У Запоріжжі понад 300 дітей і підлітків пройшли творчо-кулінарний табір
В Запоріжжі протягом червня-серпня 2025 впроваджується інклюзивний некомерційний освітньо-корекційний проект — дитячо-юнацький творчо-кулінарний табір. Його учасниками вже стали 317 хлопців і дівчат ...
Додано:
Євген Щасливцев
![1432[1]](https://www.prostir.ua/wp-content/uploads/2025/08/14321.jpg)
В Запоріжжі протягом червня-серпня 2025 впроваджується інклюзивний некомерційний освітньо-корекційний проект — дитячо-юнацький творчо-кулінарний табір. Його учасниками вже стали 317 хлопців і дівчат різних освітніх і соціальних категорій, для яких кухня — особливий вид мистецтва.
Самі заняття для юних кухарів були абсолютно безкоштовними, а їхні тривалість і “складність” залежали від середнього віку та рівня підготовки груп.
— Програму “табору” зробили універсальною й максимально практичною, а тематичні майстер-класи в ньому тривали від пари годин до декількох днів — ділиться керівник проекту й голова ГО «Фонд розвитку можливостей» Олександр Кахай, — якщо “малявочки” з тренерами просто вчилися працювати з тістом, формували фігурки печива чи-то пряників й прикрашали їх після випікання, то більш старші учасники вже виготовляли самонаборні піци, тістечка й експериментували з гарячими стравами. А ті, хто мріють повʼязати своє подальше життя з ресторанною справою, додатково отримали ази роботи з кавовими машинами, занурювалися в світ технологічних карток та спілкувалися з фаховими юристами та бухгалтерами.
Окрім “кулінарки”, програма кожного такого дня чи-то майстер-класу доповнювалася й активними танцювальними руханками, міні-естафетами та виготовленням дрібних пам’ятних практичних сувенірів.
За словами команди цьогорічного проекту, 12 “випускників” даного безкоштовного “табору” вже самостійно поступили до місцевого профільного коледжу на кухарів і кондитерів, а ще 2 особи готують заявки на державний грант з відкриття власної справи.
— Ми завжди раді таким соціально важливим ініціативам, спрямованим на всебічний розвиток молоді, а неймовірно приємні відгуки від дітей й їхніх мам підтверджують, що все це недарма, — ділиться Світлана Дорохова, — власниця пряничної «Пряня», на базі якої й впроваджувався даний безкоштовний “табір”, — до речі, у нас цілорічно є комплексні тематичні та святкові пропозиції для організованих груп і класів в Запоріжжі, Чернівцях і Львові, а також широкий асортимент брендованих солодощів і наборів, але вже на окремих комерційних умовах.