Віталій Мороз про цифрові права та технології

8 вересня у Вінниці відбувся Міжнародний Форум “Демократія Даних”, на якому обговорили функціонування нових інструментів електронної демократії, участь громадян в ухваленні рішень, питання публічних та персональних даних, складнощі відкриття даних, безпеку та захист персональної інформації. 

Про роль технологічних компаній, яке значення вони мають у нашому житті, наскільки це значення зростає і що з цим робити – учасникам Форуму розповів Віталій Мороз, керівник програм нових медіа  ГО “Інтерньюз-Україна”.

Віталій розповів про ряд кейсів, з яких стає зрозуміло, що технологічні компанії починають розпоряджатися нашими діями, та навіть карати за те, що було зроблено в оф-лайні. Зараз Facebook оголосив, що буде боротися з маніпуляціями, фейковими новинами та вирішує, який контент можна/не можна публікувати. У свою чергу це говорить про втрату автономії користувачами Фейсбуку у вправі розпоряджатися своїм профілем.

У випадку з неонацистами, які у Вірджинії здійснили напад на демонстрантів, вперше можливо в історії, технологічні компанії спочатку ідентифікували людей у натовпі (після того як фотографії потрапили в соцмережі), а потім заблокували їхні приватні сторінки. Тобто покарали за те, що було здійснено в оф-лайні – на відміну від тих випадків, коли соцмережі, відповідно до своєї політики, блокують сторінки за некоректні висловлювання, що публікуваються он-лайн (“hate speech”, дискримінації і т. д.). Це показовий момент, який свідчить про те, що так само, технологічні компанії технічно можуть застосовувати покарання до інших соціальних груп (напр., опозиціонери), не обов’язково екстремістів чи неонацистів. Віталій вважає, що це є тривожним сигналом для всіх нас.

Презентація


Останні публікації цього розділу:

Як зберігати власну ресурсність та вибудовувати психологічну стійкість команди у час війни

Україна перебуває в ейфоричній фазі (за схемою Тимчасові фази катастрофи)

Іван Науменко: сталася толока в масштабах цілої країни

Олеся Островська-Люта: головним проектом всіх українських творців культури була демократія

Ігор Бураковський: відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання

Ігор Козловський: росія не врахувала, що в нас суб'єктне громадянське суспільство