У Харкові обговорили питання участі громад у забезпеченні правопорядку

19 лютого в Харківському прес-клубі була презентована книга «Участь громад у забезпеченні правопорядку в Україні», нещодавно видана Центром політико-правових реформ, яка об’єднала наукові та ...

Додано:
kobzar

???????????????????????????????
У Харкові обговорили питання участі громад у забезпеченні правопорядку

19 лютого в Харківському прес-клубі була презентована книга «Участь громад у забезпеченні правопорядку в Україні», нещодавно видана Центром політико-правових реформ, яка об’єднала наукові та дослідницькі розвідки в сфері залучення громадськості до вирішення безпекових проблем у громадах.

В якості речників виступили експерти, що брали участь у дослідженні: Олексій Сердюк – заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ та Юрій Чумак – голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», координатор проєкту «Шерифи для нових громад» у Харківській та Дніпропетровській областях, а також Володимир Степаненко – голова громадського формування з охорони громадського порядку «Корпус громадської безпеки».

Вони представили огляд діяльності громадських формувань з охорони громадського порядку в нашій країні та за кордоном, а також обговорили проблеми, з якими такі структури стикаються в Україні.

На думку спікерів, головні з них – це питання реєстрації та обліку формувань, матеріальної підтримки їхньої діяльності, організації дієвої взаємодії з органами місцевого самоврядування і поліцією, зокрема, з поліцейськими офіцерами громад.

Саме ці проблеми призводять до того, що в деяких регіонах України виникає недовіра та упередженість до таких формувань. А у підсумку вони нерідко працюють формально (або взагалі не працюють).

Водночас муніципальні формування інколи сприймаються як «кишенькові армії мерів», що відображає результат охорони громадського порядку за відсутності повноважень на це.

У висновках видання зазначено, що суспільна довіра до громадських формувань відрізняється залежно від регіону та різних категорій суб’єктів, які висловлюють своє ставлення. Самі поліцейські підтримують діяльність громадських формувань, але громадяни здебільшого або просто не знають про таку діяльність, або з осторогою ставляться до них, ототожнюючи із радянськими «дружинниками».

P.S.: Показово, що у представленому дослідженні неодноразово згадуються й «шерифи», міститься кілька посилань на видання «Проект «Шерифи»: український масштаб». Це свідчить про те, що тема «шерифів» у контексті забезпечення безпеки в громадах і навіть сам цей термін вже міцно закарбувалися в українському науковому та експертному середовищах. А початок цьому поклали документальний фільм «Українські шерифи» (режисер Роман Бондарчук) та громадський проєкт «Шерифи для нових громад».


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Відбулася презентація та обговорення аналітичного звіту за результатами дослідження щодо задоволеності якістю послуг, які надаються людям поважного віку органами юстиції у Львівській області

Неграмотний регіон відьом та чаклунів: ГО PRO WOMEN UA руйнує радянські міфи та допомагає ВПО віднайти свій шлях у житті

Розпочався відбір заявок на програму “Креативна Європа” Perform Europe для перформативного сектору

“Реформа пробації: можливість обирати майбутнє”: висновки та підсумки конференції

«Кроки для спеціалістів. Управління людськими ресурсами»: нова можливість для територіальних громад

U-LEAD роз’яснює ОМС переваги спільної агарної політики Європейського Союзу