Як запровадити ефективне природокористування в громаді?

Чи можливе ефективне природокористування без розробки та запровадження відповідної політики – державної, регіональної, місцевої? Як вони взаємодіють між собою? Що є пріоритетом для громади? На ці та ...

Додано:
Siverian

11.06.2021_1
Як запровадити ефективне природокористування в громаді?

Чи можливе ефективне природокористування без розробки та запровадження відповідної політики – державної, регіональної, місцевої? Як вони взаємодіють між собою? Що є пріоритетом для громади? На ці та інші питання шукали відповіді учасники семінару «Участь державних органів та місцевого самоврядування в формуванні екологічної свідомості громадян». Проходив він 10 червня 2021 р. в Линовиці  в рамках проєкту «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади» та призначався для посадовців та депутатів селищної ради. Серед тем, що обговорювалися: засади державної екологічної політики, відображення збереження навколишнього середовища у Глобальних цілях сталого розвитку ООН на 2015–2030 рр., регіональна екологічна політика як важлива складова сталого розвитку, участь громадськості у формуванні екологічної свідомості мешканців громади.

11.06.2021_2

Висвітлення теми природно-ресурсного потенціалу територіальної громади,формування пріоритетних напрямів розвитку територіальних громад перетворилося на дискусію та обмін ідеями – яким чином громада може їх використовувати, аби й робочі місця були, й природі не нашкодити. Серед шляхів називалися такі: добиватися від підприємств, аби ті жорстко дотримувалися встановлених екологічних норм; співпрацювати з бізнесом заради збереження природи, а головне – почати з власного ставлення до природних ресурсів, що використовуються.

11.06.2021_3

Під час обміну думками учасники навчання відзначали: питання охорони довкілля актуалізувалося після реформування органів місцевого самоврядування, до цього ні лабораторні дослідження не проводилися, ні природоохоронні документи не готувалися. Тепер у громаді є стратегія розвитку, де природоохоронна складова визначена як пріоритет, проведена її стратегічна екологічна оцінка, визначені завдання, напрацьовані проєктні ідеї, які вже реалізуються, а головне – мешканці громади активніше беруть участь в упорядкуванні терен власної громади.

Зачіпалися й «вічні» питання, такі як спалювання сміття та використання сучасних, ощадливіших до природного середовища аграрних технологій. На думку учасників навчання, дива тут не станеться, але добре вже те, що громада доволі оперативно змогла налагодити систему збору побутового сміття, більше домогосподарств компостують сільгоспвідходи, а ще – чистіше стали громадські місця.

Контакти: Казіміров Дмитро 0978696005.

Проєкт «Розробка та сприяння запровадженню політики охорони навколишнього середовища Линовицької громади» здійснюється Сіверським інститутом регіональних досліджень за підтримки Міжнародний фонд «Відродження» та European Union in Ukraine в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

План відновлення та розвитку Новобілоуської громади: візія, стратегічні цілі і завдання відновлення

100 тисяч життів на рік: як тютюнова епідемія загрожує демографічному розвитку України

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві

«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Вінниці під час дводенного тренінгу

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?

Понад пів тисячі молодих людей дослідили роль Молодіжної ради