Програма U-inn 2.0: RELOAD – гайда змінювати країну разом!

У 2017 році ми вже писали про конкурс молодіжних інновацій для демократії та прав людини в Україні U-Inn, відкритий для ідей та проектів від молодих людей з регіонів України. Координаторка ...

Слайдер ГП (2)

Громадський Простір

У 2017 році ми вже писали про конкурс молодіжних інновацій для демократії та прав людини в Україні U-Inn, відкритий для ідей та проектів від молодих людей з регіонів України. Координаторка програми Надія Бабинська докладно розповіла Громадському Простору про програму підтримки молодіжних інновацій для сприяння доброчесності та інклюзивності в регіонах України U-Inn 2.0: RELOAD Restart Local Democracy (Перезапуск місцевої демократії) в рамках Програми розвитку ООН в Україні, яка стартує вже в травні цього року. Отже, не пропустіть – ми розповімо про всі родзинки та новинки події 2019 року. 

IMG_1226_7

Маєте інноваційні ідеї, які змінять вашу громаду? Бажаєте дізнатися, як впливати на демократичні процеси? 16 травня 2019 року стартує програма підтримки молодіжних інновацій для сприяння доброчесності та інклюзивності в регіонах України U-Inn 2.0: RELOAD Restart Local Democracy (Перезапуск місцевої демократії) в рамках Програми розвитку ООН в Україні. Молодь може отримати 200 тисяч гривень на свої проекти. Програма складатиметься з серії навчальних, просвітницьких заходів, презентацій та дискусій у більш як 15 містах України, вебінарів, U-Innкубатора, фестивалю інновацій (деталі).

Громадський простір: Чи задоволені ви результатами минулого конкурсу?

Надія Бабинська: У 2017-2018 роках відбувся пілотний етап програми розвитку молодіжних інновацій для демократії та прав людини (всю інформація про умови, хід програми, переможців конкурсу можна знайти)В різноманітних заходах (а це і табір молодіжних інновацій, і ознайомчі поїздки до хабів громадянського суспільства, інші публічні заходи в рамках програми) взяли участь більше 600 молодих людей.

На сам конкурс молодіжних інновацій подалось 90 команд, шість з яких отримали від 2 до 5 тисяч доларів та менторську підтримку для реалізації інноваційних проектів. Наші переможці та переможиці зі Львівщини розробили платформу для перевірки онлайн-доступності «Веб-чекер», домовились з кількома місцевими радами щодо співпраці щодо того, щоб зробити їхні сайти доступнішими, молоді одесити та одеситки створили сервіс для контролю за діяльністю депутатів Одеської міськради, кияни запропонували інклюзивний проект для залучення молоді Київщини зі створення середовища для спілкування студентів та студенток та людей, що мають інтелектуальні порушення та інші.

Учасники та учасниці команд стали активними рушіями змін в своїх громадах, продовжують активну діяльність, залучення коштів на свої проекти. Їхній приклад та досягнення мотивують, в тому числі і нас, продовжити програму в цьому році.

Громадський простір: У чому полягає родзинка цьогорічного конкурсу? Яку він ставить мету?

фокус цьогорічного U-Inn – це доброчесність та інклюзивність

Надія Бабинська: Фокус цьогорічного U-Inn – це доброчесність та інклюзивність демократичних процесів у регіонах України. Справа в тім, що ми якраз завершили наше дослідження цих питань і вкотре переконались у важливості доброчесності та інклюзивності для демократичних трансформацій, утвердженні прав і свобод людини та громадянина/ки, а також у тому, наскільки потрібно залучати до цих процесів молодих людей у регіонах.

Часто вони почувають себе виключеними з процесів прийняття рішень, мало цікавляться суспільно-політичним життям, питанням доброчесності та інклюзивності. Тому з’явився U-Inn 2.0: RELOAD Restart Local Democracy, тобто “Перезапуск місцевої демократії”. Ми хочемо допомогти молодим людям перезапустити двигун місцевої демократії з використанням інновацій. Заходи і сам конкурс проектів покликані також активізувати, підтримати молодіжні ініціативи, інноваційні проекти, які спрямовані вирішити конкретні проблеми чи реалізувати ідеї молодих людей з різних куточків України.

Для досягнення цілей зі сприяння доброчесності та інклюзивності молоді люди можуть використовувати інформаційні технології, креативні, нестандартні підходи для реалізації ініціатив. Хочемо вірити, що це допоможе розкрити і популяризувати теми та практики доброчесності та інклюзивності, захисту прав людини на локальному рівні. Адже серед молоді досить часто мало розуміння цих понять і те, наскільки вони важливі (про це детальніше в статті).

Хорошими змінами є й те, що ми збільшили призовий фонд і тепер він становить 800 тисяч гривень, завдяки тому, що до нас долучились партнерські проекти Програми розвитку ООН в Україні. Ми обиратимемо переможців/иць в чотирьох номінаціях і кожна команда-переможиця отримає 200 тисяч гривень на реалізацію свого задуму.

більше уваги приділимо заходам в регіонах

Окрім того, цього разу ми більше уваги приділимо заходам в регіонах, розширили тематику і тривалість табору молодіжних інновацій і презентаційний день, започаткували U-Inncubator для менторської підтримки проектамУ рамках U-Inn 2.0: RELOAD ми також плануємо RoadShow – відвідати кілька регіонів, залучити хаби громадянського суспільства для популяризації ідеї, тематики та можливостей програми.

Громадський простір: Якими є номінації цього року?

Надія Бабинська: Цього разу у нас чотири номінації.

Зокрема, це “Інновація для доброчесності” (проекти, які спрямовані на відкритість, прозорість та підзвітність діяльності місцевої влади, громадських організацій чи медіа, подолання конфлікту інтересів, впровадження та моніторингу етичних принципів діяльності місцевої влади, громадських організацій чи медіа, залучення громадян/ок до контролю, вплив та подолання недоброчесних практик у діяльності місцевої влади, громадських організацій чи медіа, подолання корупції).

Інновація для інклюзивності”: йдеться про залучення та доступ всіх громадян/ок до процесів прийняття рішень місцевою владою, громадськими організаціями та медіа, посилення соціального діалогу та порозуміння, видимості та залученості вразливих груп, просування і захист прав і свобод людини, в тому числі свободи слова, совісті, вираження поглядів, рівності, подолання дискримінації.

А також є спеціальні номінації від партнерських проектів ПРООН в Україні “Інновація для Донбасу” (розбудова миру, примирення, громадська безпека і соціальна згуртованість, участь у місцевому самоврядуванні, демократичні реформи) та “Інновації для прав людини“ (просування та захист прав людини, права людини з фокусом на вразливі групи, соціально-економічні права людини, подолання наслідків конфлікту (внутрішньо переміщені особи, люди, які живуть на непідконтрольних територіяху сірій зоні тощо). У кожній з номінацій можна запропонувати власну тему, яка відповідає загальній тематиці конкурсу — доброчесності та інклюзивності.

У кожній з номінацій приймаються ІТ та креативні рішення для сприяння доброчесності та інклюзивності в регіонах України. Ці рішення, окрім технічної, креативної складової, обов’язково мають включати в себе комунікацію з громадянами/ками, їх залучення, взаємодію, з особливою увагою на молодь.

Для участі в конкурсі можна подавати такі ІТ-рішення, як веб-сервіс, сайт, платформа,мобільний застосунок, портал, чат-бот, проекти з використанням штучного інтелекту чи аналізу даних, онлайн-ігри тощо. Також на участь у конкурсі приймають креативні, нестандартні ідеї та рішення з використанням міжсекторальних, міждисциплінарних підходів, методів, інструментів, мистецькі, ігрові соціальні проекти. Головне, щоб проекти відповідали тематиці конкурсу, критеріям та принципам конкурсу, принципам інновацій ПРООН, вирішували актуальну проблему чи запит в громаді, позитивно впливали на неї.

Громадський простір: Хто може долучитися?

гайда змінювати країну разом

Надія Бабинська: Ми запрошуємо молодих людей з регіонів України віком від 18 до 35 (станом на 16 травня 2019 року). Щоб взяти участь в конкурсі інноваційних проектів, потрібно створити команду з не менше 2 учасників/ць (у кожній команді має бути третина представників/ць іншої статі) і зареєструвати свою ідею на нашому сайті в розділі “Подати інновацію” (реєстрація відкрита з 16 травня по 1 серпня 2019 року). Проекти можуть подавати як зареєстровані громадські організації, так і неформальні групи, команди друзів-інноваторів та інноваторок, студенти та студентки.

У разі подання ідеї від незареєстрованої ініціативної групи молоді Програма розвитку ООН в Україні допоможе команді домовитись про партнерство для реалізації проекту з регіональним хабом громадянського суспільства. Тому не зволікайте, реєструйте проект і гайда змінювати країну разом!

Громадський простір: Хто і за якими критеріями обиратиме найкращих?

Надія Бабинська: Партнерами конкурсу U-Inn 2.0: RELOAD є Міністерство молоді та спорту України, Державне агентство з питань електронного врядування, Мережа хабів громадянського суспільства в Україні, Центр розвитку інновацій НАУКМА, Громадська рада доброчесності, Freedom House в Україні, 1991 Incubator. Представники/ці партнерів і будуть суддями конкурсу. 

Зокрема, суддями цього року погодились бути Олександр Ярема, заступник Міністра молоді та спорту України, Дмитро Маковський, генеральний директор директорату цифрової трансформації Державного агентства з питань електронного врядування України, Метью Шааф, керівник Freedom House в Україні, Євгенія Клепа, виконавча директорка Open Data Incubator 1991, Сергій Лобойко, голова Центру розвитку інновацій НАУКМА, Галина Чижик, членкиня Громадської ради доброчесності, та Олена Урсу, керівниця проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні”.

Критеріями оцінювання проектів визначені актуальність для вашої громади, відповідність тематиці конкурсу, реалістичність, життєздатність, сталість та вимірюваність результатів, соціальний вплив, ступінь сприяння залученню громадян/ок (особливо молоді) до демократичних процесів, відповідність принципам інновацій Програми розвитку ООН.

Громадський простір: Якими є етапи цьогорічного конкурсу? Чи збиратимете переможців разом?

Надія Бабинська: Програма підтримки молодіжних інновацій U-Inn 2.0: RELOAD складається з серії заходів, подій, які покликані допомогти молоді отримати більше знань та навичок про тематику конкурсу, а також спланувати та зреалізувати інноваційні проекти. Ми розпочинаємо 16 травня 2019 року з презентації в Києві, куди запрошуємо всіх бажаючих (реєстрація на захід тут). 

ad-01

Протягом місяця спільно з хабами громадянського суспільства ми плануємо провести серію регіональних презентацій, обговорень. На початку липня заплановано проведення табору молодіжних інновацій U-Inn 2.0: RELOAD Camp, де на учасників та учасниць очікують навчальні та практичні сесії, активний та пізнавальний відпочинок, мережування, пошук тем та ідей для проектів. Також ми хочемо організувати кілька вебінарів, зважаючи на тематичні запити під час табору. 

Прийом проектів триватиме з 16 травня по 1 серпня 2019 року і вже 12 серпня ми оголосимо 15 півфіналістів. У вересні ми плануємо день презентації та інкубації інноваційних проектів-півфіналістів “U-Inncubator” і там визначимо команди-переможиці, які отримають 200 тисяч на свої проекти та менторську підтримку. І, звичайно, плануємо зібрати всіх переможців/иць на фестиваль молодіжних інновацій U-Inn 2.0: RELOAD.Mission Completed в лютому 2020 року.

Раджу всім зацікавленим слідкувати за анонсами на сайті uinn.org.ua та на сторінці ПРООН в Україні у Фейсбуці.

Громадський простір: Чи плануєте у подальшому продовження програми підтримки молодіжних інновацій для демократії і прав людини?

Надія Бабинська: Розраховуємо, що програма буде настільки ефективною в залученні молоді до вирішення проблем у громадах, що Міністерство молоді та спорту України продовжуватиме реалізовувати цей формат роботи з молоддю в своїй діяльності, а громадські організації – партнери ПРООН в регіонах – й надалі плідно співпрацюватимуть з молоддю задля позитивних змін у громаді.

Тож, якщо у вас є ідеї, бажання, енергія змін – подавайтесь на заходи програми підтримки молодіжних інновацій U-Inn 2.0: RELOAD, збирайте команду, творіть нове, робіть свою громаду доброчесною та інклюзивною, а ми вам допоможемо!


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще