості та відкритості. Ми впевнено дивимося у майбутнє і рухаємося йому назустріч», — говорить Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. 

«Прозорість, підзвітність, відкритість — основні стандарти і принципи демократичного врядування. Дуже приємно, що ВГБ є тим інструментом, який дає можливість публічній владі наслідувати ці принципи», — підкреслює Олексій Коваленко (Експертний офіс ВГБ, ГО Форум розвитку громадянського суспільства).

Проєкт «Пілотне впровадження ВГБ в областях України» впроваджується командою Експертного офісу ВГБ та реалізується в рамках проєкту ПРООН «Громадянські суспільства задля розвитку демократії та прав людини в Україні» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. В рамках цієї програми ПРООН допомагає уряду, громадянському суспільству та народу України вдосконалювати демократичну політику та практики, необхідні для прискорення прогресу в сфері сталого людського розвитку.

«Всеукраїнський громадський бюджет сприяє досягненню Порядку денного до 2030 та Цілей сталого розвитку, зокрема Цілі №16 «Мир та справедливість». Один з ключових моментів цієї цілі є забезпечення широкої громадської участі. ВГБ допоможе залучити якомога більше громадян для вирішення державних справ та розподілу державних коштів», — зазначає Оксана Косенко (ПРООН). 

Олексій Коваленко також розповів про подальші етапи впровадження ВГБ у Рівненській області. Наступним кроком після підписання Меморандуму про співпрацю стане доопрацювання та прийняття Положення про Всеукраїнський бюджет участі для Рівненської області. Після цього буде впроваджена електронна система «Громадський проект», завдяки якій подання і голосування за проєкти будуть прозорими та ефективними. 

Експертний офіс ВГБ надасть повноцінний супровід для реалізації проєкту: методичні матеріали, концепцію інформаційної кампанії, тренінги та воркшопи. Також під час проведення конкурсу команда проєкту буде здійснювати консультаційну, методичну та технічну підтримку. 

«Це дуже важливий і досить складний процес. Система має бути налаштована таким чином, щоб відпрацьовувати всі параметри Положення. Ми організуємо навчання для модераторів та надаватимемо технічну підтримку і консультації. Наша система стане єдиним місцем комунікації та отримання всієї інформації про бюджет участі. Після прийняття Положення ми готові розпочати навчання», — заявила Катерина Борисенко (SocialBoost).

Конкурс Всеукраїнських громадських проєктів на Рівненщині розпочнеться вже восени. Всі деталі та офіційний початок прийому заявок будуть оголошені додатково.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

План відновлення та розвитку Новобілоуської громади: візія, стратегічні цілі і завдання відновлення

100 тисяч життів на рік: як тютюнова епідемія загрожує демографічному розвитку України

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві

«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Вінниці під час дводенного тренінгу

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?

Понад пів тисячі молодих людей дослідили роль Молодіжної ради