Кулінарія як засіб відновлення ментального здоров’я дітей Гостомельської громади

В Гостомелі на Київщині для дітей провели терапевтичний кулінарний майстер -  клас під гаслом “Будь здоровий!”. Кулінарія - це не тільки про смачно поїсти, а ще - це дієвий спосіб реабілітації та ...

Додано:
KidsFuture

Снимок экрана 2022-10-19 в 14.38.07
Кулінарія як засіб відновлення ментального здоров’я дітей Гостомельської громади

В Гостомелі на Київщині для дітей провели терапевтичний кулінарний майстер –  клас під гаслом “Будь здоровий!”. 

Кулінарія – це не тільки про смачно поїсти, а ще – це дієвий спосіб реабілітації та терапії. Кулінарія ефективна, оскільки вона заохочує до творчості. Творчість, в свою чергу, – це один із критеріїв ментального здоров’я, згідно Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).  Ще в 2019 році Україна на державному рівні приєдналась до Цілей сталого розвитку ООН, а однією з пріоритетних є ціль №3 “Гарне здоров’я”.   

“Кулінарія дуже позитивно впливає на стабілізацію психологічного стану людини. Саме приготування їжі вимагає концентрації, спокою, відповідального до себе відношення та творчого підходу. Кулінарія – це є своєрідна медитація.”, – Дмитро Мироненко, ресторатор, співзасновник та  викладач творчості Благодійного фонду “Розвиток. Діти. Майбутнє”. 

У наші дні медичні клініки та консультанти у всьому світі використовують кулінарію чи випічку як інструменти терапії для людей. Приготування їжі може бути настільки корисним для ментального (емоційного) благополуччя, що, як повідомляє дослідження The Wall Street Journal, терапевти тепер рекомендують уроки кулінарії як спосіб лікування депресії та тривоги, а також розладів харчової поведінки, Синдрому дефіциту уважності та гіперактивності (СДУГ) і залежності.

“Наш фонд діє на платформі Меморандуму “Гостомель – Простір Мрії”. А згідно з баченням ООН мрії – це прояв ментально здорової людини. Наша мета – сприяти покращенню саме ментального здоров’я та соціалізації дітей Гостомельської громади, одночасно підвищуючи їх самовираження та самооцінку.” – Олександр Синько, голова правління Благодійного фонду “Розвиток. Діти. Майбутнє” 

Снимок экрана 2022-10-19 в 14.41.50

Майстер-клас відбувся за сприяння Всеукраїнської інноваційно-освітньої платформи “Сходи в Майбутнє” (Лідер – Ігор Найда). А проведення майстер-класу в безпечних умовах стало можливим завдяки Євгену Медведєву, керуючому HubLifeUA – Гостомельський житловий та освітній хаб.

“Ми тільки розпочали співпрацю з Благодійним фондом “Розвиток. Діти. Майбутнє.” Ми надаємо під мастер-класи освітній простір і дуже радіємо, коли зали наповнюються дитячим сміхом, криками та захопленими возгласами. Впевнений, що разом ми створимо ще багато навчальних проектів та зможемо здивовувати дітей не тільки Гостомельської Громади а дітей, які переїхали до нас з територій бойових дій”, – додає Євген Медведєв.

В теперішніх реаліях війни, в котрих живуть українці, – дуже важливо приділяти особливу увагу дітям, тому що саме вони майбутнє нашої країни. Саме діти зараз потребують реабілітації та максимум уваги з боку дорослих. 

“Програма нашого фонду використовує кулінарію як альтернативну терапію” – додає Д.Мироненко. – “Під час майстер-класу основна увага приділяється спілкуванню, навчанню готувати разом, вивченню їжі, користі їжі для здоров’я, як робити покупки, як готувати, як їжа впливає на настрій та результати.”

“Мені любо спостерігати , як на кулінарному майстер-класі дітки розкриваються, не бояться робити помилки, веселяться та наче попадають у мирну Україну, в яку ми всі віримо”, – Ірина Струпинська, вчителька ліцею №1 Гостомеля. 

У процесі кулінарного майстер- класу спостерігається позитивна  зміна настрою дітей. Вони без проблем знаходять контакт один з одним, легко концентрують увагу на головному та входять у кулінарний азарт.

Саме повна концентрація, прояв  особистого творчого потенціалу та бажання дізнатися щось нове  допомогає очиститись від негативних думок та отримати повну насолоду від приготування їжі. А остаточний  результат та невеличке заохочення підсолоджує настрій та закріплює процес реабілітації.

“Підводячи певні підсумки та спостерігаючи за дітьми та їхніми реакціями, з впевненістю можу сказати, що ми з Фондом зробили вірний вибір, обираючи кулінарний майстер – клас для реабілітації та терапії позитивного настрою дітей  Гостомеля.”, – каже Д.Мироненко.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

В американському університеті презентували виставку з історії «Щедрика»

Клуб Добродіїв шукає менторів/ок для участі в проекті підтримки підлітків

"Майбутнє конкурентоспроможності Європи" та його уроки для євроінтеграції України

Рейтинг інституційної спроможності відновлення малих і середніх громад до 150 тис. мешканців на прикладі Дніпропетровської області (пілот)

Кодимська громада розпочала розробку стратегії розвитку

Зимноводівська громада: спільний пошук рішень для розвитку