Громадськість та ресторатори наголошують: куріння кальяну шкідливе, а тому заборонене у приміщеннях кафе та ресторанів

4 травня 2023 року у Києві в інформаційній агенції «Укрінформ» відбувся круглий стіл «Як виграють заклади ресторанного господарства від заборони куріння кальянів у приміщеннях». Ресторатори, ...

Додано:
Dmytro

Загальна_2
Громадськість та ресторатори наголошують: куріння кальяну шкідливе, а тому заборонене у приміщеннях кафе та ресторанів

4 травня 2023 року у Києві в інформаційній агенції «Укрінформ» відбувся круглий стіл «Як виграють заклади ресторанного господарства від заборони куріння кальянів у приміщеннях». Ресторатори, громадські діячі, лікарі та політики зібралися, щоб нагадати про важливість дотримання бездимного законодавства.

Як відомо, в Україні діє повна заборона на куріння кальянів, тютюнових виробів, електронних пристроїв для куріння у приміщеннях кафе, барів та ресторанів. Такі правила схвалює більшість громадян (понад 86% згідно з опитуванням КМІС), а за даними моніторингу, 80% підприємців дотримуються закону. Втім у закладах, які порушують закон, саме куріння кальянів становить питому вагу порушень.

Володимир Вятрович

«З 2012 року Україна зробила серйозний поступ у відстоюванні права на бездимне повітря, ухвалені закони наближають нас до Європи. Важливе завдання Парламенту і моє особисто — не допустити відкату у політиці збереження здоров’я нації, а продовжити впевнений і поступальний рух», — підкреслив народний депутат Володимир В’ятрович.

Своє слово на підтримку бездимних і здорових просторів кафе та ресторанів на круглому столі виcловили активні діячі галузі: Володимир Каплун, співвласник мережі ресторанів грузинської кухні «Ахалі», Дмитро Савчук, власник ресторану «Стара Ворохта», Юрій Назарук, співвласник холдингу емоцій «Fest!»

Юрій Назарук

«Вся мережа закладів дотримується вимог закону, і навіть у випадку змін, для нас нічого не зміниться, бо вільний від тютюнового диму простір — елемент наших переконань. Як власник водночас освітнього бізнесу, ми навчаємо дітей бути щасливими. Одна із навичок — це вести здоровий спосіб життя. Що ми можемо робити, не як поліція, а як підприємці, громадяни — це впливати, створюючи здорові простори, промотуючи здоровий спосіб життя»,  — акцентував  співвласник холдингу емоцій «Fest!» Юрій Назарук.

Володимир Каплун висловив позицію, що при повному усуненні кальянів із закладів громадського харчування бізнес не зазнає збитків: «важливо, щоб заборона була повною і для усіх. На доходи це не вплине, а кальянщики стануть здоровішими».

Дмитро Савчук, ресторан якого розташований в Карпатах підкреслив, що у культурі роботи з відвідувачами закладів Україна пішла далі, ніж низка країн Європи. «Ми не куримо у закладах ні сигарети, ні вейпи, ні кальяни. Взагалі курити серед чистого повітря Карпат виглядає блюзнірством».

До промоції вільних від тютюнового диму і кальянів кафе долучилися Марічка Падалко, телеведуча та громадська активістка:

Марічка Падалко

«Заборона на куріння посприяла тому, що кафе, бари та ресторани стали повсякденним місцем для проведення дозвілля та зустрічей, українці перестали приходити туди лише з особливої нагоди. Це була найбільша  інвестиція в ресторанний бізнес, адже його двері відкрилися для всіх», — наголосила  телеведуча та громадська активістка Марічка Падалко

Лікар Отто Стойка підкреслив, що курячи кальян, людина вдихає не лише тютюнову суміш, але й продукти згоряння вугілля та чадний газ. Отто Стойка наголосив, що важливо змінювати культуру і приємно, що ресторатори — наші партнери це розуміють.

Додаткову інформацію про шкоду кальянів надала Наталія Гриб, фахівець із профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Олег Кобельков, керівник відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Департаменту захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби, нагадав, що вже відновлено контроль за дотриманням заборони куріння у приміщеннях кафе, барів, ресторанів, а з 11 липня набудуть чинності посилені штрафні санкції.

Шкода кальянів

«Безпечного куріння не існує. Дим кальяну становить серйозну загрозу для здоровʼя людей. Дотримання заборони куріння в приміщеннях кафе, барів, ресторанів захищає здоровʼя як відвідувачів, так і працівників, робочий день яких часто становить 10-12 годин. Турбота про здоровʼя людей — це внесок у відновлення людського капіталу України для перемоги», — підсумував  Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя».

Переглянути запис обговорення можна на каналі Укрінформу.

Скаргу на куріння у забороненому Законом місці можна подати в електронний спосіб навіть з мобільного телефону. Також це можна легко зробити через сервіс Центру громадського здоров’я України прямо з вашого телефону.

Як відомо, куріння кальяну із тютюном викликає нікотинову залежність. ВООЗ наголошує: 1 година куріння кальяну дорівнює 100 викуреним сигаретам. У процесі до організму людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування з можливими запамороченнями (а іноді, навіть смерті).

Організатор:

ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

Для додаткової інформації

Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», [email protected]


Тематика публікації:                

Останні публікації цього розділу:

Як і навіщо молоді впливати на справи громади: поради та інструменти експертів проєкту «Активна молодь – сильна громада»

Під’їзд, якого не стало. Як у Запоріжжі відновлюється будинок на Соборному

Як чернігівська броварня відновлює виробництво — історія з циклу Суспільного «ТутРемБуд»

Про садівництво під постійними обстрілами — історія з циклу Суспільного «ТутРемБуд»

Представлено результати проєкту «Розробка рекомендацій щодо формування ефективних місцевих політик через вимірювання згуртованості громад»

“Ветерани справляться з будь-якими завданнями. Наш досвід і є нашою перевагою”, – ветеранка Світлана Келип