Ігор Бураковський: відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання

Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, під час конференції «Зі стійкості до відновлення» поділився важливими думками щодо того, на які питання сьогодні громадянське суспільство має шукати чіткі відповіді, щоб говорити про перехід від економічної стійкості до відновлення.

IMG_9787 (1)

Три важаливі тези, щоб окреслити ключове з маніфесту громадянського суспільства «Луганська декларація 2022»:

Перше. Відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання. Це безпрецедентний економічний, політичний, соціальний, міжнародний виклик, з яким ще ніхто не стикався як в Європі, так і в Україні. 

Друге. Відбудова вимагає не менше згуртованості українського суспільства і влади, влади і українського суспільства — ніж згуртованість у військовий час. 

“Давайте чесно говорити, що у нас є звикання до війни. Я дуже боюся, що звикання до війни може перейти до звикання до відновлення — з усіма відповідними наслідками”.

Третє. Програш у відбудові, в історичній перспективі, можливо — це навіть гірше, ніж програш у військовому конфлікті з російською федерацією.

“Влада повинна чітко зрозуміти, громадянське суспільство різне — і тому з ним треба вчитися працювати і розмови про те, що громадянське суспільство має бути помічником влади, абсолютно некоректні. Від цього треба відмовлятися і взагалі забути це як страшний сон, це абсолютно російський наратив. Громадянське суспільство — багато в чому самостійний суб’єкт, хоча він не єдиний, але тим не менше він працює”.

Процес відбудови означає, що в країну зайдуть великі гроші західних партнерів — які ще ніколи не заходили в країну.   

«Я б дуже хотів, щоб, використовуючи наявні інструменти, ми виступили з такою вимогою до уряду: publish what you get, publish what you spend, — зазначив Ігор Бураковський. — Опублікуйте і доведіть до громадськості — що ви отримали і як ви це витратили, але в такий спосіб, щоб громадськість це зрозуміла».  

Відбудова вимагає спроможності уряду і взагалі спроможності Української держави.

 


Останні публікації цього розділу:

Як зберігати власну ресурсність та вибудовувати психологічну стійкість команди у час війни

Україна перебуває в ейфоричній фазі (за схемою Тимчасові фази катастрофи)

Іван Науменко: сталася толока в масштабах цілої країни

Олеся Островська-Люта: головним проектом всіх українських творців культури була демократія

Ігор Козловський: росія не врахувала, що в нас суб'єктне громадянське суспільство