“Я не вірю на слово” – конкурс міні-грантів на матеріали про медіаграмотність

ЗАВЕРШЕНО

Зафіксувати у Google календарі!


Додано:
Aliona

гранти
“Я не вірю на слово” – конкурс міні-грантів на матеріали про медіаграмотність

ГО “Інститут розвитку регіональної преси – ІРРП” оголошує конкурс малих грантів на створення журналістських матеріалів, спрямованих на підвищення медіаграмотності аудиторії у південних та східних регіонах України.

Хто може взяти участь

Журналісти/журналістки, блогери/блогерки Запорізької, Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Цілі конкурсу

  • Стимулювати журналістів/блогерів/громадянських журналістів на створення матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності аудиторії (розпізнавати фейки, пропаганду та маніпуляції у ЗМІ, критично ставитися до неперевіреної інформації та ненадійних джерел);
  • підвищити якість журналістських матеріалів шляхом консультування журналістів, блогерів та громадянських журналістів під час роботи над матеріалами
  • підвищити обізнаність громадськості про вплив ЗМІ на суспільні процеси та стимулювати громадян до самостійного розвитку критичного сприйняття інформації, яку вони отримують із медіа.

Організатори

ГО “Інститут розвитку регіональної преси – ІРРП” в партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), Лейпциг,  за підтримки  Міністерства закордонних справ Німеччини. Конкурс проводиться в рамках реалізації проекту «re:start democratic discourse».

Ідеї і теми

Конкурс передбачає створення  та оприлюднення в усіх видах медіа не менше 15 журналістських матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності в різних форматах і жанрах (усі види текстів, інтерактивні формати, інфографіка, фотопроекти, відеосюжети, теле- і радіопрограми).

Створені матеріали повинні стимулювати читача аналізувати інформацію в медіа-просторі, формувати навички критичного мислення, що необхідні, аби не піддаватися впливу дезінформації та пропаганди та вміти розпізнавати фейки. 

Ви можете запропонувати свою тему чи вибрати одну із запропонованих нижче:

  1. Розвінчання фейкової новини (маніпуляції) в своєму регіоні з поясненням технології і мети створення та поширення такої інформації.
  2. Боти нашого міста (району, регіону) – хто вони, скільки їх, чиї інтереси захищають, як відрізнити бота від справжнього користувача і чому це важливо вміти.
  3. Тести (у тому числі інтерактивні)  “Правда чи брехня”, “Новина чи вигадка”.
  4. Інтерв`ю з експертами про те, як розпізнавати маніпуляції і фейки, як відрізнити якісні медіа від неякісних (ви можете запропонувати своїх експертів або звернутися за допомогою у їх пошуку до ІРРП).
  5. Слідкуйте за словами! Топ-5 (7,10) способів викривлення інформації у медіа, що найчастіше сьогодні використовуються.
  6. Дискусія про загрозу фейків і маніпуляцій у медіа та способи протидії – за участі експертів (для теле- і радіоформатів).
  7. Що таке “джинса” і способи її розпізнати.
  8. 3 (5,7,10) способів перевірити правдивість інформації в інтернеті – інструкція для медіаюзерів (для онлайну).
  9. Хто такі тролі і боти, чим вони відрізняються і як впливають на ваше життя?
  10. Вибори наближаються: як політтехнологи користуються довірливістю читачів.
  11. 3 (5,7,10) способів обдурити виборців, якими користуються українські політики.
  12. Ваш друг – бот. Як перевіряти аккаунти тих, хто надсилає вам запит у друзі і чому це важливо.
  13. Не вір, не лайкай, не ділись. Як соцмережі маніпулюють вашою свідомістю.

Умови конкурсу:

Заявку можна подати як на рівні ідеї створення матеріалу, так і на рівні готового, але НЕОПУБЛІКОВАНОГО матеріалу!

Відбір заявок відбуватиметься на конкурсній основі. Організатори мають право не надавати пояснень причин відхилення заявок.

Буде відібрано не менше 15 найкращих заявок.

Переможці (автори/авторки цих заявок) мають створити та опублікувати свої журналістські матеріали до 10 грудня 2018 року.

Обов’язкова умова!

З авторами заявок, що пройдуть відбір, працюватимуть редактори-ментори. Створені матеріали мають бути надіслані на допублікаційну редакторську експертизу та допрацьовані відповідно до журналістських стандартів, якщо на цьому наполягатиме редактор-ментор.

Матеріали переможців отримають грошову винагороду в розмірі від 3 500 до 5 000 грн. в залежності від складності матеріалу і тільки після його публікації/виходу в ефір.

Заявки приймаються до 10 жовтня 2018 року.

Результати відбору буде повідомлено заявникам до 15 жовтня  2018 року.

Анкету-заявку можна заповнити тут.

Контакти:

Запитання можна надсилати на адресу [email protected]  або зателефонувавши координатору проекту Оксані Євтушенко за номером тел.: +38 067 234 42 16.

 

Проект «re:start democratic discourse» втілюється протягом червня-грудня 2018 року, ІРРП його реалізує в партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), м. Лейпциг, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.


Останні публікації цього розділу:

Відеограф для створення соціальної реклами

Тендер на реалізацію комунікаційної кампанії

Тендер на закупівлю канцелярських товарів та товарів для творчості для дитячих центрів

Тендер на послуги з надання в оренду конференц-залу

Конкурс на закупівлю послуг фотозйомки заходів під час реалізації проєкту ГО “Сильні громади”

Тендер на закупівлю товарів (ФОТО камера, Електричне гончарне коло, Фото принтер, Стільці розкладні, Стіл офісний розкладний, Етажерка на колесах)