Діяльність громадських організацій з окупованих територій: пріоритети безпеки, інформаційна гігієна та гуманітарна допомога

Розмову вели з Ольгою Жуковою, громадська організація «Громадський центр «Нова генерація» (місто Херсон).Пріоритети та напрямки діяльності багатьох громадських організацій, відколи почалося ...

гуманітарна допомога волонтерство
Діяльність громадських організацій з окупованих територій: пріоритети безпеки, інформаційна гігієна та гуманітарна допомога

Розмову вели з Ольгою Жуковою, громадська організація «Громадський центр «Нова генерація» (місто Херсон).

Місії громадських організацій під час війни зміна напрямків, залучення міжнародної допомоги, інтеграція ВПО (1)

Пріоритети та напрямки діяльності багатьох громадських організацій, відколи почалося повномасштабне вторгнення, кардинально змінилися. Виклики, які поставила війна з 24-го лютого, змінили бачення та пріоритети своєї основної діяльності, поставили на паузу або ж зовсім зупинили проєкти, які втілювали організації, змусили перепрофілюватися для ефективної допомоги Україні та українцям.

«Наша місія на сьогодні, як громадської організації, допомогти державі вистояти у війні, здобути перемогу і ми, як представники та представниці третього сектору, найкраще, що можемо, – писати проєкти, залучати ресурс у державу, допомагати тим, хто потребує допомоги. І тому зараз пишу проєкти не тільки для своєї ГО, а і допомагаю іншим організаціям відшліфувати проєктну ідею, оформити її в заявку так, щоб можна було максимально швидко подати на різні конкурси та виграти.

Інший напрямок діяльності – це допомога командам громадських організацій. Від початку війни існує проблема, особливо на півдні, як розрив команд, оскільки хтось лишився в Україні, хтось поїхав за кордон, хтось лишається на окупованих територіях. У нашій організації теж така історія, але зважаючи на таку ситуацію ми продовжуємо працювати. І наш досвід, як продовжити працювати та співпрацювати в таких умовах, є цінним, тому консультую інші громадські організації, як далі працювати в таких умовах, як команда.

Ще один напрямок – це стратегування. Фактично кожна громадська організація стоїть перед вибором та питанням, а що ми будемо робити далі? Життя змінилося і вже не буде таким, як раніше. А це означає, що всі стратегії, які були написані в попередній період, вже частково не актуальні. Командам і організаціям потрібно зараз зустрічатися і думати, як ми будемо жити і працювати далі».

Усе починається з інформаційної грамотності та критичного мислення – це ті надважливі навички, які мають опановувати не лише представники громадського сектору, а й звичайні громадяни. І саме під час війни стало зрозуміло, наскільки тема інформаційної гігієни була недооцінена раніше. Команда Громадського центру «Нова генерація» не змогла виїхати з Херсону, але продовжувала свою діяльність вже в інших умовах – в умовах відсутності зв’язку та достовірної інформації.

«Тема медіаграмотності та інформаційної гігієни не належить до моєї експертності. Тому коли почалось повномасштабне вторгнення 24-го лютого мені довелось пройти “курс молодої бійчині” інформаційних військ, інформаційної гігієни, медіаграмотності на власному досвіді. Довелося швидко опановувати роботу з інформацією та інформаційними джерелами, бо інакше в Херсоні було неможливо. Так склалися обставини, що наша команда не змогла виїхати з Херсона одразу, вся команда була в окупації і продовжувала працювати в окупації. І на власному досвіді прожили все це.

Відбулося усвідомлення, наскільки ми недооцінюємо інформаційну політику та загалом роботу з інформацією. Перше, що зробили окупанти, – відрізали Херсонщину від українських телеканалів. Вони їх переналаштували і на другий-третій день вже транслювалися російські телеканали. 

Що ми зробили – це знайшли старезне радіо, дістали і почали слухати українські канали, але за кілька днів окупанти дісталися і до радіо, змогли переналаштувати і радіоканали на свої. Єдиним джерелом було інтернет-телебачення. Потім вони відключили повністю зв’язок. І десь з 10-го березня була перша спроба окупантів ізолювати повністю Херсон від зв’язку, тобто вони відключили всі мобільні оператори та виключили повністю доступ до мережі інтернет.

Для людей, які звикли жити в інформаційному суспільстві, це стало викликом. Навіть нікому не було можливості подзвонити в місті, щоб дізнатися, що відбувається в інших мікрорайонах. Світ звузився до простору житла. Потім взнали, що ловить Лайф та почали шукати сім-карти та підключатися до інтернету.

І якщо говоримо про державу Україну, хочемо зберегти людей на окупованих територіях, мега важливе завдання – це збереження інтернет-зв’язку з окупованими територіями. Основна мета окупанта – посіяти зневіру і паніку на окупованих територіях.

Тримати здоровий глузд та зв’язок з реальністю – це інформаційна гігієна, медіаграмотність, критичне мислення. Критичне мислення допомагає в цій ситуації. Всю інформацію, яка надходить, особисто піддаю критиці. Не вірю, доки не перевірю. Вся інформація апріорі може бути фейком, можливо неправдива. І перш ніж щось поширити, інформація має пройти певні фільтри та особисту верифікацію. Звичайні моменти перевірки – наявність автора, достовірність джерела, є довіра до джерела. Якщо один з пунктів є сумнівним, ця інформація не для споживання. Питання виживання – це всю інформацію ставити під внутрішню критику».

Інформація, яку ми споживаємо, впливає на наш психоемоційний стан, а постійний тиск, невизначеність, страх посилюють внутрішні реакції людини на будь-яку новину. Фільтрувати та ставити під сумнів – це не лише про інформаційну гігієну, а і про емоційне здоров’я.

«Ми живі прості люди, які живуть не в нормальній ситуації. Кожна людина реагує по-різному. Треба навчатися і розрізняти методи інформаційно-психологічних спеціальних операцій (ІПСО), на що ви саме болісно реагуєте, що саме емоційно зачіпає. Всі ці методи ІПСО мають зачепити нас емоційно та поширити ці емоції на інших. Важливо зрозуміти для себе, що є тригерною інформацією, яка збуджує, злить, на яку ви емоційно вмикаєтесь.

Стан фізичного виснаження від “емоційних качель” є небезпечним, оскільки потім важко робити той спротив, який насправді важливий. Мінімізація гортання стрічки новин в соціальних мережах  в певних часових обмеженнях сприяє стабільному емоційному стану.

Зараз в Україні дуже багато психологічної допомоги. Можна шукати фахівців/фахівчинь, які будуть допомагати особистому психологічному здоров’ю. Треба тримати психологічну гігієну, бо ми всі 100% травмовані війною. Про нас всіх можна говорити, що ми всі є з досвідом війни – діти війни, люди війни, жінки війни і травми в нас вже є і вони нікуди не подінуться, якщо ми з ними не будемо працювати з експертами. Потім воно може бути або в хворобах, або в негативних явищах».

Команда Громадського центру «Нова генерація» певний час перебувала в окупації, однак продовжувала свою діяльність майже в підпіллі, підтримувала членів організації, налагоджувала зв’язок з міжнародними організаціями та допомагала людям, які залишилися в окупації.

«Наша команда певним чином була ізольована, хоча і живемо в одному місті, але в різних мікрорайонах. Досвід роботи в режимі онлайн вже був і ми легко перейшли в цей режим. У нас були робочі зустрічі, а були звичайні чати спілкування – підтримуюче спілкування. 

Все, що може давати позитивний настрій та позитивні емоції, можна і треба робити. Наша організація співпрацювала з міжнародними організаціями. І з перших днів війни ми ввійшли в підпілля. Ми сховали наші статутні документи, ми винесли всю техніку з офісу і знищили всі паперові списки з персональними даними людей, які були у нас на навчанні. Не секрет, що в Херсоні окупанти приходили з обшуками до людей по тим спискам, які в них були.

Громадська організація навіть в окупації при наявному інтернет-зв’язку та інтернет-банкінгу зможе працювати і здійснювати свою роботу. На жаль, в умовах окупації для ГО може бути лише спроба гуманітарної допомоги волонтерським групам для тих, хто потребує, але так, щоб не було видно і чути про вашу організацію. Треба говорити донорам, що ви можете робити таку діяльність на таких умовах повної анонімності у публічному просторі, бо це небезпечно для вас.

Одна з найбільших проблем в окупації – це гроші і де їх взяти. Наша задача – дати підтримку тим членам команди, які лишились в окупації шляхом написання проєктів, які дадуть змогу їх реалізувати всім членам команди. Не треба соромитись, а треба казати донорам, що активістам в окупації потрібні гроші.  

Важлива задача зберегти своїх людей і убезпечити їх від  співпраці  з окупантом і тоді легше буде звільняти територію. Окупант не поспішає брати відповідальність за людей. Територію захопили, а про людей не дбають».

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну команда Громадського центру «Нова генерація» працювала, як і багато інших організацій, змінюючи дуже швидко фокус своєї діяльності зі звичних напрямків на швидку гуманітарну допомогу, підтримку волонтерів та вразливих груп громадян.

«Ми продовжуємо консультувати і супроводжувати інші громадські організації в питання організаційного розвитку, отримуючи нові запити щодо перегляду стратегій, збереження команди та профілактики емоційного вигорання. Наша команда зараз розпорошена по різним містам та країнам, але сучасні інформаційні технології допомагають нам тримати зв’язок та планувати спільну роботу.

Частина команди зараз використовує робочий простір в «Promprylad. Coworking» у Івано-Франківську, працюємо над новими проєктними ідеями, гуртуємось з херсонською спільнотою активістів і активісток, інтегруємось у місцеву спільноту та продовжуємо тримати порядок денний Херсонщини у комунікаціях з різними рівнями органів влади та ЗМІ».

У серпні «Нова генерація» почала працювати над новим проєктом «Посилення голосу херсонських активістів проти російської окупації».

«На окупованій Херсонщині є не тільки гуманітарні та економічні проблеми (як-то доступ до ліків, базових продуктів харчування та засобів гігієни), а й проблеми з доступом до інформації та адміністративних послуг, які спричинені тривалою окупацією та тиском окупантів. Громадські активісти і активістки, які виїхали з Херсона, актуалізують ці проблеми, інформують про них органи влади. Але ця діяльність є ситуативною, більше як швидке реагування на гостру ситуацію. У той же час є потреба виходити на системне вирішення проблем жителів окупованих територій та системну взаємодію органів влади та ОГС.

Всі ці виклики стали основою для нового проєкту «Посилення голосу херсонських активістів проти російської окупації», який громадський центр «Нова генерація» розпочав з серпня 2022 року».

Попереду у команди «Нової генерації» важливі плани та завдання: створення «Kherson NGO HUB» у Івано-Франківську, який стане простором, де можна буде проводити офлайнові зустрічі та використовувати як коворкінг, адвокаційна діяльність, спрямована на вирішення проблем громадян на окупованій території Херсонської області, підтримка активістів\ок і волонтерів\ок, які залишаються і продовжують свою діяльність в окупованому Херсоні.

Матеріал підготовлений в межах проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні», що втілюється ГО «Агенція сталого розвитку «Хмарочос» в Запорізькій області.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Відбулася презентація та обговорення аналітичного звіту за результатами дослідження щодо задоволеності якістю послуг, які надаються людям поважного віку органами юстиції у Львівській області

Неграмотний регіон відьом та чаклунів: ГО PRO WOMEN UA руйнує радянські міфи та допомагає ВПО віднайти свій шлях у житті

Розпочався відбір заявок на програму “Креативна Європа” Perform Europe для перформативного сектору

“Реформа пробації: можливість обирати майбутнє”: висновки та підсумки конференції

«Кроки для спеціалістів. Управління людськими ресурсами»: нова можливість для територіальних громад

U-LEAD роз’яснює ОМС переваги спільної агарної політики Європейського Союзу