Юлія Сердюкова про «жіночий погляд» у кіно

26 березня, у київському Будинку кіно з-поміж десятків цікавих заходів в межах XIV Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, відбулась і дискусія на тему: «Чому «жіночий погляд» має значення? Навіщо галузі авторки?».

Продюсерка фільмів «Все палає», «Євромайдан. Чорновий монтаж», Юлія Сердюкова, розповіла, що вона часто порівнює епізоди у фільмах, створених чоловіками і жінками«Мені цікаво дивитись фільми, створені жінками-режисерками».

Юлія Сердюкова

«Спочатку я хотіла показати уривок з фільму «Все палає», який зроблено трьома чоловіками. Цей фільм фокусується на тому, яким чином мирний протест дуже швидко перетворився на насильницьку сутичку. І там дуже яскраво, красиво і в деталях показано зсередини, що відбувалось на передовій, на лінії зіткнення міліції і протестантів. Можна, навіть, у стилі зйомки відчути, що чоловіки, які робили цей фільм, дуже багато дивились фільмів Спілберга. Водночас, наприклад, у фільмі «Євромайдан. Чорновий монтаж» є один чудовий епізод Катерини Горностай, який називається «Мирний протест Маші». Це історія медсестри, яка вийшла на протест. Але коли цей протест став уже не мирним, вона заступила на чергування, як медсестра. І там є один дуже довгий кадр, де Катя тримає крупний план Маші, яка поправляє на собі маску від сльозоточивого газу, кліпає очима і видно, як їй страшно. В епізодах Каті дуже багато таких крупних планів, дуже багато невпевненості і страху, людей, які там були, які можна відчути, а також її власного страху і невпевненості як жінки. На початку я думала, що це чудовий приклад. Але потім згадала, що у фільмі, про який я розповіла – першим є десятихвилинний епізод про те, як валять пам’ятник Леніну. І чоловік, якого всі називають комуністом, його захищає. І там теж є дуже довгі крупні плани, де видно відчай і страх цього чоловіка, якого зараз революціонери цькують. А на його обличчі написано, що весь його світ валиться, – говорить продюсерка. – Тому це справді тонка грань порівнювати. І такі порівняння можуть стати маніпулятивними. Але мені хочеться їх робити. Це цікава і плідна тема, на які теми і на що звертають увагу жінки в кіно, на що б не звернули увагу чоловіки». 

Більш детально про «жіночий погляд» у кіно дивіться у відео:


Останні публікації цього розділу:

Як зберігати власну ресурсність та вибудовувати психологічну стійкість команди у час війни

Україна перебуває в ейфоричній фазі (за схемою Тимчасові фази катастрофи)

Іван Науменко: сталася толока в масштабах цілої країни

Олеся Островська-Люта: головним проектом всіх українських творців культури була демократія

Ігор Бураковський: відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання

Ігор Козловський: росія не врахувала, що в нас суб'єктне громадянське суспільство