Конкурс про Крим починається у Вікіпедії до Дня кримськотатарського прапора

ЗАВЕРШЕНО

Зафіксувати у Google календарі!


Крим
Конкурс про Крим починається у Вікіпедії до Дня кримськотатарського прапора

26 червня в україномовній Вікіпедії починається конкурс «Пам’ятки України: Крим», присвячений культурно-історичній спадщині Криму. Конкурс проводиться за підтримки Міністерства культури України, і його початок приурочений до Дня кримськотатарського прапора.

«Чи вдалий час, щоб писати про пам’ятки? Чи зараз варто писати про Крим? Як в одній пісні співається — “Коли, як не зараз? І хто, як не ми?”. Час на таке повинен бути завжди вдалим. Потрібно писати й розказувати про те все, що у нас є. Або було. Не тільки для світу, а навіть самим собі, щоб усвідомлювати, що Україна – це не тільки проблеми та негаразди. І до цієї справи – до написання статей у Вікіпедію – може долучитися кожен», — зазначає виконавчий директор громадської організації «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків.

У розділі Вікіпедії українською мовою про Крим, його культурну спадщину, написано надзвичайно мало. У той час, як в російській Вікіпедії про Крим існує понад 8 тисяч статей, в українській – менше 4 тисяч.

Щоб збільшити кількість матеріалів про півострів, Міністерство культури України та ГО «Вікімедіа Україна» вирішили організувати конкурс статей та фотографій, метою якого є наповнення Вікіпедії статтями про пам’ятки культурної спадщини Криму (архітектури, історії тощо). Списки пам’яток культури АРК містять понад 6 тисяч об’єктів. Також у рамках конкурсу можна створювати статті про культурні установи (музеї, галереї тощо), видатних пам’яткознавців, пам’яткоохоронців, музейників тощо.

«Міністерство культури підтримує проект «Вікімедіа Україна», спрямований на популяризацію української культури. У Криму є багато українських патріотів, багато людей, які зберігають свій зв’язок із Україною. Написання статей, розміщення фотографій численних пам’яток всесвітнього, національного та місцевого значення, які знаходяться на території Криму, є способом продемонструвати як нашу культурну багатоманітність, так і нашу єдність», – вважає В’ячеслав Кириленко, віце-прем’єр-міністр – міністр культури України.

Цей конкурс статей — продовження фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки», ідеєю якого є збір фотографій об’єктів культурної спадщини для ілюстрування статей у Вікіпедії. За можливості, організатори також планують ініціювати паралельне створення статей англійською та кримськотатарською мовами.

Конкурс триватиме з 26 червня по 31 серпня 2015 року включно. Під час конкурсу будуть проводитися віківишколи для охочих навчитися редагувати Вікіпедію. У відкритому доступі будуть опубліковані відеоуроки та інші навчальні матеріали. Вікіпедію може редагувати кожен, тому долучатися до великої справи теж може кожен.

Визначення та нагородження переможців планується у вересні 2015 року (Київ).

Додатково:

За цим лінком — Категорії (теми) статей, які існують російською, і яких нема українською. Тут — статті про Крим, які є російською, але нема українською.

За цим лінком — фотографії з прес-конференції 25 червня, присвяченої старту конкурсу

Фото з регіону, які були відзначені у фотоконкурсі «Вікі любить пам’ятки»:
Файл:Фортеця Єні-Кале 111.jpg
File:0204-Han Cami.jpg
File:Дорогою в Ханський палац.jpg
File:Пам’ятник затопленим кораблям Севастополь.JPG
File:«Башта Зенона» (Херсонес) 01.jpg
File:14.Севастополь (65).jpg

Контакти для додаткової інформації:
(096) 916 07 19; [email protected] — Олена Захарян, голова прес-служби «Вікімедіа Україна»
(044) 235-22-33 — Міністерство культури України

Джерело : Wikimedia Ukraine


Останні публікації цього розділу:

Закупівля: постачання аварійно-рятувального обладнання

Громадська організація «Докудейз» оголошує тендер на декорування локацій 21-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

Відкритий тендер на закупівлю послуги друку брошур та щоденників

Закупівля мобільних класів для госпітальєрів ITT_PRFU-2024-141

Подовжено Третій онлайн-конкурс стартап-проєктів

Тендер на надання кураторських послуг освітньої програми