Досвід агентів добрих змін на Кіровоградщині: від ідей та ініціатив до сталих практик

Як бути тією зміною, яку хочеш бачити у громаді, знають на Кіровоградщині. Тут, 24 листопада, у місті Кропивницький, у Креативному просторі "KOWO", відбувся Форум агентів добрих змін у громадах-2019, ...

11
Досвід агентів добрих змін на Кіровоградщині: від ідей та ініціатив до сталих практик

Як бути тією зміною, яку хочеш бачити у громаді, знають на Кіровоградщині. Тут, 24 листопада, у місті Кропивницький, у Креативному просторі “KOWO”, відбувся Форум агентів добрих змін у громадах-2019, який став підсумковим заходом для грантерів проекту “Голос громади у місцевому самоврядуванні” Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Серед учасників форуму — лідери громадських організацій та ініціативних груп ОТГ-партнерів Програми DOBRE, представники органів місцевого самоврядування, журналісти та партнери проекту.

Форум став майданчиком для обміну досвідом з втілення громадських ініціатив та проектів соціальної дії, яким ділилися громади-партнери Програми DOBRE. 

У незвичайному форматі печа-куча-тека були презентовані 7 проектів, які були підтримані у рамках конкурсу “Місцеві ініціативи для розвитку громади” проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні» та реалізовані громадськими організаціями та ініціативними групами, а саме: «Літо Двіж» — Ініціативна група «Молодь Двіж» (м.Новоукраїнка, Новоукраїнська ОТГ), «Освітня платформа Дієво» — Громадська організація «Молодих освітян «ДієVО» (м. Мала Виска, Маловисківська ОТГ), «Зелене подвір’я власними руками» (Ініціативна група Мар’янопільської філії, с. Мар’янопіль, Новоукраїнська ОТГ), «Безпека на дорозі – це життя!» (Ініціативна група «Активні освітяни», м. Мала Виска, Маловисківська ОТГ), «Кутковини» в Новопразькій громаді (Ініціативна група “Творча Рада від громади”, с. Нова Прага, Новопразька ОТГ), «Створення місцевих ЗМІ в Помічнянській ОТГ “Ямб”» (спільний проект від громадської організації «Молода Помічнянська громада» та консультативно-дорадчого органу «Молодіжна рада», м. Помічна, Помічнянська ОТГ), «Бібліотека згуртовує громаду» (ініціативна група «Первоцвіт», с. Голубієвичі, Компаніївська ОТГ).

48

Надія Ружина, грант-менеджерка проекту “Голос громади у місцевому самоврядуванні”, нагадала про мету і завдання конкурсу, пріоритети та критерії оцінювання заявок, розповіла про загальну статистику втілених проектів, проаналізувала виклики та успіхи, наголосила на тому, що цей досвід втілення проектів для багатьох став першим. 

“Це зони росту ініціативних груп, організацій і громад в цілому. Бо ця DOBRE-школа менеджерів проектів була вимогливою і непростою, чесною і професійною водночас. Бо важливо дати громадам не рибу, а вудлище, навчати, аби активні жителі, а саме вони є агентами змін у своїх громадах, продовжували змінотворити далі, використовуючи інструменти участі”, — підсумувала Надія. 

Загалом за ці 4 місяці команди, що втілили 7 проектів, провели близько 150 заходів, охопили 5000 громадян, було створено громадські простори на базі бібліотеки у Голубієвичах (Компаніївська громада) та у форматі екопросвітницького open air у Мар’янополі у Новоукраїнській громаді, масштабовано діяльність  Молодіжного простору “Дієво” у Маловисківській громаді, Молодіжною радою “4US” створено інтернет-видання “Ямб” у Помічнянській громаді, проведено 12 соціокультурних “Кутковин” у Новопразькій громаді, започатковано рух “МолодьДвіж” у Новоукраїнській громаді, де відбувалися родинні етно-кемпи, запускалися молодіжні стартапи, активізувалося змістовне дозвілля, а у Маловисківській ОТг проект “Безпека на дорозі — це життя” підвищував безпекову культуру школярів, поширюючи використання флікерів далеко за межами своєї громади. 

Пошук спільних бачень того, як перетворити проекти у сталі практики

Друга частина програми — “Світове кафе”, на якому  учасники шукали відповіді на питання, як перетворити проект у сталу практику. Одностайно учасники визначили, що сталість проекту можлива, коли ідея актуальна для громади, а проект відповідає стратегії розвитку громади; для сталості необхідно розробити  реалістичний план дій, програму заходів у короткотерміновій та довготерміновій перспективі, важливою є взаємодія і партнерство між громадськістю і владою, а також синергія між громадськими активістами та організаціями. Про проект потрібно системно говорити та популяризувати його, залучаючи більше однодумців, а також мережуватися з іншими громадами. 

49 

Як приклад дієвих сталих практик, представниці ГО “Центр територіального успіху” з Бобринецької громади Наталя Щіченко та Людмила Кривошея презентували кейси “Університет срібного віку” та “Мандрівний кінотеатр “Кіно там де ти”, які були реалізовані у минулому році в рамках конкурсу “Місцеві ініціативи для розвитку громади” та продовжують свою діяльність як місцеві ініціативи.

“Ці проекти стали впізнаваними та улюбленими для нашої громади. Це вже традиція, навколо якої гуртуються люди різного віку. Коли проекти стають традиціями — це запорука сталості”, — наголосила Людмила Кривошея.

8

Інструменти участі, які роблять громаду дієвішою

Під час заходу відбулася панельна розмова про співпрацю громадських організацій та ініціативних груп з владою, до участі в якій долучилися представники ОМС, зокрема своїм досвідом та візіями поділилася секретар Маловисківської міської ради — Леся Постолюк.

“Така комунікація вкрай важлива на сучасному етапі розвитку об’єднаних громад. Саме через інструменти участі громадськість може ефективніше взаємодіяти з місцевою владою. Найцінніше у цьому процесі – вибудова довіри та горизонтальних зв’язків,  а також постійне навчання як чиновників, так і громадських активістів. Наша громада успішно впроваджує громадський бюджет, популярністю серед жителів користуються громадські звернення”, – наголосила Леся Постолюк.

29

“Неформальна атмосфера та інтерактив — так ми побудували комунікаційну платформу. Для багатьох учасників та учасниць заходів, які організовують Агенція сталого розвитку “Хмарочос” та Громадські Ініціативи України в рамках проекту “Голос громади в місцевому самоврядуванні”, не є дивиною, як вільно, активно посадовці і громадськість взаємодіють, спілкуються, навчаються. Цей форумний простір був рівним для всіх учасників у можливостях говорити. До наших чудернацьких форматів вже всі звикли і навіть кажуть, що це круто:). Нам вдалося продемонструвати на Форумі важливість діалогу громада-влада, показово, що всі інтерактиви та непідготовлені експромти-запитання, показуючи свою фаховість і ерудованість, реагували представники влади з громад.  Без довіри такі формати не відбуваються. І, що важливо, коли все системно і гармонійно, і зміст, і форма, ми можемо досягати поставленої мети у розвитку громади”, — розповідає Ірина Ткаченко, директорка Агенції сталого розвитку “Хмарочос”. 

Захід відбувся в рамках проекту “Голос громади у місцевому самоврядуванні” Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» DOBRE, який на Кіровоградщині втілюють Громадська спілка “Громадські ініціативи України” та Агенція сталого розвитку «Хмарочос».


Нагадаємо, що Новоукраїнська і Маловисківська об’єднані територіальні громади отримали найвищі бали Індексу спроможності місцевого самоврядування в рамках Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Загалом найвищі бали отримали три громади, з них дві з Кіровоградської області. Відзнаки вручили міським головам громад під час третьої конференції партнерів DOBRE «Стратегічний розвиток та інвестиції», що відбулася 20 листопада в Києві. Спецнагороду також отримала Бобринецька ОТГ за впровадження гендерного бюджетування. Методологію оцінювання “Індекс спроможності місцевого самоврядування” впроваджено в рамках програми USAID DOBRE. Оцінювання проводиться в 75 громадах-партнерах DOBRE.

Програма DOBRE Громадські Ініціативи України Агенція сталого розвитку “Хмарочос”

Відео та фото Frame Studio Кропивницький

Фоторепортаж


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Відбулася презентація та обговорення аналітичного звіту за результатами дослідження щодо задоволеності якістю послуг, які надаються людям поважного віку органами юстиції у Львівській області

Неграмотний регіон відьом та чаклунів: ГО PRO WOMEN UA руйнує радянські міфи та допомагає ВПО віднайти свій шлях у житті

Розпочався відбір заявок на програму “Креативна Європа” Perform Europe для перформативного сектору

“Реформа пробації: можливість обирати майбутнє”: висновки та підсумки конференції

«Кроки для спеціалістів. Управління людськими ресурсами»: нова можливість для територіальних громад

U-LEAD роз’яснює ОМС переваги спільної агарної політики Європейського Союзу