Барометр свободи слова за вересень 2019 року

У вересні експерти ІМІ зафіксували загалом в Україні 21 випадок порушень свободи слова. З  них 17 стосувалися фізичної агресії щодо журналістів.Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової ...

barometr-september-2019
Барометр свободи слова за вересень 2019 року

У вересні експерти ІМІ зафіксували загалом в Україні 21 випадок порушень свободи слова. З  них 17 стосувалися фізичної агресії щодо журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Перешкоджання (10 випадків) і погрози (5) стали основними порушеннями прав журналістів цього місяця і за кількістю залишилися майже на такому рівні, як і в серпні.

Цього місяця відзначилися представники нової влади, які перешкоджали журналістам. Зокрема, не допускали журналістів на засідання регламентного комітету Верховної Ради. Журналісти каналу “Прямий” поскаржились, що їх не пустили на захід влади (презентацію Міністерства цифрової трансформації) попри акредитацію.

Особливу увагу привернули дії прессекретарки президента Юлії Мендель, яка відштовхувала журналістів, зокрема аби не допустити їх до свого шефа. Про такі випадки заявили принаймні три журналісти – від Радіо Свобода Сергій Андрушко та Крістофер Міллер, а також журналістка видання “Лівий берег” Наталія Шимків. 

Неетичну й агресивну поведінку речниці глави держави розкритикувало журналістське середовище, виступивши із заявами. У заявах Медіарух та “Ініціатива 34” просили Володимира Зеленського відреагувати на її дії та звільнити. Проте Президент зреагував однією фразою: “Ви нікого не штовхали, Юль?”

Третю позицію за кількістю порушень посіла категорія “кібератаки” з трьома випадками. Ця кількість зменшилася, порівнюючи із серпнем, коли було зафіксовано п’ять випадків.

Проте другий місяць поспіль українські онлайн-медіа зазнають хакерських атак, унаслідок чого на їхніх сайтах розміщуються фейкові новини. Так, у вересні редакція львівської газети “Ратуша” повідомила, що на її сайті було опубліковано фейкову новину, яку редакція не розміщувала, – “На навчаннях у Яворові польський військовослужбовець застрелив українського солдата”. 

Крім того, ІМІ зафіксував по одному випадку побиттів, пошкоджень майна і приміщень журналістів та обмеження доступу до публічної інформації. 

Так, в Одесі оператор 7 каналу Андрій Кульба постраждав унаслідок розпилення в очі газового балончика під час знімання сюжету про сімейний конфлікт. Від розпилення газу він дістав опіки обох передпліч, постраждали шия, обличчя й очі. 

Порушення свободи слова та прав журналістів ІМІ зафіксував у восьми областях України. Найбільше порушень зафіксовано в Києві – 10 випадків, далі йдуть Одещина (три), Полтавщина та Херсонщина – по два випадки. В інших областях країни сталося по одному випадку.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства, 83 випадки перешкоджання, 30 випадків погроз, 17 випадків побиття та 15 випадків кібератак.

Детальніше тут.

 

Джерело: ІМІ.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Відбулася презентація та обговорення аналітичного звіту за результатами дослідження щодо задоволеності якістю послуг, які надаються людям поважного віку органами юстиції у Львівській області

Неграмотний регіон відьом та чаклунів: ГО PRO WOMEN UA руйнує радянські міфи та допомагає ВПО віднайти свій шлях у житті

Розпочався відбір заявок на програму “Креативна Європа” Perform Europe для перформативного сектору

“Реформа пробації: можливість обирати майбутнє”: висновки та підсумки конференції

«Кроки для спеціалістів. Управління людськими ресурсами»: нова можливість для територіальних громад

U-LEAD роз’яснює ОМС переваги спільної агарної політики Європейського Союзу