Спільне звернення громадських організацій щодо законопроекту №6688

Спільне зверненняАсоціації «Незалежні Регіональні Видавці України», Інтернет Асоціації України, «Українського союзу промисловців і підприємців», Федерації роботодавців медійної галузі України, ...

звернення
Спільне звернення громадських організацій щодо законопроекту №6688

Спільне звернення

Асоціації «Незалежні Регіональні Видавці України», Інтернет Асоціації України, «Українського союзу промисловців і підприємців», Федерації роботодавців медійної галузі України, «Академії української преси», Керівного центру «Патріаршої Курії» УГКЦ, «Асоціації журналістів, видавців і мовців «Новомедіа», громадської організації «Детектор медіа», Української Асоціації Медіа Бізнесу (УАМБ), ВГО «Національна Асамблея інвалідів України», Громадської спілки «Творче патріотичне об‘єднання «Музичний батальйон», Національної Спілки журналістів України

До порядку денного сесії Верховної Ради включено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері (реєстраційний номер 6688 від 12.07.2017; http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/).

Закликаємо Вас не голосувати у першому читанні за цей законопроект, оскільки він потребує суттєвого доопрацювання. Прийняття його в пропонованій редакції буде мати негативний вплив на законну господарську діяльність в Інтернеті й на свободу слова взагалі.

В законопроекті передбачається, що у виняткових випадках прокурор, слідчий (за згодою прокурора) зможуть самостійно звернутися до оператора, провайдера (і до будь-якого іншого суб’єкта підприємництва, що надає телекоммунікаційні послуги) з вимогою блокування – навіть без попереднього звернення до слідчого судді. Термін блокування в цьому випадку – до 48 годин.

За постановою слідчого судді термін блокування взагалі може не обмежуватися.

Але при розширеному тлумаченні поняття виняткових випадків під «запобігання вчинення тяжкого злочину» можна застосувати до широкой сфери  обставин.

Також цим можуть скористатись недобросовісні конкуренти або провокатори.

Хтось може на чужому сайті, з використанням якого здійснюється законна господарська діяльність, анонімно (псевдонімно) розмістити інформацію із закликом до насильства, тероризму, а потім надати інформацію в правоохоронні органи.

Внаслідок цього та відповідно до нововведень зазначеного законопроекту може бути порушена кримінальна справа та заблоковано інтернет-ресурс на невизначений термін.

Під страхом застосування пропонованих у законопроекті санкцій власники інтернет-ресурсів будуть блокувати їх по першій вимозі провоохоронців.

Крім того, законопроект покладає на провайдерів обов’язок встановлювати додаткове обладнання для блокування сайтів за свій рахунок, що вплине на результати господарської діяльності та в кінцевому результаті – на гаманці користувачів.

Для унеможливлення зазначених вище негативних наслідків закликаємо Вас надати письмові рекомендації, а в разі необхідності – провести консультації з лідерами парламентських партій і фракцій.

 

З повагою, 

Асоціація «Незалежні регіональні видавці України»   Човган О. Ю. 
Національна спілка журналістів України   Томіленко С. А. 
Українська Асоціація видавців періодичної преси   Погорелов О.В. 
ГО «Детектор медіа»   Остапа С. В. 
Федерація роботодавців медійної галузі   Демський О. С.
МГО «Асоціація «Новомедіа»   Кухарчук Р. В.
Інтернет Асоціація України   Глущенко О. Л.
Український союз промисловців і підприємців   Гусєв О. Ю.
Академія української преси   Іванов В. Ф.
Керівний центр «Патріаршої Курії» УГКЦ – представник у Громадській раді Держтелерадіо Канафоцький М. О.
ВГО «Національна Асамблея інвалідів України»   Скрипка Н. С.
Громадська спілка  «Творче патріотичне об‘єднання «Музичний батальйон»   Суботін В. О.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

План відновлення та розвитку Новобілоуської громади: візія, стратегічні цілі і завдання відновлення

100 тисяч життів на рік: як тютюнова епідемія загрожує демографічному розвитку України

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві

«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Вінниці під час дводенного тренінгу

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?

Понад пів тисячі молодих людей дослідили роль Молодіжної ради