Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд ведучому програми «Прямим текстом»

Ведучий 4 каналу Остап Дроздов в авторській програмі «Прямим текстом» назвав глядачів підсанкційних каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», ...

Додано:
Liza Kuzmenko

Screenshot_9
Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд ведучому програми «Прямим текстом»
Ведучий 4 каналу Остап Дроздов в авторській програмі «Прямим текстом» назвав глядачів підсанкційних каналів «112 Україна», ZIK та NewsOne «дрібними амебами», «інфузоріями туфельками», «одноклітинними», «дрімучими неадекватними людьми», а глядачку, яка жалілась на закриття «каналів Медведчука» в ефірі каналу «Наш» – «старою дурною бабою». 

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд журналісту, телеведучому Остапу Дроздову за висловлювання про глядачів «каналів Медведчука» та 4 каналу, в ефірі якого ці слова прозвучали. 

Снимок экрана 2021-05-11 в 19.29.48

Скарга до КЖЕ надійшла від Національної ради з питань телебачення. 

У своїй скарзі Нацрада зазначила, що промоніторила мовлення ТОВ ТРК «Інтеррадіо» (4 канал) за 08.02.2021 і 15.02.2021 та зафіксувала пряму трансляцію авторських телепередач Остапа Дроздова «Прямим текстом». У скарзі наведені цитати із цих випусків програми, коли журналіст коментував рішення Ради національної безпеки й оборони про закриття трьох телеканалів – 112, NewsOne і ZIK. При цьому автор називав глядачів цих телеканалів словами «громадянські щури», «абсолютні імбецили», «одноклітинні», «пропащі люди», «списані люди», «неліквід і баласт», «запроданці», «зрадники», «вороги» тощо.

Керівництво ТОВ ТРК «Інтеррадіо» вважає, що Остап Дроздов у своїх телепрограмах «висловлює своє суб’єктивне ставлення до певних подій та оціночні судження», що «є реалізацією права на свободу слова». На телеканалі не вбачають порушень закону або журналістської етики в згаданих програмах, а також наголошують, що у твердженнях Дроздова «відсутня ідентифікація конкретних осіб», а до телеканалу жодна особа не зверталася з проханням надати можливість відповісти журналісту.

Сам автор програми «Прямим текстом» заперечує всі закиди, які містяться в скарзі Нацради, і посилається на статтю 30 Закону України «Про інформацію» – «ніхто не  може бути притягнутий до відповідальності за оціночні судження». Вжиті ним вислови він не вважає розпалюванням ворожнечі чи пропагандою ненависті і називає такі закиди спробою «обеззубити українську журналістику» в умовах російської збройної агресії.

У КЖЕ зазначили, що в авторських програмах припускається використання емоційно забарвленої лексики, оціночних суджень тощо, але вони також повинні ґрунтуватися на фактах, а не припущеннях. Крім того, реалізація свободи слова не може здійснюватися на шкоду іншим людям або групам людей. 

У випусках авторської програми Дроздов вживав наступні вислови щодо глядачів закритих каналів:

  • «Закрили, люди добрі, канали-помийки. Катастрофа. Біда чорна. Армагеддон наступив. Апокаліпсис і кінець світу. Одноклітинні, панове, втратили свій корм. Амеби більше не мають, що се дивити. Інфузорії-туфельки б’ються в істериці і в припадку. Вата в шоці, тому що вони не мають, де тепер дивитись своїх улюблених Ківу, Рабіновича і Шуфрича».
  • «Навіть одна не витримала пані, мешканка того страшного чорного лісу дрімучих неадекватних людей…»
  • «І таких мільйони людей, які відчувають катастрофічну нестачу отрути, катастрофічну нестачу того, що робить їх абсолютними імбецилами і громадянськими щурами, це до теми дератизації».
  • «…Цілі такі маси абсолютних втрачених теленаркоманів…»
  • «Це пропащі люди, це списані люди. Вся ця телевізійна аудиторія цих псевдоканалів – це є неліквід і баласт». «Це жахливе покоління, це неоптимальне, непродуктивне, неефективне, абсолютно баластове покоління».
  • «Тилові щурі, п’ята колона, запроданці, зрадники, вороги – їх треба так називати».

Як зазначили в КЖЕ, «наведені вислови містять негативно забарвлені оцінки цілої групи людей – глядачів трьох закритих телеканалів. При цьому журналіст Остап Дроздов:

  • принижує й ображає певну групу людей, використовуючи слова й вирази, які викликають негативні асоціації (з брудом, з примітивністю тощо);
  • демонструє зверхність до групи людей і підбурює глядачів;
  • заперечує рівність між глядачами закритих телеканалів та рештою суспільства; створює враження про небезпеку цієї групи людей;
  • робить безпідставні висновки про нібито притаманні кожному з членів групи одні й ті ж самі погляди і модель поведінки;
  • використовує слова, які підсилюють упередження стосовно споживачів наркотичних речовин («теленаркомани»), людей із ментальними порушеннями («імбецили»), літніх людей («стара бабо дурна»)».

Комісія вважає, що автор програми ставить знак рівності між змістом закритих телеканалів та поглядами й навіть намірами глядачів. Такими діями журналіст підміняє суспільно важливу дискусію про вплив проросійської пропаганди на ситуацію в Україні або про підстави для рішення РНБО – закликами до упередженого ставлення до групи людей, які були глядачами цих телеканалів.

Комісія дійшла висновку, що в діях журналіста Остапа Дроздова містяться ознаки порушення ст. 15 Кодексу етики українського журналіста. Із відповіді, наданій Комісії, випливає, що журналіст усвідомлював наслідки своїх дій, а висловлювання не були помилкою. Також керівництво 4 каналу у своїй відповіді на адресу КЖЕ не засудило дискримінаційні висловлювання журналіста. 

«Враховуючи рівень охоплення каналу, статус ведучого як відомого й досвідченого тележурналіста, суспільний резонанс, який викликали висловлювання автора програми, та беручи до уваги відповіді журналіста та телеканалу, – Комісія з журналістської етики оголошує журналісту Остапу Дроздову та «4 каналу» (ТРК «Інтеррадіо») публічний осуд», – йдеться у висновку КЖЕ.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

Комунальне підприємство ухиляється від обліку дерев: громадська організація подала до суду

Молодь Світловодська готує масштабний фест у місті

Команда Let`s do it Ukraine відвідала Південь в рамках проєкту з подолання наслідків повені

Гуманітарні місії на Півдні тривають: волонтери додатково роздадуть 1000 обідів “Добра кухня”

Тютюнові акцизи рятують життя — податкові преференції неприпустимі

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий рентген-комплекс від Програми USAID DOBRE

  • Roman Yurkiv

    Бачу, що наша НацРада з питань ТБ – ще більш неадекватніша, аніж наші депутати ВР, і наша влада!
    Ну що ж! Яким є більша частина нашого “народо-насєлєнія” – такою є і наша влада; якою є наша влада, такою є і наша НацРада з питань ТБ!
    СУМНО!