...

Петриківка, квіти, новий двір!

Проголосувало: 273

Активні мешканці одного з одеських будинків зініціювали проект для перетворення свого двору на краще місце. Створили і можливість сусідам долучатись, знайомитись, проявляти свої таланти через спільну добру справу. А родзинкою став Петриківський розпис.

ІСТОРІЯ ПРОЕКТУ

Щаслива людина та, що живе в гармонії. У час великих інформаційних технологій люди більше спілкуються в соцмережах. Милуємося гарним картинкам у фейсбуках, читаємо правильні речі. Та найчастіше важливі проекти, які створюють ту саму гармонію між природою та людиною, та між людьми, роблять саме активні громадяни. Так трапилось і в одному з будинків Одеси, де було створено об'єднання співвласників (ОСББ).

петриківка3

Завдяки знайомству з "Молодою громадою" та їхній підтримці, мешканці вирішили стати господарями свого дому та двору. Двір став квітучим. Квіти не лише у квітниках, а й на стовпах , на лавах... І це дарує особливий настрій взимку.

Кожен сусід мав нагоду долучитися до проекту, хто чим. Батьки малювали зі своїми дітьми. Пенсіонери робили підготовчі роботи.

А ще виникла ідея з Петриківкою, що є візитною карткою України. Упізнаваною та яскравою. Ідею творити кращий простір підтримали художники. Майстри художнього розпису Аліна Венус та викладач художньої школи Валерій Мартинюк провели майстер-класи. Двір навчався Петриківському розпису!

"Успіхом та змінами керувало велике бажання: робити перетворення власноруч. А ще великою мотивацією було познайомити та згуртувати людей у спільній справі. Дати можливість проявити свої таланти. Врешті — ініціатива об`єднала три покоління навколо втілення єдиної ідеєї: а що ти зробив для того, щоб твій двір, твоя планета стали чистіше?!", — розповідає Людмила Мазуріна.

Уявіть, завдяки проекту деякі мешканці відкрили у собі талант до малювання. Мешканці сусідніх будинків, дивлячись на перший результат, запропонували свою допомогу: ремонт та розпис пісочниці на дитячому майданчику. Інші сусіди взялись до технічних робіт. 

20181005_143323

Озброївшись знаннями і підтримкою людей почали творити. П'ять стовпів були розмальовані мамами та їхніми дітками. Разом саджали квіти, лаштували квітники,  а закупи робили за кошти, виручені від зданої вторсировини (папір, скло, пластик). Третій рік вони радують своєю красою, а малюки гордо розповідають, хто і що намалював.

Було виготовлено і встановлено лави навколо клумби. Звісно, з розписом. На території двору виготовили урни. Вийшов цілий ансамбль, витриманий в одному стилі.

"У дворі стало чисто. Так ми підвели сусідів до ідеї сортувати сміття. Встановили коробки в під'їзді, розмалювали. Зробили будиночок для батарейок (здаємо на утилізацію). А на зароблені гроші вирішили закуповувати і висаджувати далі рослини. Проект дав нам крила — і ми продовжуємо займатися благоустроєм. Ми хочемо жити в гармонії.  Дива тривають. Люди із сусідніх будинків стали приносити саджанці та квіти для нових квітників. Ідея створити такий мальований двір нікого не залишила байдужим. Підходять люди зі словами вдячності. Це надихає. 

Після успішної реалізації проекту ми створили команду і розробили план дій. Займаючись сортуванням сміття, ми хочемо закупити нові бокси для парадних. Вести і надалі роз`яснювальну роботу зі збереження екологічних ресурсів (майстер-клас з використання вторсировини, бесіди з дітьми зі збереження еко-системи). Закупити і посадити дерева. Є ідея створити кімнату для дітей, в одному з приміщень будинку. Обладнати ії настільними іграми, бібліотекою і т.д. Де в дощову, холодну погоду діти могли б збиратися і грати, малювати. Ще хочемо зацікавити бабусь, дідусів ділитися з малюками своїм умінням щось творити. Або грати (наприклад в лото чи шахи). Планів багато, поступово ми все зробимо!", - впенена Людмила Мазуріна.

СЕКРЕТИ УСПІХУ ПРОЕКТУ

1. Будьте упевнені в правильності свого вибору.

2. Вірте у свої сили.

3. Будьте відкриті до нових знайомств з цікавими людьми, залучайте. 

14_petrik_rozpys