Декларації про партисипацію: чи є місце громадській участі у плануванні міського розвитку?

Зміни міських просторів в Україні достатньо тривалий час викликають передовсім невдоволення: і щодо підходів, і щодо (відсутніх) концепцій, і щодо дій окремих акторів, і щодо регулювання цього процесу, його публічного висвітлення та комунікації. З іншого боку, деклароване залучення громадськості стало однією з важливих ознак перетворення міських просторів останніх років, чому сприяли зростання публічності містобудівної політики, поява публічного дискурсу з цих питань та розширення кола інструментів, які сприяють посиленню партисипації. Таким чином, звичні практики перетворення міського простору з численними порушеннями та неформальними домовленостями подекуди почали поступатися новим успішним кейсам з містобудівними конкурсами, конкуренцією ідей та їх публічним обговоренням.

Водночас, у більшості випадків будь-які форми партисипації у сфері просторового планування чи перетворення міського простору здебільшого сприймаються упереджено та скептично: як спроби внести дисбаланс у об’єктивний процес планування та забудови. Тим самим встановлюються досить жорсткі бар’єри між ключовими учасникам цього процесу: міською владою, мешканцями, активістами, забудовниками та планувальниками, що змушує кожного з них та міські простори лишатися у пострадянській парадигмі планування з її хаотичними процесами та гібридними практиками.

Дискусія спрямована на обговорення процесу становлення партисипативного планування міського розвитку в Україні, його основних викликів та тенденцій, спираючись на окремі інструменти, практики та підходи.

Учасники дискусії: 

  • Костянтин Мезенцев — урбаніст, професор географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка

  • Марина Литвинчук — т.в.о. генерального директора Директорату просторового планування територій та архітектури Мінрегіону (2019-2020 рр.)  

  • Інга Фляжнікова — журналістка, директорка Агенції журналістських розслідувань (Вінниця)

Модераторка: Олена Денисенко – кандидатка географічних наук, докторантка географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, учасниця ГО «Товариство дослідників України».

Повна дискусія тут:

Дискусія відбулася у Києві 30 вересня 2021 року в рамках ХХ школи-семінар «Проблем розвитку регіонів України».

Організатор: Товариство дослідників України.

 


Останні публікації цього розділу:

Як зберігати власну ресурсність та вибудовувати психологічну стійкість команди у час війни

Україна перебуває в ейфоричній фазі (за схемою Тимчасові фази катастрофи)

Іван Науменко: сталася толока в масштабах цілої країни

Олеся Островська-Люта: головним проектом всіх українських творців культури була демократія

Ігор Бураковський: відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання

Ігор Козловський: росія не врахувала, що в нас суб'єктне громадянське суспільство