Здорове харчування школярів – тренд, що розвивається самими дітьми

Переможці конкурсу «Мій здоровий ланч», що проходив у рамках програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів», побували на майстер-класі зі здорового харчування. Закріпити свої знання ...

Додано:
Asia

Мій здоровий ланч_міні
Здорове харчування школярів – тренд, що розвивається самими дітьми

Переможці конкурсу «Мій здоровий ланч», що проходив у рамках програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів», побували на майстер-класі зі здорового харчування. Закріпити свої знання школярі могли як практично, виготовляючи корисні та смачні страви, так і теоретично, граючи у вікторину.

Місяць тому 218 українських школярів розробили рецепти корисних шкільних перекусів для конкурсу «Мій здоровий ланч», який проводився серед учнів навчальних закладів, що долучились до програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів». З усіх відео презентацій журі обрали три найкращі рецепти школярів з Рівненської, Сумської та Запорізької областей.

2 березня переможці відвідали Київ та поглибили свої знання зі здорового харчування в інтерактивній формі. Експертки Центру громадського здоров’я МОЗ України Ольга Донцова та Олеся Сак розробили вікторину, до якої долучились й інші учасники програми «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»: учні, вчителі і навіть батьки охоче відповідали на питання.

Здобуті знання учасники застосовували на кулінарному майстер-класі від Лілії Олійник, засновниці кафе здорового харчування «ILive». Лілія розповіла, що у немовлят добре розвинуті смакові рецептори і діти отримують максимум задоволення від споживання продуктів. Проте з віком, через вживання великої кількості спецій, солі, цукру, наші рецептори стають менш чутливими, палітра смаку втрачається і  насититись стає складніше.

«Я рекомендую батькам красиво оформлювати тарілку зі стравою. Додавати зелень та овочі. Яскраві кольори пробуджують апетит у дитини. Ефективно діють і «заборони» на корисні продукти: якщо дітям сказати, що шматочки гарбуза – тільки для дорослих, то цікавість малечі візьме гору і вони скоштують продукт», – розповідає Лілія Олійник.

На майстер-класі учні готували ягідний смузі, а також салат зі свіжою зеленню, фетою, в’яленими томатами та гранатом. Такі страви школярі можуть готувати самостійно чи не щодня.

«Я сьогодні вперше скуштував смузі. Виявляється, його дуже просто робити. У нашій сім’ї за час програми з’явились нові традиції: не їсти після сьомої вечора, харчуватись відповідно до режиму дня, не вживати фастфуд. Думаю, приготування смузі теж увійде у звичку», – ділиться враженнями Роман Кондратенко, один із переможців конкурсу «Мій здоровий ланч».

***

Довідка про програму «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів»

«Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів» – унікальна соціальна програма, яка реалізується Центром «Розвиток КСВ» за підтримки Mondelēz International Foundation. Програма має на меті сприяти розвитку здорового харчування, фізичних активностей та свідомого ставлення до власного здоров’я у понад 500 школах, залучивши 17 500 дітей по всій Україні протягом трьох років. Програми Mondelēz International Foundation впроваджені цього року у 10 країнах світу.

 *Healthy Schools: транслітерація «Хелсі скулз», переклад – «Здорові школи»


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Новий безоплатний курс про терапевтичне письмо від Ірени Карпи

В американському університеті презентували виставку з історії «Щедрика»

Клуб Добродіїв шукає менторів/ок для участі в проекті підтримки підлітків

"Майбутнє конкурентоспроможності Європи" та його уроки для євроінтеграції України

Рейтинг інституційної спроможності відновлення малих і середніх громад до 150 тис. мешканців на прикладі Дніпропетровської області (пілот)

Кодимська громада розпочала розробку стратегії розвитку