Робота на дому чи в офісі: як правильно оформити трудові відносини в часи пандемії

У Києві проходить тиждень European Pro Bono Week 2020, протягом якого кращі юристи країни безкоштовно консультують представників громадських об’єднань. Темою третьої онлайн зустрічі стали “Трудові ...

Legal-IT-Hub-tse-praktychna-Prohrama-SHkoly-dlia-doslidzhennia-analizu-ta-stvorennia-tekhnolohichnykh-rishen-u-sferi-dostupu-do-pravosuddia-ta-pidvyshchennia-pravovoi-spromozhnosti-hromad.-6-1306x735
Робота на дому чи в офісі: як правильно оформити трудові відносини в часи пандемії

У Києві проходить тиждень European Pro Bono Week 2020, протягом якого кращі юристи країни безкоштовно консультують представників громадських об’єднань. Темою третьої онлайн зустрічі стали “Трудові відносини в громадській організації”.

Олександра Піскун

Олександра Піскун

Під час третього вебінару Pro Bono Week in Kyiv 2020 юристка київського офісу найбільшої міжнародної юридичної фірми Dentons Олександра Піскун поділилася досвідом складання трудових договорів в період пандемії COVID-19 і розповіла про нюанси співпраці громадських організацій з ФОП (Фізична особа-підприємець). Ми коротко записали основні моменти її лекції. 

 

 

 

Ось витримка з її лекції:

  • Часто трудовий договір є безстроковим, але, якщо людину беруть для виконання певної роботи, наприклад, реалізацію програми, термін якої 2-3 місяці, обов’язково варто вказати це в документі.
  • Роботодавець має право призначити випробувальний термін для офісних співробітників, який становить до трьох місяців для офісних співробітників, для робітників (ручна праця) – один місяць. У виняткових випадках термін може бути збільшений, але це обов’язково прописується. Звільнити співробітника за те, що він “не прижився в колективі” не можна, повинна бути вагома причина, наприклад, його некомпетентність.
  • Якщо співробітник працює дистанційно, вдома, в договорі обов’язково потрібно вказати адресу його проживання, інакше ви не зможете довести, до прикладу, прогул. У той самий час, найманій особі варто уважно стежити за тим, щоб фактичне місце і робоче місця, не відрізнялося від прописаного в документі (юридична адреса фірми може бути іншим).
  • В обов’язковому порядку співробітнику необхідно надати посадову інструкцію (важливо бути впевненими, що працівник в курсі своїх прямих обов’язків і виконує їх). Найкраще відзначити обов’язки найманої особи в трудовому договорі.
  • Роботодавець зобов’язаний створити безпечні умови праці. І в нинішній непростій епідеміологічної ситуації важливо документально фіксувати, що ви забезпечили ваш офіс масками, антисептиком, а також попередили співробітників про заходи профілактики COVID-19.
  • Рекомендується прописати в трудовому договорі, що працівник або не може приймати подарунки від клієнтів, або ж встановити межі (детальніше – у вебінарі «Кодекс етики громадської організації»).
  • Якщо у співробітника ненормований робочий день, важливо це позначати в документі. Крім стандартного оплачуваної відпустки в 24 календарні дні, такий працівник має право на додаткові 7 днів.
  • У договорі бажано чітко прописати час, протягом якого працівник зобов’язаний повідомити роботодавця про свою тимчасову непрацездатність. Зазвичай прописується, що повідомлення про хворобу та інші обставини співробітник повинен надати до 10.00.
  • заробітна плата має сплачуватись працівникам не рідше, ніж двічі на місяць, через проміжок часу, який не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше 7 днів після завершення періоду, за який здійснювалась виплата.

Спікерка зазначила, що всі ці нюанси важливо враховувати, інакше наслідки можуть бути непередбачуваними. Наприклад, якщо співробітник доведе через суд, що його звільнили незаконно (з неправильно складеним договором це буде зробити не складно), то роботодавець зобов’язаний буде його не тільки прийняти назад, але і оплатити всі ті місяці, які він залишався без роботи.

В кінці лекції Олександра Піскун відповіла на запитання учасників European Pro Bono Week2020 in Kyiv. Багатьох представників ГО цікавило, як оформити договір з ФОП, щоб податкова не визнала його трудовими відносинами.

“Тут потрібно враховувати багато нюансів. Наприклад, ні в якому разі не можна прописувати час роботи ФОП, тому як він надає послугу зручним йому чином. Також “підприємець” не повинен працювати у вашому офісі, а ви – надавати йому техніку для роботи. Але можна прописати в договорі, що час від часу підрядник має право перебувати в вашому приміщенні. Це мінімізує ризики визнання відносин між юридичною особою і ФОП трудовими, але повністю їх не виключить, тому як у кожного інспектора своє бачення ситуації”, – пояснила юристка київського офісу найбільшої міжнародної фірми Dentons.

Нагадаємо, що у п’ятницю о 14.00 запланована безкоштовна лекція “Кодекс етики в ГО”. Спікер – Ігор Світлик, старший юрист найбільшої у світі міжнародної юридичної фірми Dentons Kyiv Office.

Спілкування відбудеться на платформі ZOOM. Записатися на лекцію можна за посиланням

Перший Європейський тиждень Pro Bono провели в листопаді 2019 року більш ніж в 10 містах, включаючи Париж, Мадрид, Мілан, Франкфурт і Брюссель. У Києві його організувала МО PILnet за підтримки Українська фундація правової допомоги та програми Pro Bono Lab Української школи практичних знань.

Тема нинішнього тижня: “Pro bono у відповідь на глобальну кризу”. Відзначимо, що зараз експерти різних юридичних компаній стали більш охоче допомагати ГО, розуміючи свою соціальну відповідальність і важливість підтримки один одного в період пандемії Covid-19.


Тематика публікації:  

Останні публікації цього розділу:

Відбулася презентація та обговорення аналітичного звіту за результатами дослідження щодо задоволеності якістю послуг, які надаються людям поважного віку органами юстиції у Львівській області

Неграмотний регіон відьом та чаклунів: ГО PRO WOMEN UA руйнує радянські міфи та допомагає ВПО віднайти свій шлях у житті

Розпочався відбір заявок на програму “Креативна Європа” Perform Europe для перформативного сектору

“Реформа пробації: можливість обирати майбутнє”: висновки та підсумки конференції

«Кроки для спеціалістів. Управління людськими ресурсами»: нова можливість для територіальних громад

U-LEAD роз’яснює ОМС переваги спільної агарної політики Європейського Союзу