Українців закликали споживати менше солі для профілактики серцево-судинних захворювань

У Всесвітній день серця українцям нагадали, що надмірне споживання солі пов'язане з ризиком серцево-судинних захворювань. Сіль — невід'ємна і потрібна частина нашого раціону. Але натрій у її складі — ...

Додано:
olha233

День серця загальне фото
Українців закликали споживати менше солі для профілактики серцево-судинних захворювань

У Всесвітній день серця українцям нагадали, що надмірне споживання солі пов’язане з ризиком серцево-судинних захворювань. Сіль невід’ємна і потрібна частина нашого раціону. Але натрій у її складі небезпечний у надлишку: підвищує артеріальний тиск, навантажує серце і судини, що збільшує ризики  інсульту, інфаркту та серцевої недостатності

«Серцево-судинні захворювання залишаються основною причиною смертності у всьому світі. Від початку року в Україні понад 30 тисяч пацієнтів отримали медичну допомогу при інфаркті, минулого року в медичній системі зареєстровано 46 тисяч таких звернень. Крім генетичної схильності, розвитку серцево-судинної патології сприяє нездоровий спосіб життя, зокрема куріння, нераціональне харчування, стреси. Тому спільно з ВООЗ міністерство планує запуск одного з найважливіших досліджень у сфері громадського здоров’я — STEPS. Отримані доказові дані про поширеність основних факторів ризику неінфекційних захворювань серед українців дозволять вдосконалити державні політики та програми з профілактики. Адже 80% передчасних інфарктів та інсультів можна запобігти завдяки первинній профілактиці – зміні способу життя», — зазначив напередодні заступник міністра охорони здоров’я України, Ігор Кузін

ВООЗ рекомендує споживати не більше чайної ложки солі на добу (до 5 г), а багато українців споживають удвічі більше (в середньому 12,6 г), про що свідчать дані попереднього дослідження STEPS, яке проводили в Україні. 

«За оцінками ВООЗ, щорічно 1,89 мільйона смертей у світі пов’язані з надмірним споживанням солі. Існує достатньо доказів того, що надмірне споживання солі призводить до високого кров’яного тиску, є основним фактором ризику гіпертонії, інсультів та інфарктів. Під час війни, що триває в Україні, психологічного та економічного навантаження, яке вона приносить, важливо приділяти більше уваги здоров’ю. Зменшення споживання солі до 5 грам на день, замість 12,6 грам, є одним з найбільш економічно ефективних заходів для поліпшення здоров’я та зменшення тягаря серцево-судинних захворювань. ВООЗ рекомендує вживати більше свіжих, мінімально оброблених продуктів; використовувати трави та спеції замість солі. Зрештою, зменшення споживання солі – це простий, але потужний крок до кращого здоров’я», — зауважив Ярно Хабіхт, голова Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

75% солі, яку ми споживаємо, припадає на продукти промислового виробництва, ультраперероблені продукти та фастфуд, і лише 25% з сільнички на столі. Тому навіть без додаткового підсолювання страв люди часто перевищують добову норму. 

Незабаром буде проходити національна соціальна інформаційна кампанія у межах Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань, спрямована на підвищення обізнаності про ризики надмірного споживання солі та формування здорових харчових звичок. 

За словами заступника Генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Олександра Юрченка: «Саме такі потужні комунікаційні кампанії привертають увагу українців до питання дбайливого ставлення до власного здоров’я та зменшення споживання солі. Важливо замислюватися самим й обов’язково навчати своїх дітей бути пильними до того, що їмо щодня. Наприклад: звичайний бутерброд із хліба, сиру та шинки може містити майже всю добову норму солі. Крім того, кожному з нас слід навчитися уважно «читати» етикетки на продуктах у магазині, щоб обрати із усього різноманіття товарів продукти з меншим вмістом NaCl (солі). Під час приготування їжі вдома намагайтеся не підсолювати страви та приберіть сільничку зі столу — такі прості звички працюють як надійна профілактика і допомагають зберегти здорове серце та судини». 

За даними ВООЗ, ефективність повернення інвестицій у заходи зі зменшення споживання натрію оцінюються на рівні 1:12. 

«Потужний резерв як профілактики розвитку гіпертензії, так і зниження артеріального тиску у людей з гіпертензією, лежить у зменшенні споживання солі. Обмеження солі < 5 г/день у деяких категорій пацієнтів з гіпертензією може дорівнювати зниженню тиску під дією антигіпертензивного препарату. Зменшення споживання солі також має суттєвий позитивний вплив на усі серцево-судинні захворювання та стан нирок. Тому медична спільнота не може залишатися осторонь цієї важливої системної кампанії, наслідки якої можуть мати неоціненний вплив на стан здоров’я населення України», — наголосила Лариса Міщенко, завідувачка відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска.

Більше порад й інформації про сіль в харчуванні на сайті ЦГЗ – за посиланням. 

Глобальний звіт ВООЗ по гіпертонії 2025: тут.

Ситуаційний аналіз допомоги при гострому мозковому інсульті в Україні: тут.

Контакти для ЗМІ: Анна, комунікаційна менеджерка, +38 096 321 46 45, [email protected]


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Ради ВПО: ТОП-порад від експерта – як працювати ефективно

Від діалогу до дії: як громади Сумщини шукають європейський шлях розвитку

У пошуках «Рідкісного ресурсу»: 22 Мандрівний Docudays UA вирушає Україною

Волинський Інститут Права визначив 5 переможців конкурсу мінігрантів

В Пірнівській сільській громаді обговорили перший етап розробки Стратегії розвитку