Репортаж Громадського Простору: як живуть прифронтові міста Сходу

8-9 лютого відбувся спільний візит журналістів та депутатів, членів міжфракційного об'єднання ‪‎ЄвроОптимісти‬ до Луганської та Донецької областей, щоб ознайомитися з соціальною та політичною ...

Карачун

Галина Жовтко

8-9 лютого відбувся спільний візит журналістів та депутатів, членів міжфракційного об’єднання ‪‎ЄвроОптимісти‬ до Луганської та Донецької областей, щоб ознайомитися з соціальною та політичною ситуацією, поспілкуватися з громадськими активістами, волонтерами, військовими та головами обласних військово-цивільних адміністрацій, та допомогти вирішити місцеві проблеми. Прес-тур, організований ГО “Інтерньюз-Україна”, відбувся в рамках програми USAID “РАДА” та проекту “Модельний округ”.

Світлана Заліщук, народна депутатка (БПП): “Ми зробили спеціально цей робочий візит, зібрали колег із “ЄвроОптимістів” з різних фракцій, ми запросили колег журналістів. Одне з найбільших питань – це компенсація виплат будинкам, зруйнованим… Наше завдання дуже просте. Ми приїхали на один день в Луганську область і на один день в Донецьку. Ми хочемо побачити, як працюють і які є проблеми для всіх відновлених інституцій влади на наших територіях. Йдеться і про обласну адміністрацію, йдеться і про прокуратуру, яка з нуля почалася, управління міліції, яке з нуля почалося, податкова, університети, які з нуля почалися, люди, які переїхали сюди, залишили там все  і почали абсолютно нове життя. І наше завдання, в тому числі як депутатів, які виконують і контрольну функцію за виконавчою владою, подивитися де ми можемо допомогти”.

Георгій Тука

На зустрічі із журналістами та депутатами Георгій Тука, Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, повідомив про ті проблеми, які треба вирішити як в Луганській, так і в Донецькій областях – війна, сепаратизм, зруйноване та пошкоджене житло, невиплата заробітних плат у комунальних підприємствах, корупція, контрабанда, облаштування контрольно пропускних пунктів в’їзду-виїзду та багато інших.

Війна розпочалася і закінчиться в мізках, не зі зброєю в руках, – Георгій Тука

Георгій Тука, Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації: “Я хочу донести найголовніший меседж для всіх, до депутатів, до преси, а в першу чергу до центральних органів влади і до мешканців окупованої території. Я вже багато разів казав – війна розпочалася і закінчиться в мізках, не зі зброєю в руках. Більшого занепаду по всій Україні, ніж на Луганщині, я на власні очі не бачив. І ті люди, які очолювали Луганську область останні двадцять років, так звані “батьки Луганщини”, вони всі заслуговують жорстких нар. Починаючи від Єфремова… і решти всієї цієї банди. Наша головна мета і головне завдання – яким чином в найпростіший спосіб ми можемо зупинити війну – це продемонструвати тим людям, які мешкають на окупованій території, що, по-перше, Україна про Луганську та Донецьку області не забуває, по-друге, вона її не кидає і не покидає, і, по-третє, ми мусимо зробити такі зміни в двох областях, в Донецькій та Луганській, які б в найкоротший термін продемонстрували суттєві зміни в буденній діяльності людей“.

Павло Жебрівський

Депутати, після зустрічі із Павлом Жебрівським, Головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, погодилися допомогти у внесенні змін до законодавства про ВЦА:

“На сьогоднішній день ми насправді з колегами народними депутатами обговорили про ті проблематики, які є сьогодні на Донеччині і поставили самі собі завдання по урегулюванню тих проблем-пробілів, які є в законодавстві. В першу чергу ми обговорили закон про ВЦА, який в найближчий час президент підпише, але вже сьогодні нам потрібно вносити зміни до нього. Ми обговорили ті питання, які потрібно для, в хорошому сенсі цього слова, для проштовхування по Кабінету Міністрів. Насправді, домовилися в тому числі, що спільно будемо працювати над законодавством по ЦНАПам, і в тому числі буде врахована позиція і Донецької, і, я думаю, Луганської ВЦА. Головне, ми подивилися один на одного і зрозуміли… домовилися, що якщо будуть у Верховній Раді  прийматися закони, які будуть стосуватися територій – Донецької та Луганської, то колеги-ЄвроОптимісти обов’язково зателефонують і запитають – які побажання є, що на ваш погляд потрібно було б змінити, що потрібно сьогодні для улагодження ситуації на території Донецької та Луганської областей, – Павло Жебрівський.

Пошкоджене та зруйноване житло

У Луганській області близько 7 тисяч зруйнованих або пошкоджених будинків. На законодавчому рівні поки що відсутня програма, яка б дозволила відшкодовувати витрати на пошкоджене житло внаслідок бойових дій.

Як повідомила Єлизавета Пушко-Цибуляк, перший заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, щодо написання проектів з адміністрацією буде співпрацювати агенція регіонального розвитку. По області уже підібрано і сформовано проекти з генерального плану відбудови: біля 7 тисяч – житловий фонд та понад 2 тисячі об’єктів з соціальної інфраструктури.

Пошкоджений будинок

 Будинок, обстріляний в Рубіжному. Люди, які допомагали сепаратистам відкривати цей будинок, досі перебувають на свободі.

Сім'я Рафікових

На фото – багатодітна сім’я Анни Рафікової, будинок якої обстріляли сепаратисти у Рубіжному

Бюджетний кодекс не дозволяє компенсувати зруйноване житло, – Павло Жебрівський

Як повідомив Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, відновлення пошкоджених будинків на Донеччині йде дуже повільно: “Ми облікували крім Широкине, крім Пісок… там де ми не можемо облікувати руйнацію, то у нас вийшло трохи більше 60  мільйонів гривень – це те що зруйновано… житло для людей. На сьогоднішній день бюджетний кодекс не дозволяє компенсувати зруйноване житло за рахунок бюджетних грошей. Яким чином виходимо з цього… видаємо матеріальну допомогу, беремо ПДФО з цієї матеріальної допомоги і таким чином ми людям допомагаємо. Безумовно, частково ми допомагаємо завдяки благодійним фондам … People in Need, Червоних Хрест, ПРООН”.

зруйнований будинок

Зруйнований будинок у Лисичанську

район Семенівка

район Семенівка

Зруйнований район Семенівка (Слов’янськ) 

Карачун

Зруйнована вишка на горі Карачун

Є певна кількість суддів, які виносять сепаратистам виправдальні вироки, – Георгій Тука

Великою бідою для України, зокрема на Луганщині та на Донеччині, є суди, зазначив Георгій Тука:  “Я в суботу отримав інформацію… Суддя, який під час окупації безпосередньо ходив у підвал до затриманих з певними пропозиціями, зараз він продовжує працювати. Суддя, яку затримали з повною документацією в Сєвєродонецьку на хабарі … прокурора, суддю і адвоката – суддя працює, колотить молоточком…. Є певна кількість суддів, які виносять сепаратистам виправдальні вироки, мотивуючи тим, що Верховна Рада не визнала ЛНР\ДНР терористичними угрупуваннями”.

Ще одна проблема – це виплата зарплат на підприємствах окупованих територій. Так, наприклад, комунальне підприємство “ЛуганськВода” опинилося на окупованій території, а основна частина добування води залишилася на підконтрольній території. Процес перереєстрації не відбувся одразу. Працівники рік забезпечували постійне водопостачання південної частини Луганської області, проте залишилися без зарплати. Заборгованість складає 8 мільйонів гривень. Також є випадки, коли директор підприємства втікає із печаткою, а колектив, що продовжує працювати, залишається без зарплат та стажу.

“На сьогоднішній день є питання з приводу того, що на території тимчасово окупованої Донецької та Луганської областей є підприємства, які працюють, вони перереєструвалися тут, платять всі податки тут. Є два питання. Перше, ми звичайно можемо зупинити роботу цих підприємств, але тоді ми маємо зважити, що ці підприємства як і багато інших… буде унікальне обладнання вивезене до “рашки”, а все інше на металобрухт. Ми готові до цього чи ні? Друге питання – є сьогодні люди, які працюють на тих же шахтах, на тих же підприємствах, які не беруть в руки зброю, і сьогодні вони отримують заробітну плату, вони стали заручниками російської агресії… і готові ми, чи не готові, щоб ці люди, не маючи засобів до існування взяли автомат в руки і почали стріляти в українських вояків і стріляти по мирному населенню… Ми маємо зважити про і контра. Дуже правильно колеги сказали, що в Києві це бачиться трошки з іншої сторони“, – Павло Жебрівський.

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації закликав усіх тих, хто подає законопроекти щодо цих областей, перш ніж щось робити, приїхати в ці області та самим переконатися в доцільності чи недоцільності певних законопроектів.

Донеччина

Таку ж думку висловив і Георгій Тука, заявивши, що він категорично проти того, щоб закривалися шахти та люди залишалися без роботи. 

Росія уже з останніх сил несе цей чемодан без ручки у вигляді ДНР\ЛНР, – Георгій Тука

“Коли частина найбільш неадекватних з мрією про возз’єднання з Росією почала фактично війну на території України, то вони щиро вірили, по-перше, з однієї сторони,  що вся їхня мрія пройде за “кримським сценарієм”. Ні для кого не є секретом, що 6 областей було чітко записано. Завдяки тому, що… хто б як не відносився до президента, але завдяки його зусиллям, з моєї точки зору, вдалося впровадити міжнародні санкції проти Росії, які на сьогоднішній день уже реально працюють. Росія уже з останніх сил несе цей чемодан без ручки у вигляді ДНР\ЛНР. Ресурси фінансові у неї не безмежні… На сьогоднішній день ці бандформування відчувають суттєву нестачу бажаючих воювати із території ДНР\ЛНР… В якості заміщення використовуються регулярні частини російської армії або так звані ПВК (приватні воєнні компанії). Місцевих все менше і менше. У зв’язку з цим на тій стороні почали застосовувати не зовсім традиційні способи – не так давно на одну із шахт заявилися “таваріщі” з автоматами і заявили, що із завтрашнього дня шахта не працює. Таким чином близько 2 тисяч людей  залишилися без роботи. І можливо частина цих людей від безвиході, повіривши обіцянкам про виплати якихось зарплат, то можливо якась частина з них піде служити у так звану армію ЛНР. І такий випадок не перший. Тому, базуючись на такому негативному досвіді, я категорично проти того, щоб закривалися шахти на нашій території. Не можна цього допускати”, – Георгій Тука.

Співпраця з громадськими організаціями

Завдяки співпраці громадських організацій та державного сектору на Луганщині реалізовуються проекти з урядом Японії та з ПРООН. Як повідомила Лішик Ольга,  заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери, відновлюються соціальні центри та інтернатні заклади, реалізовуються гранти з протидії насильству.

Лішик Ольга

“У нас є Благодійний Фонд “Допомога і Справа”, який сьогодні співпрацює з Норвезьким фондом, створені мобільні групи з соціальних працівників, які виїжджають на лінію сірої зони і надають людям допомогу юридичну, практичну, психологічну… допомагають оформити документи, доходять до лежачих людей. Це Кризовий медіа центр, який працює в місті Сєвєродонецьк, який працює із журналістами, культурними діячами. Це громадська організація – Молодіжна Рада Сєвєродонецька – вони створили коворкінг центр в Сєвєродонецьку… переселенці мають змогу безкоштовно отримати послуги. В Старобільську є створений Центр переселенців, в Рубіжному Центр ВПО теж створений завдяки громадській організації. Десь біля 20 громадських організацій, створених волонтерами, є активні на території області.  У нас дуже відкрита адміністрація, і ми знаємо практично всіх”, Лішик Ольга,  заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери.

Зустріч із ГО Сєвєродонецька

Зустріч із громадянським суспільством м. Сєвєродонецьк

Громада Дружківки

 

Дружківка

ЄвроОптимісти завітали на Віче активної громади м.Дружківка

Переглянути фото візиту до Луганської та Донецької областей


Тематика публікації:          

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще