Сирний кооператив на Буковині отримав нове обладнання від Програми USAID DOBRE

Сирний кооператив «Добрі ґазди» у Глибоцькій громаді Чернівецької області запустив у роботу новий екструдер - обладнання, яке призначене для перетворення зернових культур у корисну та зручну для ...

DSC_2243
Сирний кооператив на Буковині отримав нове обладнання від Програми USAID DOBRE

Сирний кооператив «Добрі ґазди» у Глибоцькій громаді Чернівецької області запустив у роботу новий екструдер – обладнання, яке призначене для перетворення зернових культур у корисну та зручну для вживання форму кормів для свійських тварин. Це вже другий агрегат, встановлений у сироварні за підтримки і допомоги Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). 

Володимир Білоус

- Цей екструдер – один із найпотужніших зразків. Він також може переробляти соєві продукти, бобові, тобто дуже тверді зерна, – розповідає голова СОК «Добрі ґазди» Володимир Білоус. – Він нагрівається і на великій швидкості перетворює зернові на екструдований корм, який засвоюється тваринами на 95%, тоді як звичайні комбікорми – лише на 60%. Такий показник впливає на збільшення продуктивності корів та кіз, дозволяючи їм виробляти більше молока. 

Молоко від домашніх тварин – основна сировина в роботі сироварні, що розташована в селі Михайлівка Глибоцької громади. Відтак тут зацікавлені в тому, аби члени кооперативу мали чим годувати худобу в складний зимовий період, аби надої не зменшувалися до критичної позначки. Причому цей корм має бути якісним та високопродуктивним.

Еструдер

- Коли декілька років тому ми обговорювали з громадою свої плани щодо створення сироварні, то багато хто поставився до такої ідеї скептично, – пригадує селищний голова Григорій Ванзуряк. – Сьогодні, через 7 років, ми не тільки пишаємося своїм кооперативом, а й зробили його однією із основних туристичних родзинок Глибоцької громади. За місяць сироварня виробляє близько тонни твердих і напівтвердих сирів, а також інші види кисломолочної продукції, яка вже завоювала серця гурманів Буковини, бо не містить жодних консервантів. Відкрили власний магазин у Чернівцях та налагоджуємо доставку «Новою поштою» у всі куточки країни. 

Антуан сент Екзюпері писав, що трансформація молока в сир – це стрибок молока у вічність. Однак, аби навчитися цьому, глибоцькі сировари об’їздили практично всю Україну. Шукали партнерів, які би допомогли із потужним сучасним обладнанням. Відтак сепаратор від Програми USAID DOBRE, який може переробляти 500 літрів молока за зміну, став свого часу відмінною допомогою та підтримкою глибоцьким ентузіастам.

Кооператив «Добрі ґазди» сьогодні надає послуги 60 домогосподарствам громади, що тримають вдома корів та кіз і щодня здають їхнє молоко для переробки на сироварню. Із нього виготовляють сири 7 основних та 5 додаткових видів за австрійською, голандською, італійською та вже й власною технологіями, а також вершки, будз (м’який сир скороченого терміну споживання), плавлений сир, вершкове масло високої жирності, натуральний йогурт тощо. Кожному виду сиру придумали власну буковинську назву. А в приміщенні сироварні облаштували дегустаційну залу для відвідувачів і туристів, де вони можуть спостерігати за процесом сироваріння, скуштувати різні види сиру та придбати продукцію кооперативу «Добрі ґазди».

- Подаючи до нас заявку на придбання екструдера, громада подбала не тільки про безперервність ланцюжка «молоко – переробка – сир», а й про те, аби домогосподарства не стикалися із проблемою відгодівлі худоби, яка дає молоко в тому числі для потреб кооперативу, – розповів експерт із місцевого економічного розвитку Програми USAID DOBRE Віталій Юрків. – Екструдером можуть користуватися не тільки члени кооперативу, а й будь-хто із мешканців громади чи місцевих фермерів для власних потреб. 

Загальний внесок Програми USAID DOBRE у придбання обладнання для сироварні «Добрі ґазди» склав 219 412 гривень, місцевий бюджет зі свого боку вклав ще 94 тисячі гривень. 


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Ресурсні центри для неурядового сектору Півдня України визначили пріоритетні сфери розвитку

У Житомирі обговорили Рік дії Закону «Про медіа»

Захоплююча подорож до внутрішнього ресурсу: підсумок майстер-класів від Центру АХАЛАР

Інклюзивне відновлення та відбудова: конференція та рекомендації від експертів

В Україні запустили онлайн-курси англійської для працівників ДСНС

Українські благодійники отримали високу оцінку від моніторингової місії Americares