Марія Артеменко про персоналізацію благодійності в Україні

Марія Артеменко, керівниця проекту Щедрий Вівторок в Україні, ділиться своїми думками про ефективну благодійність та уроками Щедрого Вівторка:

Важливою є професійність. Я б агітувала за те, що благодійність не потрібно замикати і розглядати в якихось рамках. Наприклад, ініціатива UA Animals існує без особливих вкладів і несе реальні зміни. Тобто для того, щоб створювати реальні зміни, тобі не потрібно реєструвати ГО або БФ, тому питання лише в тому, які цілі ти ставиш.

 Коли я прийняла рішення займатись благодійністю і спробувати піти цим шляхом, я прочитала десятки книг, пройшла онлайн-курси, за кордоном розроблені магістерські програми, є література, це на рівні норми, що існують програми для розвитку некомерційного сектору і окремо для благодійних фондів. Я шукала ту чарівну пігулку, паличку чи формулу – що ж таке ефективна благодійність. Всі топ-спеціалісти найвищого рівня кажуть про усвідомлення, про те, що кожна людина має присвятити цьому час, подумати про те, яка їй тема близька, куди і що саме (не лише кошти) треба вкладати.

Можливо, той час, який ти хочеш витратити на волонтерство, краще присвятити професійним досягненням, а потім витратити кошти, які ти заробиш – тобто порівняти вартість того часу, таланту із коштами, які ти вкладеш у благодійність. Тому я говорю про персоналізацію благодійності в Україні, про Щедрий Вівторок, бо кожна людина має усвідомлювати: це має бути діалог, а не просто продаж певної проблеми, до якої долучаються люди.

Є люди, у яких так багато енергії, що вони можуть здійснити глобальні зміни. Це питання про усвідомлення. Мені здається, що в таких категоріях ми ще не говорили в рамках благодійності. Завжди ми порівнюємо один фонд з іншим (і це добре, якщо порівнюємо), але загалом питання в тому, що кожна людина повинна відчувати свою особисту відповідальність перед цим кроком – здійсненням певної доброї справи. Дуже круто, що з’являються такі проекти, як Ukrainian Volunteer Service, які супроводжують волонтерів різних видів діяльності. Їх має з’являтись ще більше для того, щоб адвокувати потреби і бажання людей створювати певні зміни, допомагати знайти ті продуктивні речі, які будуть приносити задоволення і, звичайно, зміни.

____________

Робота над текстом Ірини Гузій
Фото та відео Віталія Ніщименка


Останні публікації цього розділу:

Як зберігати власну ресурсність та вибудовувати психологічну стійкість команди у час війни

Україна перебуває в ейфоричній фазі (за схемою Тимчасові фази катастрофи)

Іван Науменко: сталася толока в масштабах цілої країни

Олеся Островська-Люта: головним проектом всіх українських творців культури була демократія

Ігор Бураковський: відбудова України — це безпрецедентне історичне завдання

Ігор Козловський: росія не врахувала, що в нас суб'єктне громадянське суспільство