«Без броні»: перші результати роботи єдиної бази допомоги ветеранам АТО

29 березня набув чинності закон про демобілізацію військовослужбовців четвертої хвилі часткової мобілізації. Згідно з ним в запас звільнять 45 тисяч військовослужбовців, яких мобілізували до лав ЗСУ ...

Додано:
13san

bord-04-preview-1024x512
«Без броні»: перші результати роботи єдиної бази допомоги ветеранам АТО

Без Броні_129 березня набув чинності закон про демобілізацію військовослужбовців четвертої хвилі часткової мобілізації. Згідно з ним в запас звільнять 45 тисяч військовослужбовців, яких мобілізували до лав ЗСУ указами від 21 липня 2014 року і від 14 січня 2015 року.

Однак, повертаючись додому, військові зіштовхуються з безліччю нових випробувань: складнощі з адаптацією (у деяких випадках це може бути навіть посттравматичний стресовий роздлад); труднощі з працевлаштуванням; нерозуміння та відчуження у суспільстві;  дороге медичне лікування тощо. Для добровольців справжнім випробовуванням стає отримання статусу «учасника бойових дій» та оформлення інших документів…

Без Броні_Колумбет

«За даними Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, тільки статус учасника бойових дій отримало близько 127 000 осіб. 80 000 наразі демобілізовані або звільнені,поділився офіційною статистикою заступник голови Київської міської спілки ветеранів АТО, аналітик проекту «Без броні» Антон Колумбет. – Я констатую, що ветерани АТО в Україні – це найбільш соціально вразлива верства населення, тому що повертаючись додому, вони стикаються як з проблемами комбатантів всіх часів та народів (гостра реакція на стрес, проблеми зі здоров’ям та сном, відчуття відчуженості соціумом), так і з суто українськими проблемами – соціально-побутова невлаштованість, проблеми з працевлаштуванням, скрутне матеріальне становище, високі ціни, тощо. Завдяки проекту «Без броні» ми отримали єдину, чітку та зручну базу даних, яка дає змогу розробити систему покрокової реінтеграції в суспільство наших воїнів».

Без Броні_Мельниченко,Колумбет

Зусиллями громадських діячів,  колишніх військовослужбовців і волонтерів, громадської організації «STUDENA», у рамках проекту UCBI та за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID),  в Україні з березня 2016 року запрацювала єдина база ініціатив допомоги військовослужбовцям після АТО «Без броні». Цей масштабний проект включає в себе не лише базу перевірених ініціатив, що надають безоплатну медичну, юридичну, психологічну та соціальну допомогу, але й інформаційну кампанію з підвищення рівня психологічної культури українців загалом та «атошників» зокрема.

Вже другий місяць портал офіційно працює й за допомогою спільних зусиль волонтерів, медиків, соціальних працівників, психологів та юристів допомагає бійцям АТО захищати домівки від відголосків війни, а також швидко та безболісно адаптуватися до мирного життя. Назва проекту «Без броні» говорить про те, що у мирному житті душевна броня, так необхідна в умовах бойових дій, нарешті може бути знята.

Без Броні_Мельниченко

«Станом на сьогодні платформа bezbroni.net  об’єднує  408 громадських та державних  ініціатив у з усієї України на одному порталі, більшість з яких знаходяться в Києві, а також Харкові та Львові. Всього на сайті станом на сьогодні присутні ініціативи з 135 міст. Портал виконаний у вигляді інтерактивної мапи, на якій кожен з легкістю зможе знайти необхідну допомогу: від психологічної реабілітації до вирішення питань з працевлаштуванням» розповідає голова  ГО «STUDENA», координаторка проекту  «Без броні» Анастасія Мельниченко, Сортувати ініціативи можна за типом допомоги, містом та областю. Або ж натиснути на іконку у своєму місті і побачити, які ініціативи знаходяться найближче до вас».

Ще однією метою проекту «Без броні» є донесення до військових думки, що звертатися по допомогу до фахівців – це прояв сили, а не слабкості. Інформаційна кампанія має викорінити усталений у суспільстві стереотип про те, що «сильним допомога не потрібна», тим паче, психологічна.

«Залиш темряву на війні!» – саме під таким гаслом проходить всеукраїнська масштабна медіакампанія, яка охоплює Київ, Харків, Запоріжжя, Маріуполь, Дніпропетровськ та інші міста. Особливістю кампанії є те, що обличчами проекту стали реальні військовослужбовці, які на власному досвіді відчули загрозу війни та складності повернення у мирне життя. Кампанія складається з трьох соціальних рекламних роликів, у яких говориться про важливість не лише фізичного, а й психологічного повернення бійців із зони АТО. Обличчями роликів стали, вже відомі українському глядачеві, військовослужбовці Валентин Зінчак, позивний «Абрикос» (93 ОМБР), Ігор Чайківський, позивний «Артист» (батальйон «ДОНБАС») і Андрій Ходоровський, позивний «Гозар» (81 окрема аеромобільна бригада).

Без Броні_2

«Люди, які повертаються до мирного життя, пройшовши жахіття війни, можуть не здогадуватися, що з ними відбулися зміни і вони потребуть проходження реабілітації. Навіть, якщо проблема зовні не проявляється зараз все рівно треба звернутися до професіоналів!» – поділився з нами один з учасників рекламної кампанії Валентин Зінчак.

А уособленням проекту для поліграфічної продукції та зовнішньої реклами стали бійці 81 окремої аеромобільної бригади, які й досі несуть службу.

Варто також зазначити, що «Без броні» вийшов у фінал міжнародного конкурсу The Bobs, організованого Deutsche Welle, у номінації «Найкраща соціальна ініціатива» та вже займає першість серед всіх інших національних  ініціатив.

Підтримати інціативу у конкурсі The Bobs можна за посиланням:

http://thebobs.com/ukrainian/category/2016/social-change-2016/.

Для цього потрібно:

  1. Зареєструватися через одну з соціальніх мереж;
  2. Обрати номінацію «Найкраща соціальна ініціатива в мережі»;
  3. Та обрати «Без броні».


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Києві

«STOPманіпулятор» — сказали студенти з Вінниці під час дводенного тренінгу

Як забезпечити перехід на безпечне програмне забезпечення, що посилить кіберстійкість України?

Понад пів тисячі молодих людей дослідили роль Молодіжної ради

Як працюють на Волині громадські організації, створені переселенцями

Відбулася презентація та обговорення аналітичного звіту за результатами дослідження щодо задоволеності якістю послуг, які надаються людям поважного віку органами юстиції у Львівській області