Процедура оцінки впливу на довкілля: зрада чи перемога?

Серед причин виникнення екологічних проблем у східних регіонах України не останнє місце належить наслідкам видобування корисних копалин. Тому з кожним роком все більше громадських активістів ...

photo_2020-01-11_20-15-08
Процедура оцінки впливу на довкілля: зрада чи перемога?

Серед причин виникнення екологічних проблем у східних регіонах України не останнє місце належить наслідкам видобування корисних копалин. Тому з кожним роком все більше громадських активістів переймається екологічними питаннями та долучається до громадських обговорень у процедурах оцінки впливу на довкілля (ОВД). І це позитивна тенденція, адже саме місцева громадськість представляє основу рушійної сили, яка має можливість впливати на дотримання видобувними компаніями екологічних норм.

photo_2020-01-11_20-15-0911 січня 2020 року команда ГО «НОВА Енергія» зібрала харківських еко-активістів за круглим столом на тему «Оцінка впливу на довкілля видобувної галузі: кращі практики участі громадськості». Серед них були активісти з видобувних громад, громадські організації, які займаються питаннями екології, науковці та представники ОМС.

На початку заходу голова Ради ГО «НОВА Енергія» Віталій Филенко розповів про роль Ініціативи прозорості видобувних галузей – міжнародного стандарту, який забезпечує прозорість інформації про нафтові, газові та інші мінеральні ресурси країни, зобов`язує видобувні компанії розкривати дані щодо податків, сплачених за видобуток природних копалин та заподіяну екологічну шкоду.

«Видобувний сектор тривалий час був одним із найбільш закритих та сповнених міфами і корупційними скандалами. Впровадження в Україні міжнародного стандарту «Ініціатива прозорості видобувних галузей» (ІПВГ чи EITI) дозволило суттєво змінити ситуацію через розуміння та покращення управління в галузі» – Віталій Филенко.

photo_2020-01-11_20-15-08Надалі експерт ГО «НОВА Енергія» з правових питань Андрій Шиян  у своєму виступі висвітлив статистичні дані та результати дослідження участі громадськості у процедурі ОВД, що у подальшому викликало жваву дискусію серед учасників круглого столу.

«В питаннях екологічної безпеки та доступу до екологічної інформації, галузь все ще залишається досить закритою, що робить її вразливою до локальних конфліктів та маніпулятивних впливів інформаційної війни», — зазначив Андрій Шиян.

Основне призначення процедури ОВД — попередження та запобігання негативному впливу на довкілля, забезпечення екологічної безпеки, раціональне використання і відтворення природних ресурсів, прийняття рішень про провадження господарської діяльності з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

«Лідерами серед розпочатих процедур за два роки дії закону є Харківська, Полтавська, Львівська та Дніпропетровська області, в яких більше половини всіх процедур стосується використання надр та роботи підприємств видобувного сектору. Проведене дослідження показує вкрай низький рівень залучення та компетенцій громадськості та ОМС в цьому процесі. Лише 23% повідомлень про планову діяльність та 11% Звітів з ОВД пройшли за участі представників місцевого населення», — констатував Віталій Филенко.

photo_2020-01-11_20-15-12Так чому ж українське ОВД не працює повною мірою? Основною причиною керівник обласної філії «Всеукраїнської екологічної ліги» Сергій Размєтаєв вбачає відсутність фахових знань у громадськості, адже самі звіти з ОВД написані професійною мовою, через це вникає непорозуміння у звичайних людей, адже без спеціальних знань пересічним громадянам складно зрозуміти усі терміни та технічні деталі.

Сергій також зазначає, що існує проблема з реальною доступністю оголошень про планову діяльність. Вирішення цього питання дозволить громадськості активніше брати участь у процедурі оцінки впливу на довкілля. Тому він висунув пропозицію об’єднати зусилля та вимагати від Міненергетики запровадження механізму реального розповсюдження інформації щодо планової діяльності, адже за більш ніж рік з часу прийняття екологічного закону, Міністерство енергетики та захисту довкілля України  не змогло налагодити дієвий механізм проведення оцінки впливу на довкілля і зараз, на жаль, ми бачимо сумні наслідки.

Наприкінці заходу голова коордради ГО «Зелений фронт» Олександр Богданіс, підбиваючи підсумки, наголосив: «Основна роль у проведенні ОВД належить державі — це її обов’язок, ми з вами тільки допомагаємо. З одного боку непотрібно замінювати собою дії держави, а з іншого боку, непотрібно  давати їй розслаблятися».

Захід організовано ГО «НОВА Енергія» та Асоціацією «Енерготранспарентність» в рамках ініціативи «UAEITI для ефективного управління на місцевому рівні», що реалізується за підтримки уряду Німеччини в рамках проекту «Підтримка впровадження глобальної Ініціативи прозорості видобувних галузей у Вірменії, Грузії, Україні», впроваджений GIZ.

За додатковими питаннями звертайтесь на електронну пошту [email protected]

Сайт ГО «НОВА Енергія»


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

План відновлення та розвитку Новобілоуської громади: візія, стратегічні цілі і завдання відновлення

100 тисяч життів на рік: як тютюнова епідемія загрожує демографічному розвитку України

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві

«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Вінниці під час дводенного тренінгу

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?

Понад пів тисячі молодих людей дослідили роль Молодіжної ради