ЦВК: просвіта. Певність та знання для усвідомленого вибору

У передчутті 25 жовтня інформаційний простір все більше збагачується виборчою тематикою: відбувають різні дискусії, просвітницькі кампанії, навчання. Важливою ініціативою є і нова інтерактивна ...

NEW_slider_ГП(3)

Громадський Простір

У передчутті 25 жовтня інформаційний простір все більше збагачується виборчою тематикою: відбувають різні дискусії, просвітницькі кампанії, навчання. Важливою ініціативою є і нова інтерактивна навчальна онлайн-платформа про вибори “ЦВК: просвіта”. Це результат спільної роботи команди експертів/ок ЦВК, Ради Європи, Platforma, студії онлайн-освіти EdEra, UA:Українське радіо та Big Bangers. 

На “ЦВК: просвіта” можна буде пройти окремі навчальні курси, знайти відповіді на питання як організовані вибори, чому важливо брати участь у виборах та робити усвідомлений вибір. По суті, це база знань, де виборці, суб’єкти виборчого процесу, в тому числі політичні партії, спостерігачі від громадських організацій, кандидати, зможуть ознайомитися з основними виборчими процедурами.  

 

Розважально-навчальний формат “ЦВК: просвіта”

У своєму коментарі про запуск платформи “ЦВК: просвіта” Інна Зубар, керівниця проєкту Ради Європи “Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні”, зауважила:  

“Те, що ми маємо наразі на порталі “ЦВК: просвіта” лише початок, адже це частина масштабного просвітницького проєкту. З вересня для користувачів доступний базовий курс “Просто про вибори”, а вже протягом місяця ми плануємо запустити спеціалізований курс просунутого рівня про місцеві вибори. 

120353954_667222907526866_4601209234336268547_n

Фото — “Українське радіо”

Мета курсів у міжвиборчий період надати виборцям якомога більше інформації про те, яким чином організований виборчий процес та як громадяни будуть голосувати. Це одна із запорук системності та ефективності політичної системи України”. 

Дійсно, щодня  з’являється багато цікавих навчальних можливостей. “ЦВК: просвіта” одразу вирізняє розважально-навчальний  формат. Тут можна дізнаватися цікаві факти про вибори та виборчі процедури, просто спілкуючись у чаті з Платоном, Сократом чи Лінкольном. Ці відомі історичні постаті так чи інакше були долучені до певного вибору. 

119986285_642969239942790_4040207742179079668_n

Інтерактивно і легко. Не у вигляді юридичних текстів, а більш доступно, з допомогою графічних матеріалів, аби кожен міг зрозуміти сутність виборчого кодексу. Всі матеріали знаходяться у вільному доступі, будь-хто може ними користуватися.   

 

Вибори по-новому

Уже скоро в Україні пройдуть місцеві вибори, і що важливо, за новим виборчим законодавством. Окрім того, що маємо новий виборчий кодекс, цьогоріч вибори проходитимуть в умовах пандемії коронавірусу і тому всі навчальні активності теж плануються з дотриманням карантинних вимог.

Центральна виборча комісія  11 червня  2020 року затвердила Стратегічний план на 2020 – 2025 роки. Одним з пріоритетів прописаних у документі є просвіта громадян. Це стратегічна лінія, лінія усвідомленого вибору. Важливо, аби люди приходили на виборчі дільниці зі сформованим вибором, знали програми, кандидатів, що вони пропонують для їхньої громади.

Однією з важливих змін є нова форма та зміст бюлетеня. Аби виборці знали, як правильно заповнювати бюлетень, ЦВК впроваджуватиме низку просвітницьких заходів, в тому числі і відеоролики, які транслюватимуть на національному телебаченні, щодо того, як правильно поставити позначку і номер кандидата тієї політичної партії, за яку виборець буде голосувати. 

120046840_255552902341962_6769858615159694188_n

Фото Андрія Гевка з особистого архіву

Більше про нову платформу виборчих знань та цьогорічну стратегію виборчої просвіти розповідає Андрій Гевко, член ЦВК, який координує питання щодо організації підготовки та забезпечення реалізації заходів з підвищення правосвідомості, правової культури та відповідальності виборців.

“Однією із функцій Центральної виборчої комісії, яка закладена в законі про ЦВК, є підвищення правової культури учасників виборчого процесу. Тому ми подумали, що було б добре зробити такий портал, таку платформу, на якій могла б розміщуватись в доступній формі інформація про вибори. Не кожен виборець хоче піднімати Виборчий кодекс і читати його. Часто через те, що це складний юридичний документ, який не всі зможуть правильно зрозуміти і потрактувати.  

Саме ця платформа задумувалась як інструмент, який в доступній формі розкаже виборцям про важливість виборів як одного із інструментів реалізації конституційних прав, а саме право активного виборчого права права обирати владу. Важливість цього інструменту в контексті того, що за результатами виборів обирається місцева, державна влада, яка в майбутньому буде управляти країною, містом, громадою”.

За словами Андрія Гевка, ЦВК разом з міжнародними партнерами планує онлайн навчання для членів виборчих комісій через різні доступні платформи відеоконференцій. Крім цього, запланована зйомка навчального фільму для членів виборчих комісій про нове виборче законодавство. Ця робота синхронізується з партнерами: IFES, проєктами Ради Європи, Координатором проєктів ОБСЄ. 

У цьому процесі важливими є інститути громадянського суспільства, які спостерігають за виборами. Для ЦВК це зворотній зв’язок, який показує ситуацію на місцях, дає можливість аналізувати і вносити певні корективи, зміни до виборчого законодавства. А для суспільства робота громадських організацій допомагає бачити об’єктивну картину, мотивує виборців більш критично підходити до аналізу виборчих програм кандидатів і на підставі свого критичного мислення робити свідомий вибір.  

 

Ірина Тітаренко для Громадського Простору

 


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще