Не сільничка на столі: експертка назвала основне джерело солі в нашому харчуванні
Українці споживають удвічі більше солі за рекомендовану норму — в середньому 12,6 г замість 5 г. І 75% цієї солі потрапляє в наш раціон з готових магазинних продуктів, і лише 25% — з сільнички на ...
Додано:
OksanaK

Українці споживають удвічі більше солі за рекомендовану норму — в середньому 12,6 г замість 5 г. І 75% цієї солі потрапляє в наш раціон з готових магазинних продуктів, і лише 25% — з сільнички на столі. Про це у Всесвітній день здорового харчування, який відзначається 16 жовтня, розповіла головна фахівчиня з профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я, кандидатка медичних наук Юлія Котикович.
“Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати не більше 5 г солі на добу. За даними дослідження STEPS, у щоденному раціоні українців солі вдвічі більше — в середньому 12,6 г. Звісно, сіль в раціоні важлива, адже в ній міститься натрій. Він підтримує баланс рідини в організмі, відповідає за проведення нервових імпульсів, допомагає м’язам скорочуватися і навіть впливає на ритм серцебиття. Але надлишок натрію збільшує ризик гіпертонії і, як наслідок, інсульту та інфаркту”, — зазначила Юлія Котикович.
За її словами, найбільше солі «ховається» у перероблених м’ясних та рибних виробах (ковбаси, сосиски, консерви), у фастфуді, солоних закусках та снеках, соусах та приправах.
“Деякі продукти у 100 грамах можуть містити добову норму солі. Багаті на сіль і звичні продукти, які щодня на нашому столі, як-от хліб або сири. Тож перевіряйте упаковки в магазині, обирайте в кошик ті продукти, в яких солі менше на 100 г. Якщо неможливо відмовитись або знайти альтернативу солоній закусці, споживайте менше, приберіть зі столу сільничку і не підсолюйте страви. Спробуйте прості кроки заради здоров’я серця і судин”, — зазначила експертка.
Юлія Котикович також додала, що уся сіль, яку ми споживаємо, має бути йодованою. А при наявності серцево-судинних захворювань варто проконсультуватись з лікарем, щоб визначити оптимальну норму солі індивідуально.
Довідково. За даними дослідження STEPS (2019), українці споживають за добу в середньому 12,6 г солі, що суттєво перевищує рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров’я норму — до 5 г (це приблизно чайна ложка). Дітям від 2 до 15 років потрібно ще менше солі, ніж дорослим. Споживання солі має підлаштовуватися під потребу дитини в калоріях – чим менше калорій потребує дитина, тим менше солі їй потрібно. Ці поради не стосуються дітей до 2 років, вони отримують необхідну кількість натрію з грудного молока та прикорму.
Більше корисної інформації про сіль в харчуванні тут.
#ЇжМеншеСолі!