Презентовано експертні рекомендації з підтримки миру та безпеки Херсонщини

23 червня цього року у Києві, у приміщенні ДП "Кримський Дім", відбувся експертний семінар "Конфліктний потенціал і соціальний капітал Херсонщини". Подію провів Центр близькосхідних досліджень (AMES) ...

logo
Презентовано експертні рекомендації з підтримки миру та безпеки Херсонщини

23 червня цього року у Києві, у приміщенні ДП “Кримський Дім“, відбувся експертний семінар “Конфліктний потенціал і соціальний капітал Херсонщини”. Подію провів Центр близькосхідних досліджень (AMES) у рамках проекту “Попередження конфліктів у Південній Україні”.

DSC_0012Під час події було заслухано і обговорено у фаховому колі незалежних експертів та представників суб’єктів владних повноважень низку доповідей з безпекових питань та проблематики попередження і трансформації насильницьких конфліктів, за темами:

– “Електоральний фокус децентралізації: вибори перед виборами на Херсонщині” (Максим Єлігулашвілі).

– “На межі. Локальні ЗМІ півдня Херсонської области” (Валентина Самар).

– “Кримські татари Херсонщини. Актуальні аспепкти сьогодення” (Ібрагім Сулейманов).

– “Культура бідности. На прикладі ігор, проведених у Чаплинському і Генічеському районах” (Дмитро Звонок).

– “Від моря до степу: як навчити херсонців заробляти на туристичних і культурних атракціях” (Роман Кабачій).

Також було презентовано підготованою фахівцями сайту “Тексти” інфографіку раніше проведеного партнером проекту – бюро Sociologist соціологічного дослідження півдня Херсонщини.

DSC_0059Завершився семінар презентацією та обговоренням рекомендацій органам державної влади та місцевого самоврядування, зацікавленим донорським, громадським організаціям та бізнесу, під загальною назвою “Підтримка безпеки громад півдня Херсонщини як інвестиція у безпеку України та Європи”.

Напрацьовані експертами проекту рекомендації стосуються необхідности адекватного реагування держави та інших зацікавлених суб’єктів на наступні виклики:

– Поширеність серед населення півдня Херсонщини уявлення, що регіону не приділяється належна увага, громади залишили сам на сам з їхніми проблемами.

– Обмеженість економічних ресурсів громад «внутрішніх» районів півдня Херсонщини (Каланчацького, Чаплинського, Новотроїцького), поширеність безробіття та “культури бідності”, що збільшує вірогідність загострення конфліктів за обмежені ресурси та вразливість населення до деструктивної пропаганди.

– Деструктивний вплив російської пропаганди на тлі недостатньої доступності національних та місцевих ЗМІ, дефіциту актуального для жителів регіону інформаційного контенту.

– Поширений серед жителів півдня Херсонщини страх перед проявами криміналу, і, водночас, низький рівень довіри до правоохоронних органів.

– Поширеність серед частини мешканців півдня Херсонщини настороженого ставлення до представників меншин (кримських татар, зокрема внутрішньо переміщених осіб з Криму, та турків-месхетинців), трактування їх як конкурентів у змаганні за обмежені ресурси чи навіть загрозу.

Наразі (і у ближчому майбутньому) ми здійснюватимемо моніторинг і висвітлення реакції адресатів рекомендацій на висловлені пропозиції.

DSC_0070

Проект “Попередження конфліктів у Південній Україні” здійснюється Центром близькосхідних досліджень за підтримки National Endowment for Democracy.


Тематика публікації:                 

Останні публікації цього розділу:

План відновлення та розвитку Новобілоуської громади: візія, стратегічні цілі і завдання відновлення

100 тисяч життів на рік: як тютюнова епідемія загрожує демографічному розвитку України

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві

«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Вінниці під час дводенного тренінгу

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?

Понад пів тисячі молодих людей дослідили роль Молодіжної ради