#СтійкістьДляГромад та #НенасильницькийОпір через координацію громадських спільнот та ініціатив

Гуртом легше… і спротив агресору робити! Стійкість та опір нападнику це не тільки гуманітарна підтримка, але й волонтерство у плануванні та координації громадських спільнот та ініціатив.Як підсумок ...

Додано:
Pavlo Fedyk

децентралізація
#СтійкістьДляГромад та #НенасильницькийОпір через координацію громадських спільнот та ініціатив

Гуртом легше… і спротив агресору робити! Стійкість та опір нападнику це не тільки гуманітарна підтримка, але й волонтерство у плануванні та координації громадських спільнот та ініціатив.

Як підсумок попередньої співпраці відбувся збір зацікавлених у #СпільноМислі. На заході, в приміщенні засідань Тернопільський національний педагогічний університет ім.Володимира Гнатюка та з використанням відео трансляції, в режимі діалогів, відбулось обговорення натхненних історій та ініціатив його учасників – для узгодження досвіду волонтерських напрацювань та координації ідей і цінностей проекту #СтійкістьДляГромад.

Було напрацьовані напрямки та шляхи розвитку партнерства, здобуття ресурсної підтримки скоординованих ідей та проєктів в рамках реалізації «Меморандум про заснування партнерства і співпраці у сфері підтримки вразливих спільнот» (липень 2022 р.).

Ідеї та справи спільноти #СтійкістьДляГромад.

Про особливості згуртування та власний досвід організації спротиву поділився координатор ГО « Фонд громад “ЗНАННЯ І СПРАВЕДЛИВІСТЬ” – CFK&J» PhD Pavlo Fedyk: після віроломного воєнного нападу Кремля розпочався волонтерський проєкт #УкраїнаДопомогаДітямДонбасу (#UkraineDDD) (#ДДД – для допомоги дітям та жінкам у фронтовому Лисичанську та для підтримки наших активістів руху #НенасильницькийСпротив. Зростаюча жорстокість агресії окупантів призупинила проєкт #DDD.

Це спонукало зосередитись на розвитку партнерства переселенців, їх підтримці в місцевих громадах, зокрема – тернопільській. Переміщення партнерських НДО по Україні, відновлення досліджень потреб та комунікацій з ними, в т.ч. – на Тернопіллі, по новому задіяло розвиток організаційних спроможностей наших спільнот – як коаліційного партнерства, з відновленими, в нових умовах, механізмами координації та синхронізації заходів, «запустити» узгодження грантових проєктів та спільну ресурсодобуваючу діяльність.

Сьогодні ми стверджуємо про перші успішні ініціативи спільноти «Стійкість для громади», до якої долучилась присутні на зібранні партнери.

Ключовою тезою від Іван Каплун став висновок про те, що все чого вдалось досягти – завдяки партнерству та ефективній команді ректора, адміністрації, профспілкових організацій Тернопільський Національний Педагогічний Університет ім. В. Гнатюка. Діяльність та вражаючі результати Волонтерський центр ТНПУ (педуніверситету) відображено у чисельних публікаціях та оприлюднено на майданчику спільноти.

Серед останніх здобутків Центру – організація харчування ВПО, які найшли прихисток у гуртожитках університету. Така можливість з’явилась завдяки довірі і результатам попередньої праці команди ВЦ за фінансової підтримки та надання обладнання від фонду CORE (співзасновником якого є голлівудський актор і режисер Шон Пенн).

Висловлюючи вдячність команді та партнерам вільних внесків, його керівник зазначив, що «Організаційний розвиток Волонтерського центру пов’язаний із розвитком досліджень запитів наших вразливих потреб та вдосконалення публічної звітності доброчинної діяльності, що може бути важливим і перспективним напрямом співпраці і для інших 15, визнаних місцевою владою, тернопільських волонтерських штабів надання гуманітарної допомоги. Співпраця із кафедрами та студентами у цих напрямних можуть стати прикладними завданнями освітньої діяльності».

Керівник ЛОГО Бізнес-клуб «Європейський вибір» та ПП «Система» із Сєверодонецька Юрий Ященко поділився власним баченням можливостей внеску ВПО в економічну реанімацію громад, як ефективної відповіді на виклики війни.

Юрій Ященко: «Через окупацію рашистами Луганщини евакуювався із сім’єю до партнерів. Не тільки наша ГО, але й більшість громадських організацій Луганщини, залишали свої офіси і помешкання без офісного обладнання, в першу чергу – оргтехніки для копіювання та друкування. Членство ГО та партнерів перебуває в різних регіонах країни і закордону. Проте нам вдалось сформувати тернопільський осередок партнерства, який, завдяки мережі майданчиків спільнот, відновлює комунікації між ВПО, захисниками України та мешканцями окупованих громад («наших») й розвиває співпрацю із місцевими громадами в Україні».

Сфера зацікавлень п. Юрія – енергозбереження в громадах та екологічний бізнес, в т.ч. – через розвиток соціального підприємництва.

Інші представниці вразливих спільнот – Любовь Стрельцова та Марина Мирошниченко розповіли про підтримку громад переселенців у м. Тернополі та громаді Нараєва, окреслили результати досліджень щодо потреб вразливих спільнот – захисниць/захисників, ВПО, молоді, жінок, родин дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю, осіб, які потребують адаптації, інтеграції (реінтеграції), осіб, які потребують екстреного та кризового втручання тощо.

Особливу увагу заслуговує ініціатива Тернопільський академічний український драматичний театр ім Т. Г.Шевченка із створення культурного майданчика адаптації ВПО.

Учасники зібрання обговорювали можливості підтримки проєкту #МистецькаСвітлицяВПО як мистецького майданчику інтеркультурального діалогу ВПО Тернопільщини кафедрою театрального мистецтва Педуніверситету. Важливо, що колектив драмтеатру вже розпочав ремонт майбутньої #МистецькаСвітлицяВПО – вкладено понад 40 тисяч грн. Тепер відкриття розвиток культурального проєкту як просвітницько-адвокаційного, із залученням місцевих влад та громад міста до культурних подій ВПО потребує додаткових ресурсів для придбання декоративних будматеріалів, обладнання для проведення заходів та меблів вітальні.

Одним із найважливіших напрямних співпраці спільнот є провадження інформаційної та комунікаційної політик, забезпечення медіа підтримки заходів. Тут можна долучитись як кафедрі журналістики педуніверситету, так і спільноті тернопільських медіа та соціальних майданчиків комунікацій.

Про важливість медійної підтримки переселенців в Польщі щодо готовності приймаючих громад розповів відомий тернопільський журналіст, видавець і телережисер Володимир Андріїшин.

Родзинкою зустрічі став виступ завідувачки кафедрою психології розвитку та консультування факультету педагогіки і психології ТНПУ ім. В.Гнатюка д.п.н., професорки Радчук Галина, яка поділилась проведенням, з початку воєнного нападу Російської Федерації, психоедукаційних заходів, псиконсультаційної підтримки та допомоги усім верствам громад міста та регіонів України, у тому числі людям із зони бойових дій. Колектив очолюваних нею педагогів, на волонтерських засадах, реалізував проєкт впровадження резильєнтності заради збереження психічного здоров’я людей в умовах впливу надскладних стресогенних чинників під час війни.

Вочевидь, що досвід і методичні напрацювання онлайн-тренінгів психосоціальної та емоційної підтримки вчителів закладів загальної середньої освіти, які працюють з учнями – внутрішньо-переміщеними особами, будуть адаптовані в наступних проектах, в т.ч. – і для просвіти активістів вразливих спільнот, як пара-психологів у своїх громадах.

Про пропозиції подальшої співпраці та покращення культури організаційного розвитку наших ініціатив та спільноти – у наступній публікації.

Зголошуйтесь, якщо зацікавлені.

Будемо вдячні за ваші реакції: вподобайки, поширення та коментарі, на які обов’язково здійснимо зворотний зв’язок.

Ваша #СтійкістьДляГромад

 


Тематика публікації:             

Останні публікації цього розділу:

У Харкові облаштують школи в протирадіаційних укриттях

Які проблеми є найгострішими для мешканців звільнених територій? Презентовано результати дослідження

Програма USAID «Мріємо та діємо» організовує навчання для дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах

Понад 75 тисяч звернень. Юристи-волонтери з Кривого Рогу вже рік консультують ЗСУ, їхні родини та ВПО

Greencubator запускає навчання для майбутніх зелених підприємців

30 українських громад створять комунікаційні стратегії