Децентралізація: чи буде продовження реформи?

Минулого 2020 року відбулася знакова подія в історії українського державотворення – вперше майже за 30 років незалежності України, було трансформовано систему адміністративно-територіального устрою (далі – АТУ) базового (рівня громад) та субрегіонального (районного) рівнів. Наразі не трансформованим залишається регіональний (обласний) рівень АТУ. Такій трансформації передувала проведена робота законодавчої та виконавчої гілок влади, місцевого самоврядування, експертного середовища та громадянського суспільства.

Методологічні основи реформи децентралізації влади та місцевого самоврядування були закладені в другій половині 2000-х років, а починаючи із 2014 року, після законодавчих змін, розпочався, власне, процес трансформації як самого АТУ (об’єднання територіальних громад), так і децентралізації владних повноважень від виконавчої влади до місцевого самоврядування.

Проте, аналізуючи існуючий стан трансформації як АТУ, так і в цілому децентралізації владних повноважень, виникає дискусія, як багато вдалося реалізувати, і що ще потрібно зробити?

Дискусія спрямована на обговорення головного питання – децентралізація в Україні вже завершена, призупинена, чи вона продовжує свій рух? 

Учасники дискусії: 

  • Геннадій Зубко — Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (2014-2019 рр.).

  • Віталій Безгін — народний депутат України IX скликання, член комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

  • Сергій Сухомлин — міський голова Житомира.

Модератор: Павло Остапенко – голова Товариства дослідників України.

Повна дискусія тут:

Дискусія відбулася у Києві 30 вересня 2021 року в рамках ХХ школи-семінар «Проблем розвитку регіонів України».

Організатор: Товариство дослідників України.


Останні публікації цього розділу:

Як зберігати власну ресурсність та вибудовувати психологічну стійкість команди у час війни

Україна перебуває в ейфоричній фазі (за схемою Тимчасові фази катастрофи)

Іван Науменко: сталася толока в масштабах цілої країни

Олеся Островська-Люта: головним проектом всіх українських творців культури була демократія

Ігор Бураковський: відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання

Ігор Козловський: росія не врахувала, що в нас суб'єктне громадянське суспільство