Яким чином ідентифікувати гендерно зумовлене насильство та як йому протистояти

Гендерно зумовлене насильство вважається одним з найпоширеніших порушень прав людини, що непропорційно впливає на жінок і дівчат, хоча чоловіки та хлопчики також є серед постраждалих. Окрім цього, ...

Відверта розмова
Яким чином ідентифікувати гендерно зумовлене насильство та як йому протистояти

Гендерно зумовлене насильство вважається одним з найпоширеніших порушень прав людини, що непропорційно впливає на жінок і дівчат, хоча чоловіки та хлопчики також є серед постраждалих. Окрім цього, воно є одним із найбільш небезпечних проявів насильства, адже часто залишається непоміченим, невирішеним та неконтрольованим. 

Труднощі викликає ще й те, що відсутнє єдине офіційне визначення або тлумачення терміну “гендерно зумовлене насильство” як на національному, так і на міжнародному рівнях. Зокрема, гендерно зумовлене насильство можна визначити як загальний термін для будь-яких шкідливих дій, які вчиняються проти волі людини та які ґрунтуються на соціально приписаних (тобто гендерних) відмінностях між чоловіками та жінками. Тобто це насильство, яке вчиняється щодо осіб через їхню гендерну приналежність або стосується переважно осіб певного гендеру. 

Кожна третя жінка зазнавала насильства з боку партнера або члена сім’ї.  

Майже 40% вбитих жінок гинуть від рук своїх партнерів.  

90% жертв зґвалтувань – жінки. 

Жінки та дівчата стикаються не лише з ризиком стати жертвами гендерно зумовленого насильства, але й з пов’язаними з цим негативними результатами для здоров’я, психологічними стресами та травмами, що часто мають довгострокові наслідки. Гендерно зумовлене насильство перешкоджає та відштовхує від роботи, і несе значні економічні витрати, які, за оцінками, перевищують 200 мільйонів доларів США на рік в Україні і яких переважно зазнають ті, хто пережив подібне насильство.

Зазвичай виділяють наступні види гендерно зумовленого насильства: фізичне насильство; психологічне насильство; сексуальне насильство; економічне насильство; домашнє насильство; переслідування; зґвалтування; сексуальні домагання; каліцтво жіночих геніталій; примусову стерилізацію; примусовий аборт; примусовий шлюб; злочини в ім’я так званої честі; насильство в інституційному середовищі; насильство у воєнних, конфліктних та постконфліктних ситуаціях; торгівлю людьми; гендерну дискримінацію, тощо.

Гендерно зумовлене насильство вкорінюється в історично нерівних відносинах влади між жінками та чоловіками, тісно пов’язане з гендерною дискримінацією, економічною вразливістю жінок та їх підпорядкованим становищем в ієрархії сімейних відносин.  Попри поступову зміну гендерних норм серед молодих людей, українські чоловіки все ще демонструють відносно високий рівень толерантності до емоційного, економічного та фізичного домашнього насильства. Безробіття, обмежений доступ до засобів для існування, зловживання наркотичними речовинами й азартні ігри, карантинні заходи, пов’язані з COVID-19, воєнні дії, пов’язані із повномасштабним вторгненням росії в Україну ще більше сприяють поширенню інцидентів насильства.

У листопаді 2022, ГО “Жіноча Ліга” долучилась до акції “16 днів проти гендерно зумовленого насильства”. Вона розпочалась 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і тривала до 10 грудня – Міжнародного дня прав людини. Такі дати початку та завершення вибрані не випадково: вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини. Цим самим підкреслюється, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

У рамках акції, ГО “Жіноча Ліга” реалізувала проєкт “Відверта розмова про здорові стосунки та любов до себе”, що включав проведення ряду заходів для жінок та дівчат від 14 до 21 років. Бажання взяти участь у проєкті висловили 366 осіб, з яких 123 безпосередньо долучились до зустрічей. Разом із учасницями та запрошеними експертками ми визначали, яким чином ідентифікувати гендерно зумовлене насильство та як йому протистояти, обговорювали власний досвід, розбиралися із основними питаннями щодо любові до себе й до інших, шукали способи відновлення і підтримки у дружньому та затишному колі.

У рамках цього проєкту ГО “Жіноча Ліга” співпрацювала із молодіжним проєктом “Teenergizer” та соціальним проєктом “Разом”. 

Молодіжний проєкт “Teenergizer – це рух, який об’єднує підлітків з регіону Східної Європи та Центральної Азії. Його метою є створення світу, де кожен підліток може реалізувати свій потенціал – світ, у якому права молоді, особливо дівчат, не треба захищати, тому що вони повністю дотримуються. У рамках цього проєкту для підлітків доступні наступні активності:

  • стажування для набуття навичок у сфері активізму, адвокації, менеджменту та діджитал простору;
  • онлайн-консультації – психологічна підтримка підлітків незалежно від статусу (конфіденційно та безкоштовно);
  • ВІЧеринки – зустрічі, під час яких обговорюються теми, пов’язані із сексом, здоров’ям, ВІЛ, тощо;
  • тренінги за принципом “рівний-рівному” на теми ВІЛ, сексуального здоров’я, лідерства, толерантності та адвокації.

Соціальний проєкт “Разом має на меті об’єднати тисячі українців та українок у наданні й отриманні кваліфікованої групової психологічної підримки, підвищити рівень психологічної культури населення, подолати існуючі стереотипи щодо психологічної підтримки, а через покращення стану психічного здоров’я кожного клієнта та клієнтки покращити стан суспільства в цілому, знижуючи кількість проявів деструктивної поведінки. У рамках проєкту діють наступні можливості для громадян та громадянок:

  • група психологічної підтримки “Разом” (щоп’ятниці о 10:00 та 19:00): кожну групу супроводжує двоє кваліфікованих спеціалістів та спеціалісток;
  • індивідуальні консультації з фахівцями та фахівчинями (безкоштовне онлайн консультування для повнолітніх (18+) протягом трьох консультацій по 30 хвилин).

Для того, щоб отримати допомогу від експертів та експерток проєкту “Разом”, перейдіть за посиланням http://razom.live/specialists. Натиснувши на «Теми запитів», ви побачите список питань, з якими вони працюють. Оберіть найбільш релевантний варіант для вашої ситуації.

19 листопада 2022 разом із партнерами ГО “Жіноча Ліга” провела дві зустрічі із групами дівчат віком 14-17 років (об 11:00 та о 14:00). Більшість з учасниць цих заходів ще не мали попереднього досвіду відносин, але прагнуть їх побудувати таким чином, щоб не нашкодити собі та своєму партнеру або партнерці. Під час подій, рівні консульнтантки проєкту “Teenergizer” Дар’я Пашкевич, Таміла Лернер, Соломія Свистакова та Лоліта Третьяк розповіли учасницям детальніше про різницю між так званими “здоровими” та “токсичними” або “аб’юзивними” стосунками. Вони наголосили на тому, що здорові стосунки включають такі явища як взаємоповагу, співчуття, можливість висловлення власної думки та позиції, свободу, почуття безпеки, турботу, взаємообмін та відчуття взаємної любові. Токсичні ж стосунки містять ревнощі, відчуття недовіри, приниження, ненадійності, недоречні коментарі, надмірну критику, вимогливість, знецінення, егоїзм, тощо. У випадку, якщо у стосунках, в яких ви перебуваєте, ви помітили одне із перерахованих вище явищ – задумайтесь над тим, чи дійсно ці стосунки приносять вам радість і ви хочете в них перебувати.

завантаження (1)

26 та 27 листопада 2022 чотири групи дівчат віком 18-21 років працювали разом з нами та психологинями соціального проєкту “Разом” Тетяною Ярмолинці, Катериною Мітченко, Ларисою Новіковою, Світланою Юрчук, Інною Юрах, Оленою Паращук та Владиславою Курмановою (об 11:00 та о 14:00). Окрему увагу спікерки приділили темі так званих червоних прапорців у відносинах та “колу насильства”. Останнє включає в себе такі явища як знущання/страждання, каяття/прощення, обіцянки/надію, агресію/страх. На прикладі моментів з фільму “У ліжку з ворогом” вони допомогли учасницям проєкту краще зрозуміти, якими можуть бути прояви аб’юзивних стосунків. 

завантаження

Ключовим в побудові здорових стосунків є любов та повага до себе: якщо ви ставите себе на перше місце і не дозволяєте партнеру або партнерці принизливого ставлення по відношенню до вас, якщо ви працюєте над розвитком свого кругозору та не боїтесь виходити за межі власної бульбашки, якщо ви знаєте себе та свої кордони, то шанси того, що ви потрапите в “токсичні” або “аб’юзивні” стосунки значно нижчі.

Бережіть та любіть себе!

Матеріал підготували: Лілія Антонюк, виконавча директорка ГО “Жіноча Ліга”, Дарина Линник, проєктна та комунікаційна менеджерка ГО “Жіноча Ліга”, Поліна Махомєт, проєктна асистентка ГО “Жіноча Ліга”.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Відбулася презентація та обговорення аналітичного звіту за результатами дослідження щодо задоволеності якістю послуг, які надаються людям поважного віку органами юстиції у Львівській області

Неграмотний регіон відьом та чаклунів: ГО PRO WOMEN UA руйнує радянські міфи та допомагає ВПО віднайти свій шлях у житті

Розпочався відбір заявок на програму “Креативна Європа” Perform Europe для перформативного сектору

“Реформа пробації: можливість обирати майбутнє”: висновки та підсумки конференції

«Кроки для спеціалістів. Управління людськими ресурсами»: нова можливість для територіальних громад

U-LEAD роз’яснює ОМС переваги спільної агарної політики Європейського Союзу