Два дні про практики свободи. У Києві вшосте відбувся Форум громадянського суспільства

16 -17 листопада у Києві пройшов Форум організаційного розвитку громадянського суспільства України. Тема цьогорічного Форуму - "Практики свободи". Аби описати масштаб Форуму громадянського ...

ProstirUA (24)

Громадський Простір

16 -17 листопада у Києві пройшов Форум організаційного розвитку громадянського суспільства України. Тема цьогорічного Форуму – “Практики свободи”. Аби описати масштаб Форуму громадянського суспільства на НСК Олімпійський, який вшосте зібрав у Києві найактивніших представників/ць третього сектору країни, медіа, бізнесу, влади, а також послів, дипломатів,  закордонних гостей, мабуть, краще почати з кількох цифр і фактів про Форум:

Два дні та понад 1700 відвідувачів/ок. 13 дискусій, 24 міні-тренінги, 4 виставки, 1️0 відкритих інтерв'ю, ️3 майстерні, 12 презентацій, 51 столик у "Цукернях", 13️ зустрічей з донорами та 152️ спікери-модератор. 7 локацій та сотні організацій зі всієї України

???????????????????????????????

Це найбільша подія у громадському секторі України. І Громадський Простір намагався якомога більше відтворити атмосферу, яка панувала в різних локаціях Форуму, створити ефект присутності у тих, хто був з нами на контакті (біля екранів), виходячи у прямі ефіри у Фейсбуці, а також через Twitter-трансляцію за хештегом #freedom4UA. Вдячні організаторам за мегаподію та рекордну розвіртуалізацію з громадським простором.

Наталія Бурило

Звісно, в рамках Форуму команда Громадського Простору спілкувалась з його учасниками різноаспектно про #практики_свободи: як представники/ці ГО з різних куточків України розуміють свободи, як практикують у своїх командах,  як докладаються до змін на краще у своїх громадах та чого не вистачає для більшого ефекту. Стежте за Громадським Простором і хештегом #ProstirTalks, незабаром поділимось з Вами результатами цього спілкування.

???????????????????????????????

А поки репортажно фокусуємо для Вас найцікавіші моменти Форуму.

Свобода – це наміри і вчинки, які кожен з нас обирає. Втіливши і побутові, і організаційні практики, ми можемо здобути ту СВОБОДУ, жити щасливим і гідним життям. Але свобода потребує виховання та самовиховання, постійного тренування. І така свобода не завжди комфортна…

Кожен з нас повинен не лише вимагати, щоб уряд щось мав зробити для нас. Кожен з нас повинен нести сам відповідальність супроти себе, супроти своєї сім’ї, громади і країни, в яких ми живемо. Богдан Гаврилишин

Учасників Форуму привітали заступник глави Адміністрації Президента України Ростислав Павленко, Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Марі Йованович, координатор з гуманітарних питань, координатор системи ООН в Україні, Постійний представник Програми Розвитку ООН в Україні Ніл Вокер, перший радник, керівник відділу Представництва ЄС в Україні “Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток” Хуана Мера Кабейо, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко. Наскрізно у їхніх виступах йшлось про важливість сильного громадянського суспільства, оскільки без громадських організацій зміни просто не відбудуться.

???????????????????????????????

Тож безліч громадських активістів, волонтерів, благодійників, журналістів зібралися у Києві, щоб разом визначити напрямки свого розвитку на 2018 рік та щоденними діями змінювати Україну на краще.

???????????????????????????????

Повна свобода цілої України має складатися з частинок свободи кожного з нас – Любомир Гузар

Першого дня учасники форуму обговорювали найважливіші практики свободи. Другий день було присвячено практикам та інструментам роботи у громаді.

У межах Форуму відбулися панельні дискусії щодо фінансової незалежності, суспільного мандату довіри та співпраці з донорами та органами влади, як долати недовіру”,  про інтелектуальну свободу, роль жінок у становленні стійкого миру, відносини медіа і ГО тощо. 

Також відбулася відверта розмова з волонтерами Корпусу Миру США в Україні “Незвичайна Україна: що найбільше дивує волонтерів Корпусу Миру в наших неприбуткових організаціях”.

Зокрема, спікерами дискусії “Свобода громадянського суспільства: крок вперед чи назад?”, яку ми стрімили у Фейсбук і Ви можете переглянути запис, стали представники і влади, і громадянського суспільства: Валерія Лутковська, Уповноважена ВРУ з питань прав людини, Тетяна Печончик, Голова Правління “Центру інформації про права людини”, Ірина Бекешкіна, директор БФ “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, член Координаційної ради сприяння розвитку громадянського суспільства, Ростислав Павленко, Заступник Глави Адміністрації Президента України Олександр Сушко, Голова Правління Міжнародного фонду “Відродження”, Наталя Окша, Заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідуюча відділу Секретаріату КМУ. Модератор - Олександр Ярема, Заступник Міністра молоді та спорту.

???????????????????????????????

Чому складаються чи не складаються відносини з владою. Може бути 3 ситуації: перша – коли у нас загальні цілі, і тут все чудово складається. Якщо, наприклад, громадські організації займаються вирішенням соціальних проблем, де у держави не доходять руки, тут їх люблять, долучають, якщо вони, звичайно, не лізуть в місцевий бюджет… Це чудові стосунки. Друга ситуація – цілі спільні, але різні уявлення про шляхи досягнення, тут можливі суперечки, дискусії, можливий діалог, але це теж, все таки, стосунки партнерів, може опонентів. І третя ситуація – це коли цілі розходяться. Це коли громадські організації хочуть побудувати нову Україну, європейську, заможну, некорумповану, де шанують права людини тощо, а у представників влади головне завдання “цапнуть” і не попастися. І тут не може бути спільних цілей, тут наші цілі розходяться – і тут, я скажу прямо, ми стаємо ворогами.

Ірина Бекешкіна

Проблема в тому, що зараз виокремилися такі червоні лінії, за які громадським організаціям не можна заходити. Займаєтеся соціалкою? – Чудово! Але не заходьте за цю лінію (антикорупція). А це сьогодні проблема №1. І те, що розпочався справжній наступ на антикорупційні організації – це і є власне попередженням: не ходіть туди, а ще не ходіть – не аналізуйте бюджети, прозорість, суди”, – зауважує Ірина Бекешкіна.

 

Тетяна Печончик

Про ще один із проявів наступу на громадянське суспільство України – а саме дискримінаційні законодавчі президентські ініціативи для ГО (6674 та 6675) – згадала Тетяна Печончик. Подані законопроекти вже називають аналогами російських законів про іноземних агентів, але українською мовою. Як ми вже неодноразово повідомляли, вони були внесені без будь-якої попередньої переговорної діяльності з громадським сектором, мають на меті запровадити “додаткову звітність” для ГО та фізичних осіб-підприємців, а також підприємств, установ та організацій, які надають їм послуги.

Під час панельної дискусії “Питання миру та безпеки в Україні: роль жінок у становленні стійкого миру” було презентовано нову програму підтримки від Посольства Швеції. Тут же Каспар Пік, Представник Фонду народонаселення ООН в Україні, зазначив таке: “Дуже важливо, щоб і жінки теж розуміли, що є неприйнятним та не мовчали про насилля”.

Screenshot_7

Не оминули своєю увагою ключову для нас тему співпраці медіа та третього сектору – Громадський Простір підготував нотатки і корисні поради з дискусії «Кити і акули: як побудувати якісну взаємодію громадських організацій і медіа».  “Акули” повинні вивчити повадки медіакитів, і, можливо, пора їм перетворюватися на китових акул. Громадські організації повинні знати принципи написання інформаційних матеріалів, орієнтуватися у професійних стандартах, етиці, в трендах. А ЗМІ треба бачити в громадських активістах постачальників потрібної експертної аналітики. Це дозволить залучити більшу аудиторію до свого ЗМІ .А ще ГО порадили більше уваги приділяти “фоновій” комунікації із медіа та налагоджувати особисті зв’язки – про це детальніше тут.

Великий інтерес також викликала виставка-ярмарок соціальних підприємств. Тут можна було сходити на каву від Veterano Coffee, скуштувати ласощів у Доброї Цукерні, поспілкуватись з Impact Hub Odessa про те, як вони підтримують соціально значимі справи. Зібрані кошти підуть на допомогу тим, заради кого працюють соціальні підприємства – переселенцям, онкохворим дітям, жінкам, які постраждали від насильства та людям з інвалідністю. 

Свободу виражали також мистецтвом. Олімпійський дворик порадував гостей Форуму живописною виставкою.

DSC07238

А також охочі мали нагоду помалювати на спільному для всіх полотні СВОБОДИ. Потім це полотно розрізали на частинки, які помандрували в різні куточки України.

???????????????????????????????

Найбільш відверті розмови про громадянське суспільство можна було почути на посиденьках за кавою, за тематичними розмовами – тут можна було поговорити з Дмитром Шерембеєм, Русланом Крапличем, Анатолієм Ткачуком, Наталією КарбовськоюОлександрою Баклановою та іншими експерт(к)ами.

???????????????????????????????

Задля посилення спроможностей організацій відбулися понад десяток міні-тренінгів в рамках Capacity LAB. Тут розповідали про міжнародну співпрацю, гранти, утворення коаліцій, міжсекторне партнерство тощо.

???????????????????????????????

Про те, як досягнути вашій організації хороших комунікацій – розповідали на PR LAB. Найбільший інтерес викликали міні-тренінги про креативне мислення, принципи розробки інформаційних кампаній, НУО та соцмережі.

???????????????????????????????

 

Провайдери року

На завершення  Форуму нагороджено переможців конкурсу на кращого провайдера (тренера та інституції, які надають послуги з організаційного розвитку).  За версією Форуму-2017 ними стали:

Організації (інституції):

1 місце – соціальний консалтинг “Параграф”,

2 місце – Інститут лідерства та управління УКУ

3 місце – Інститут професійного фандрайзинг

 

Тренери:

1 місце - Руслан Краплич,

2 місце – Олександра Бакланова,

3 місце – Дмитро Якимець

 

Хто став “Піряньями” року?

Однією з родзинок цьогорічного Форуму організаційного розвитку громадянського суспільства стала церемонія вручення премій першого незалежного громадського PR-рейтингу “Піранья року” Клуб Піранья.

Зокрема, вручено 5 відзнак:

  • У номінації “Інновації в PR” – перемога Дивовижні – за організацію Fuckup Night для ГО
  • У номінації “Найкраще відео” – перемога Кампанія проти дискримінації – за відео
  • У номінації “Найкращий PR-супровід адвокації” – перемога Пацієнти України, медична реформа як тому підтвердження
  • У номінації “Найкраща PR-просвіта – перемога Громадський Простір – за цікавий/корисний для піарників НУО ресурс 
  • Особистість, бренд року – Ольга Тимченко – за розробку “кампаній, про які інші тільки мріють”

___

 

VI Форум організаційного розвитку громадянського суспільства проводився Ініціативним центром сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання» у партнерстві з Адміністрацією Президента України завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID); за фінансової підтримки Фонду ім. Ч. С. Мотта; за фінансової підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (UNDP Ukraine); Програми DOBRE; Програми сприяння громадській активності «Долучайся!»; Офісу Ради Європи в Україні; Представництва DVV International в Україні; Мережі правового розвитку; Міжнародного фонду «Відродження» за підтримки Уряду Швеції; Аудиторської компанії UHY Prostor.

 

Дякуємо усім, хто з нами спілкувався, ділився враженнями, фідбеками про нашу роботу і особлива подяка тим, хто допомагав команді Просторових у медіа-роботі на Форумі  – Ірині Баран та Євгену Тулиголовцю.

 


Тематика публікації:                        

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще