У Чугуєві громадськість будує «Мости для демократії»

Круглий стіл «Ефективні механізми співробітництва між громадянським суспільством і органами місцевого самоврядування» відбувся 24 квітня 2017 року в Чугуєві Харківської області. Депутати, громадські ...

Додано:
kobzar

DSC03440
У Чугуєві громадськість будує «Мости для демократії»

Круглий стіл «Ефективні механізми співробітництва між громадянським суспільством і органами місцевого самоврядування» відбувся 24 квітня 2017 року в Чугуєві Харківської області. Депутати, громадські активісти, представники ОСББ, журналісти обговорили, як повинні прийматися рішення на місцевому рівні, щоб враховувалися інтереси чугуївської громади.

На початку заходу експерт Чугуївської правозахисної групи Юрій Чумак представив результати анкетування мешканців м. Чугуєва, Чугуївського та Печенізького районів на предмет їх поінформованості про можливість участі в процесі прийняття рішень на місцевому рівні та про механізми участі (див. «Залучати мешканців до ухвалення місцевих рішень – і не для «галочки»!).

Дослідження, проведене ЧПГ, виявило чимало проблем, головними з яких є, з одного боку, низький рівень поінформованості самих мешканців, а з іншого – намагання владників «обійтися» без дієвої громадської участі або імітувати цю участь формальними заходами «для галочки».

Натомість провідний аналітик ЧПГ Роман Лихачов повідав про приклади дієвого впливу громади на прийняття рішень, про перспективи розвитку громадського активізму на Чугуївщині.

Особливу подяку учасники круглого столу висловили гостю з Полтави – представнику благодійної організації «Світло надії» Роману Дрозду – за презентацію позитивних практик врахування думки громадськості при прийнятті місцевих рішень.

Наприкінці заходу були обговорені плани щодо розбудови ефективного співробітництва між громадянським суспільством і органами місцевого самоврядування. Із загальних резолюцій, що були прийняті за пропозиціями учасників:

  • ініціювати постійні публічні консультації в Чугуєві щодо прийняття рішень – для вивчення думки громади;
  • створити координаційну раду громадських організацій – для адвокації прийняття рішень, потрібних громаді;
  • започаткувати ефективний майданчик для взаємодії громадських організацій;
  • провести навчання активістів з питань доступу до інформації, фандрейзингу тощо;
  • здійснювати широке висвітлення в ЗМІ (зокрема, в газеті «Правова ПОЗИЦІЯ») і соціальних мережах всіх процесів прийняття рішень на місцевому рівні.

Зазначимо, що круглий стіл проводився в рамках проекту «Мости для демократії в Харківській області», що реалізовує Чугуївська правозахисна група в партнерстві з Інститутом міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV), Представництвом DVV International в Україні у рамках проекту «Регіональні Голоси – Створюємо Мости для Демократії» за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини.


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

План відновлення та розвитку Новобілоуської громади: візія, стратегічні цілі і завдання відновлення

100 тисяч життів на рік: як тютюнова епідемія загрожує демографічному розвитку України

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві

«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Вінниці під час дводенного тренінгу

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?

Понад пів тисячі молодих людей дослідили роль Молодіжної ради