Україна перебуває в ейфоричній фазі (за схемою Тимчасові фази катастрофи)

Під час інтерв’ю Марта Пивоваренко, психологиня-психотерапевтка з багаторічним досвідом, розповіла про узагальнену схему “Тимчасові фази катастрофи”, побудовану на практиці 19-ти країн, де проаналізовано досвід пережиття катастрофічних подій (повеней, тайфунів, війн). Нею користуються Ізраїль, Сполучені Штати, Канада і інші країни, щоб спрогнозувати суспільний рух і спробувати виправити помилки.

Тобто це доведений механізм реагування спільноти чи  держави — які справляються типово з катастрофічною подією.

За словами Марти, наша країна отримує підтримку, ми перебуваємо, так би мовити, в ейфоричній фазі катастрофи, коли з різних сторін надходить допомога. Ця ейфорична фаза світової підтримки ще триває… Щоб не опинитися у фазі “втрати ілюзій” — коли не зможемо так добре і так ефективно відновлювати свою інфраструктуру і людей — ми вже зараз маємо закладати інструменти, які можуть підтримати нас в ті часи. Варто запасатися опірністю до стресу і розвивати власні ресурси. Покладатися  на самоефективність і своїх людей, укріпляти можливості.

Більше читати:

Марта Пивоваренко: Як психологічний стан українців впливатиме на відновлення країни після війни

Марта Пивоваренко, психологиня-психотерапевтка з багаторічним досвідом, працює з людьми, які пережили важкий травматичний досвід, експертка з якості психотерапевтичних, психологічних послуг у Фонді народонаселення ООН в Україні (UNFPA), який сьогодні забезпечує психологічну, психосоціальну підтримку, зокрема людям, які перебувають на окупованих та звільнених територіях. Свого часу Марта Пивоваренко стала співзасновницею професійної спілки «Development Foundation», а після повномасштабного вторгнення адвокатувала тему психологічного відновлення для переселенців у ГО «Спільноти самодопомоги». 


Останні публікації цього розділу:

Як зберігати власну ресурсність та вибудовувати психологічну стійкість команди у час війни

Іван Науменко: сталася толока в масштабах цілої країни

Олеся Островська-Люта: головним проектом всіх українських творців культури була демократія

Ігор Бураковський: відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання

Ігор Козловський: росія не врахувала, що в нас суб'єктне громадянське суспільство