У Дніпрі до Дня святого Миколая громадян знайомили з конституційними ініціативами

Команда Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада” знає, що дорослі теж люблять отримувати подарунки, хоча й усі звикли, що Святий Миколай приходить лише до дітей. Ми вирішили розвінчати цей міф і ...

Додано:
D_Chernyshov

Акція 1
У Дніпрі до Дня святого Миколая громадян знайомили з конституційними ініціативами

Команда Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада” знає, що дорослі теж люблять отримувати подарунки, хоча й усі звикли, що Святий Миколай приходить лише до дітей. Ми вирішили розвінчати цей міф і привітати дорослих також. Але, якщо дітки весь рік намагаються бути слухняними, щоб отримати подарунки, то як же визначити кому дарувати подарунки серед дорослих людей? І нам спала на думку чудова ідея: перевірити знання українців стосовно змін до Конституції. Адже, це дуже важливі зміни, які стосуються кожного з нас і всі ми повинні розуміти суть цих нововведень.

21 грудня у Дніпрі пройшла акція, присвячена Дню святого Миколая, під час якої місцеві регіональний та комунікаційний координатори ВІ “Активна Громада” Дмитро Чернишов та Дмитро Твердохліб спілкувались із мешканцями та гостями міста про можливі зміни до Конституції. Але щоб говорити про такі складі речі було трохи цікавіше, враховуючи свята, які йдуть, координатори влаштували невеличку вікторину.

Кожен і кожна, хто виявляв бажання долучитись до вікторини, відповідали на запитання щодо змін до Конституції, які пропонує Президент України Володимир Зеленський. За кожну вгадану відповідь – цукерка. А для тих, хто навіть вирішив зробити допис про це у соціальних мережах Facebook чи Instagram із хештегами Активної Громади Дніпра – був додатковий солодкий подарунок 

Загалом люди, вмотивовані солодкими призами, пробували свої сили щодо всіх змін до Конституції, що розглядались, але відповідали правильно, зазвичай, тільки на запитання щодо скорочення кількості народних депутатів і самої кількості, до якої планувалось скоротити. А саме – пропонується скоротити кількість народних депутатів з 450 до 300.

“Серед іншого пропонується закріпити в Конституції нові конституційні повноваження Президента утворювати Національне Антикорупційне Бюро України (НАБУ), призначати та звільняти директорів НАБУ та Державного Бюро Розслідувань (ДБР), а також утворювати незалежні регулятори, що здійснюють державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання в окремих сферах. Також пропонується внести у Конституцію норму про позбавлення народних депутатів України своїх мандатів за “кнопкодавство” або за пропуск понад третини засідань сесії Верховної Ради України. Цікавою пропозицією є закріплення у Конституції можливості законодавчої ініціативи від “народу”, проте через брак дефініцій не зрозуміло, як саме це буде здійснюватися. До реалізації всіх запропонованих змін до Конституції України у експертів та пересічних громадян ще багато питань. Тож я сподіваюся, що ці пропозиції будуть доопрацьовані та врахують всі рекомендації щодо них”, – стверджує регіональний координатор ВІ “Активна Громада” у Дніпрі Дмитро Чернишов. 

Акція 2

“Класна акція, от хіба що заради цукерок я погоджуюсь повідповідати на запитання. Просто знаєте, це малоцікава тема, я аполітичний, як і мої друзі та колеги. Вважаю так, якщо Президента обрали, депутатів обрали, то нехай роблять, як вважають за потрібне, їх на це й обирали. Якщо буде щось не так журналісти та всілякі активісти почнуть про це волати на кожному куті. Тоді може й на Майдан потрібно буде знову вийти, а поки, наче все нормально”, – ділиться враженнями Ілля, студент.

“Загалом, зміни до Конституції необхідні, але прикро, що більшість людей про них нічого не знає. Я в тому числі, далеко не експерт. Скорочення кількості народних депутатів — правильне рішення. Збільшення повноважень президента — складно сказати, чи це правильно, час покаже”, —  Руслан, студент, менеджер.

Всеукраїнська акція “Святкуємо День Святого Миколая Разом” відбулася паралельно у 25 містах України. Дякуємо усім учасникам, які долучилися до акції у форматі інформаційної години. Наша команда й надалі буде проводити акції та урізноманітнювати їх формати, підбираючи цікаві та важливі для всіх нас теми. Сподіваємося, що спілкування з регіональними командами ВІ “Активна Громада” допомогло учасникам дізнатися більше.

Примітка. Всеукраїнська ініціатива “Активна Громада” – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у вирішенні місцевих проблем. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту “Республіка”. Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Відбулася презентація та обговорення аналітичного звіту за результатами дослідження щодо задоволеності якістю послуг, які надаються людям поважного віку органами юстиції у Львівській області

Неграмотний регіон відьом та чаклунів: ГО PRO WOMEN UA руйнує радянські міфи та допомагає ВПО віднайти свій шлях у житті

Розпочався відбір заявок на програму “Креативна Європа” Perform Europe для перформативного сектору

“Реформа пробації: можливість обирати майбутнє”: висновки та підсумки конференції

«Кроки для спеціалістів. Управління людськими ресурсами»: нова можливість для територіальних громад