На Житомирщині молодь з різних куточків України приготувала свій “Молодіжний борщ”
Під час благодійного заходу "Молодіжний борщ” молодь з різних куточків України готувала борщі за своїми особливими рецептами та збирала кошти на лікування пораненого військовослужбовця. ...
Додано:
Марина Матвейчук
Під час благодійного заходу “Молодіжний борщ” молодь з різних куточків України готувала борщі за своїми особливими рецептами та збирала кошти на лікування пораненого військовослужбовця. Організаторами заходу, який відбувся в м. Звягелі Житомирської області, стали Громадська організація “Волонтерський штаб Житомира” та Благодійний фонд “Опора громади”
Подія мала на меті об’єднати молодь навколо української кулінарної традиції приготування борщу та зібрати донати на лікування важко пораненого військового. В заході взяла участь молодь Житомирщини, Запоріжжя, Хмельниччини, ВПО з Херсонщини, Харківщини, Донеччини, Луганщини та інших регіонів, ветерани та родини загиблих військових.
У заході взяли участь такі команди: ГО “Волонтерський штаб Житомира”, об’єднана команда громадських організацій Звягеля “Борщовий код”, команда Ради ВПО при Житомирська ОДА , молодіжної ради при Широківська територіальна громада Запорізького району Запорізької області “Широківкські бощовари”, ветеранів Звягеля ОССА (Об’єднана солдатсько-сержантська асоціація), команда кулінарного блогера, журналіста та телеведучого Костянтина Грубича, ВПО Звягеля “Зірки таврійського краю”, об’єднана команда родин загиблих “Чарівниці борщу”, команда Звягельського політехнічного фахового коледжу “Політехнік”, команда Ізяславського куреня “Заславське козацьке товариство” – загалом понад 100 учасників.
Переселенці з Херсонщини приготували борщ за своїм регіональним рецептом, зазначивши, що справжній херсонський борщ має готуватися з борщового буряка та херсонських помідорів, яких, на жаль, не знайшли у Звягелі.
Команда телеведучого та гастроблогера Костянтина Грубича, до якої увійшли студенти Житомирського державного університету імені Івана Франка, приготувала Лизаветин борщ за рецептом родини Лесі Українки, яка є уродженкою Житомирщини. Особливістю цього рецепту є додавання в борщ яблук сорту “антонівка” та пшона.
Команда Ізяславського куреня “Заславське козацьке товариство” частувала всіх традиційним козацьким кулешем.
Керівниця Волонтерського штабу Житомира Галина Чибуровська зазначила: «Приготування борщу є стародавньою українською традицію, яка увійшла в список міжнародної культурної нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Що для нас, є українців, особливо важливим. І цю живу традицію ми передаємо молоді задля збереження культурної ідентичності українців, яку вони несуть у світ».
Народне журі шляхом голосування донатами обрало переможцем команду Молодіжної ради при Широківській сільській раді Запорізького району Запорізької області із рецептом козацького борща!
Зібрані кошти, а це майже 90 000 гривень, передали на лікування важко пораненого військовослужбовця Володимира Опанасюка, який перебуває на лікуванні Звягельській міській багатопрофільній лікарні.
Колориту та настрою святу додали неперевершені виступи творчих колективів Житомирщини, а також ярмарок виробів майстрів та майстринь різних технік та крафтової продукції!