У Полтаві стартував європейський проект з навчання по впровадженню системи НАССР

2 березня 2021 року відбулося відкриття проекту «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Цей проект реалізується Полтавським університетом ...

Додано:
Inna Pakhomova

соц
У Полтаві стартував європейський проект з навчання по впровадженню системи НАССР

2 березня 2021 року відбулося відкриття проекту «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Цей проект реалізується Полтавським університетом економіки і торгівлі в рамках програми Європейського Союзу Еразмус+.

Завдання проекту полягають у поширенні європейського досвіду управління безпечністю харчових продуктів на принципах HACCP та навчання виробників продуктів харчування з європейського досвіду та європейських вимог у харчовому законодавстві. 

Проект розраховано на 3 роки. Цьогоріч на навчання записалися близько 100 осіб – це оператори ринку харчових продуктів з усієї України. Проте відбір пройшли лише 30, які розпочали безкоштовне навчання цього року. 

Навчання відбувається в режимі онлайн із використанням  дистанційного курсу, який також розроблено в рамках реалізації проекту. По завершенню навчання учасники отримають сертифікати про навчання. Планується, що учасники розглянуть теми європейського харчового законодавства, його реформації в Україні, практичні аспекти впровадження гігієнічних вимог та системи НАССР на підприємствах. 

Тренерами проекту є викладачі «Школи НАССР» Полтавського університету економіки і торгівлі: Аліна Ткаченко, Олена Горячова, Юлія Басова, Людмила Губа та головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук. Варто зазначити, що «Школи НАССР» була відкрита у ПУЕТ у 2018 році та здійснює навчання і консультування підприємств стосовно впровадження системи  управління безпечністю харчових продуктів. 

Варто сказати, що на відкритті проекту був представник Національного Еразмус+ офісу в Україні Петро Крайнік. Він запросив подаватися до участі у проектах, які мають на меті створення освітніх продуктів та розповсюдження провідних європейських практик. 

 

Довідково. Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони було ратифіковано Верховною Радою України 16 вересня 2014 року.

Найбільшим за обсягом і найважливішим за економічним значенням є Розділ ІУ “Торгівлі і питання, пов‘язані з торгівлею” Угоди про асоціацію. Саме в цьому розділі зазначені основні вимоги до реформи харчового законодавства. 

В 2016 році Уряд ухвалив Всеохоплюючу стратегію імплементації Глави IV “Санітарні та фітосанітарні заходи” Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею Угоди про асоціацію».

В цьому документі міститься графік адаптації вітчизняного законодавства у сферах санітарних та фітосанітарних заходів та забезпечення якості і безпечності харчових продуктів зокрема до законодавства Європейського Союзу.

Крім того, Кабінет Міністрів в жовтні 2017 року затвердив План заходів з виконання Угоди про асоціацію, розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі України та Урядовим офісом з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції та спрямований на забезпечення безперервності процесу виконання зобов’язань України протягом всього періоду дії Угоди.

У відповідності до плану імплементації Угоди про асоціацію в Україні до 2017 року вже прийнято низку законодавчих актів, які закладають основу для реформування системи гарантування безпечності харчових продуктів шляхом реалізації основних європейських принципів і практик.


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

Комунальне підприємство ухиляється від обліку дерев: громадська організація подала до суду

Молодь Світловодська готує масштабний фест у місті

Команда Let`s do it Ukraine відвідала Південь в рамках проєкту з подолання наслідків повені

Гуманітарні місії на Півдні тривають: волонтери додатково роздадуть 1000 обідів “Добра кухня”

Тютюнові акцизи рятують життя — податкові преференції неприпустимі

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий рентген-комплекс від Програми USAID DOBRE