Щодо встановлення 24 березня – Днем української фтизіатрії

З 1995 року Україна потерпає від епідемії туберкульозу. Щороку на туберкульоз захворюють більш ніж 30 тисяч українців та близько 4 тисяч помирає, і це тільки за офіційною статистикою.Україна посідає ...

image001
Щодо встановлення 24 березня – Днем української фтизіатрії

З 1995 року Україна потерпає від епідемії туберкульозу. Щороку на туберкульоз захворюють більш ніж 30 тисяч українців та близько 4 тисяч помирає, і це тільки за офіційною статистикою.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз. За даними ВООЗ,  в нашій країні щороку не виявляється близько 24,0% нових випадків захворювання на туберкульоз.. Україна є однією з десяти країн з найвищим в світі тягарем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз, туберкульоз з широкою лікарською стійкістю, тобто щонайменше 23,0% нових випадків туберкульозу, виявлених в Україні, не піддаються лікуванню звичайними протитуберкульозними препаратами, отже є резистентними, а більше 40,0% таких нових випадків вже мають деструктивну форму.

У цих умовах, коли Україна потерпає від туберкульозу, дуже важливо об’єднати зусилля влади, медичної та пацієнтської спільноти задля подолання цієї небезпечної хвороби.

У цей непростий для України час, лікарі-фтизіатри, працівники протитуберкульозних установ та закладів стоять в перших рядах на сторожі здоров’я усіх громадян України, захищаючи українців від страшної недуги – туберкульозу. Завдяки їх високому професіоналізму та самовідданій праці тисячі наших співвітчизників зустріли світанок із згадкою про тих, хто врятував їм життя, вилікувавши від туберкульозу.

Для відзначення вкладу цілої плеяди самовідданої праці фтизіатрів, БО «Українці проти туберкульозу» звернулися з відповідними листами – пропозиціями до Кабінету Міністрів України та Президента України з ініціативою  встановити Указом Президента 24 березня як День української фтизіатрії, приурочивши його до Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби з туберкульозом.

Також, для України є важливим отримати свій власний символ боротьби із туберкульозом. Ми виступаємо із ініціативою та пропонуємо затвердити, як це прийнято у світі, емблему вітчизняної фтизіатрії – національний символ боротьби з туберкульозом – зображення квітки «Незабудки» на фоні національного прапору України.

У Росії, наприклад, це біла ромашка. До речі, вперше день боротьби з туберкульозом – День Білої Ромашки – був проведений у Росії в 1911 році.

Нехай у нашій країні цим символом стане відома кожному з дитинства блакитна квітка з золотою серцевиною, ніжна і тендітна, як людське здоров’я, що однією своєю назвою нагадує про дбайливе відношення до життя – «Незабудка», квітка надії.

БО «Українці проти туберкульозу»


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Празька Декларація 11-ти міністрів, відповідальних за політику згуртованості

Eксперти U-LEAD допомагають громадам проводити безпечну внутрішню комунікацію

ZDOROVI запускають проєкт ментальної підтримки для медичних працівників з південно-східного регіону

На Кіровоградщині стартувала навчальна поїздка для представників громад Миколаївщини та Херсонщини

У Києві відбувся перший EuroSummit громадських організацій

Нові можливості проєкту центру АХАЛАР з посилення ментального здоров'я для лідерів НДО та "хелперів"