Мандрівка львівського жіночого десанту на Запорізьку книжкову толоку

27-29 жовтня на майданчику «Недискримінація та культура комунікації» міжнародного фестивалю «Запорізька книжкова толока – 2017» відбулося  представлення запоріжанам і запоріжанкам успішного досвіду ...

Додано:
Ніна Хома

DSC_2193
Мандрівка львівського жіночого десанту на Запорізьку книжкову толоку

27-29 жовтня на майданчику «Недискримінація та культура комунікації» міжнародного фестивалю «Запорізька книжкова толока – 2017» відбулося  представлення запоріжанам і запоріжанкам успішного досвіду самоорганізації жінок Львівщини – представниць письменницької спільноти (на прикладі діяльності Львівського жіночого літературного клубу), а також досвіду просування гендерної тематики в медіа, освіті, інших суспільних сферах (зокрема, на прикладі роботи клубу медіа-просвіти «Патронус»).

 Ці зустрічі мали на меті привернути увагу до проблем гендерної рівності в Запоріжжі, недискримінації за соціальними, національними та іншими ознаками та підвищити рівень правової культури відвідувачів і відвідувачок Фестивалю, сприяти зниженню рівня суспільної напруги та налагодженню порозуміння між людьми.

 В рамках цієї поїздки відбулися:

- презентація успішних мистецьких, культурних, громадських ініціатив Львівщини, зокрема тих, що створені жінками або спрямовані на жіночу аудиторію (зокрема презентації збірки «Україна в мені», книг Анастасії Нікуліної  «Сіль для моря», Ніки Нікалео «Черешні з коньяком”, дискусії “Жіноче та чоловіче письмо…”, показ і обговорення документальних фільмів «Війна химер», Dixie Land», «Лізо, ходи додому», проведення майстер-класу «Як захистити своє право власності», дискусії, автограф-сесії, літературні зустрічі);

-  налагодження суспільного діалогу між творчими спільнотами Львівщини й Запоріжжя, обмін досвідом з лобіювання та захисту питань гендерної рівності;

- винесення на обговорення в рамках міжнародного фестивалю «Запорізька книжкова толока» актуальних питань гендерної рівності в Запоріжжі, привернення уваги ЗМІ та громадськості до них;              

 – налагодження співпраці та планування подальших спільних проектів у сфері культури та медіа-просвіти між львівськими та запорізькими громадськими організаціями.

DSC_2187

 Учасниці проекту щиро дякують команді  проекту «Містки громадської активності» на надану допомогу, співпрацю та діляться своїми враженнями:

 «Мені так сподобалось на Запорізька книжкова толока, що словами передати важко! Стільки уважних і зацікавлених очей, стільки глибоких думок і влучних слів, щирих подяк від незнайомих людей! Стільки вільного простору для читання, спілкування, дискусій, презентацій! А яка зона для діток? Це взагалі капець! Я в захваті від продуманості до найменших дрібниць! Не було відчуття хаосу, тиску, браку повітря як це бувало в мене на схожих ярмарках.

Приємні зустрічі, нові знайомства, натхнення до чогось нового, домовленості про співпрацю…ось такі мої враження від 3-денного гостювання на Святі книги і просвіти:)))

Величезне спасибі Містки громадської активності за надану можливість! Бомбезмежна вдячність Ігору Гармашу  та Богдані Стельмах за запрошення, теплий прийом, гостинність!»

(Ніна Хома, директорка ГО «Патронус», координаторка проекту «Жіночий погляд: крізь призму медіа та літератури» в рамках гендерної платформи міжнародного фестивалю «Запорізька книжкова толока – 2017»)

 P71028-191053

«Запорізька книжкова толока 2017 залишила по собі безліч приємних вражень. Це незважаючи ні на що і перш за все, хороша організація від зустрічі на вокзалі – до самісінького від*їзду. Гарно влаштовані промоакції літературних подій, можливості для безпосереднього спілкування читач-автор, автограф-сесії та дискусії на ярмарку сприяли відвідуванню великої кількості читачів. Приходили люди невипадкові, цікаві, готові до діалогів та навіть суперечок. 

 Львівський жіночий літературний клуб як явище досить відомий українському читачеві, завдяки таким бестселерам як “Львів. Кава.Любов”, “Львів. Смаколики. Різдво” та “Львів. Вишні. Дощі”. І такі читачі, які досі ставляться з недовірою до жіночого письма є особливо цікавими для нас. Тому неабияке враження справив літній мужчина, який на одній із презентацій зізнався, що радикально змінив свою зневажливу думку щодо жіночого письма на протилежну. Тобто, така акція, як толока сприяє спілкуванню на живо з автором, що здатне призвести до зміни світогляду. А це одне із перших покликань художньої літератури.

 До того ж спільні зустрічі письменників, які стають можливими завдяки подібним літературним заходам, сприяють їхньому безпосередньому спілкуванню не у викривленому віртуалі, де відсутні емоції, погляд вічі у вічі і т.ін. Це сприяє більш активним літературним процесам, обговоренням, дискусіям, що виводить літературу на нові рівні та обрії. 

 Література розвивається лише завдяки тим, хто її розвиває. І це не тільки прозаїки та поети,  а й великі заходи, форуми, толоки, ярмарки, що збурюють суспільну цікавість та видавничий процес. Велика подяка тим людям, що їх творять!»

 (З глибокою вдячністю, Ніка Нікалео, президентка Львівського жіночого літературного клубу, письменниця, громадська активістка, перекладачка)

 22894270_1522640314483387_2776419564202424496_n

«Дякую організаторам, особливо Запорізька книжкова толока, Програмі національних обмінів за фінансування Європейського Союзу,   Місткам громадської активності, за прекрасну можливість доторкнутися душею до чудових запорізьких просторів, побачитися з людьми, які вже стали навіть дуже дорогими друзями, поспілкуватися з читачами, які чекали нашого приїзду. І це так чудово, коли нас чекають і люблять у Запоріжжі! Дякую улюбленому Львівському жіночому літературному клубу! Україна єдина, Україна читає! Один гарний факт – після минулорічної Запорізької книжкової толоки у Запоріжжі відкрилася ще одна книгарня! Читаймо, будьмо гідними і щасливими людьми!»

 (Любов Долик, поетеса, авторка низки поетичних збірок, перекладачка, членкиня Національної спілки письменників України)

 22852885_1617690958269706_420862586093554596_n

«Три дні Запорізька книжкова толока на крутезних локаціях Козак-Палац проминули у враженнях на шаленій енергетиці!

Перша ранкова дискусія і перший крок у світ фентезі та фантастики. Дякую за запрошення Таміла Тарасенко та за чудесну компанію Ярина КаторожЛюбов Долик та Анна Лупинос.

Чудесні презентації та розмови у колі рідних Ніка Нікалео, Любов Долик та Наталя Лапіна  з Львівський жіночий літературний клуб! Дякуємо за постійну підтримку нашому Книжковому Клубі “Клуб Сімейного Дозвілля” – усе на висоті – і Львів, і вишні, і дощі, і смаколики, і кава, і любов! І читачі, які цікавляться, запитують, відчувають. Дякую, дівчата. Час із вами – суцільна насолода. 

Під час презентації  «Сіль для моря»  я відчула, наскільки важливим для автора є модератор.  І коли тобі здається, що ти сама-одненька, приходять ті, хто підтримує і вдома, і поза його межами.

 Запоріжжя, ти золото! Толока надихає! Хортице, дочекайся мене наступного року. Вірю, що зустрінемося!»

 (Анастасія Нікуліна, прозаїк, переможниця міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», членкиня Львівського жіночого літературного клубу, перекладачка)

 DSC_2193

 

Проект було реалізовано в рамках Програми національних обмінів, за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).

 Організатор – ГО «Патронус» у співпраці з ГО «Центр мистецтв «Арт-Простір».

 

 

 


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

План відновлення та розвитку Новобілоуської громади: візія, стратегічні цілі і завдання відновлення

100 тисяч життів на рік: як тютюнова епідемія загрожує демографічному розвитку України

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві

«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Вінниці під час дводенного тренінгу

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?

Понад пів тисячі молодих людей дослідили роль Молодіжної ради