Децентралізація: добірка корисних знань та кейсів

Реформа триває! Децентралізація подарувала Громадському Простору нову і, що важливо, дуже активну аудиторію. Це не лише представники/ці громадських організацій, а багато небайдужих поза сектором, ...

Слайдер ГП (13)
Децентралізація: добірка корисних знань та кейсів

Реформа триває! Децентралізація подарувала Громадському Простору нову і, що важливо, дуже активну аудиторію. Це не лише представники/ці громадських організацій, а багато небайдужих поза сектором, охочих міняти простір своїх громад. Які ще добре не знали як саме – постійно шукали можливостей, знань, кейсів, успішних історій. Тепер вони – невід’ємна частинка нашого Простору.

Для вас, нових і постійних читачів – добірка найактуальніших посібників для розвитку громад,  для всіх, хто хоче більше знати про реформу децентралізації в Україні.

 

Transition book з децентралізації

Мінрегіон оприлюднив Transition Book (маршрутну карту реформ), яку підготував для наступників. Матеріал містить цілі, досягнення та наступні кроки по 6 напрямках діяльності міністерства.

Читати тут.

 

Децентралізація влади: порядок денний на середньострокову перспективу

В аналітичній доповіді представлено підсумки впровадження першого етапу децентралізації влади в Україні та охарактеризовано порядок денний цієї важливої реформи на середньострокову перспективу. 

Читати тут. 

 

Як держава підтримує розвиток територій у 2019 році – посібник від експертів

Реалізацію державної регіональної політики неможливо розглядати окремо від питання проведення реформи адміністративно-територіального устрою, фіскальної децентралізації, розвитку і стимулювання конкурентних засад економіки, посилення ролі місцевого самоврядування. Саме тому Державна стратегія регіонального розвитку на період до 2020 року визначає «децентралізацію державних повноважень шляхом їх передачі на місцевий рівень з одночасною передачею відповідних фінансових ресурсів» одним із ключових інструментів державного управління регіональним розвитком, що сприяє розв’язанню проблем регіонів.

Читати тут. 

 

Настільна книга голови об’єднаної громади

Посібник містить практичні матеріали за трьома напрямами: освіта, дорожня інфраструктура, місцеві бюджети.

Цей посібник має допомогти головам громад розвивати послуги, ініціювати та впроваджувати проекти, співпрацювати з державою та фінансовими установами.

Читати тут.

 

Аналітичні записки “Децентралізація: реформа №1″

На сьогодні в Україні активно проходить процес формування нової системи адміністративно-територіального устрою – утворення об’єднаних територіальних громад. Яка географія їх утворення? Яка їх територіальна структура, фінансовий та демографічний потенціал? У цьому аналітичному виданні проаналізовано сучасний стан проведення реформи та визначено її етапи.

Читати тут.

 

Як залучити гранти для розвитку громад: поради старостам

Незалежно від того, наскільки громада спроможна, завжди залишаються питання, які важко вирішити за рахунок місцевого бюджету. Це може бути придбання обладнання чи транспортних засобів для потреб посадових осіб місцевого самоврядування, будівництво чи реконструкція приміщення для потреб ЦНАП, реставрація об’єктів культурної спадщини для подальшої інтеграції в сучасне життя тощо. Як показує практика, низка питань місцевого значення, вирішення яких не під силу бюджету об’єднаної громади, можуть успішно вирішуватися за рахунок інших ресурсів, у тому числі й грантових.

Читати тут. 

 

Методичні рекомендації. Як розпочати дружбу між містом і селом?

Метою цих методичних рекомендацій є звернути увагу керівників міських та сільських територіальних громад на нові можливості для розвитку їхніх громад, які стали доступними в Україні завдяки децентралізації та започаткуванню інституту партнерства.

Читати тут

 

Зміст, принципи та мета реформи з децентралізації: посібник для суддів

Навчальний посібник «Зміст, принципи та мета реформи з децентралізації» розрахований на суддів, які розглядають спори, пов’язані із оскарженнями процесів добровільного об’єднання та приєднання територіальних громад, суддів адміністративних судів, інших суддів, помічників суддів та правників, які практикують у сфері публічно-правових відносин чи цікавляться питанням реформи влади в Україні.

Читати тут. 

 

Місцеве самоврядування в умовах децентралізації

У виданні розглянуто теоретичні та прикладні питання сучасного розуміння децентралізації в Україні, аналізуються основні тенденції реалізації децентралізаційних реформ у світі. На основі опрацьованого матеріалу пропонуються концептуальні і правові засади реформування місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою в умовах децентралізації повноважень в Україні.

Читати тут 

 

Практичний посібник «Бенчмаркінг доброго врядування»

Викладені принципи доброго врядування та інструментарій бенчмаркінгу є результатом багаторічних досліджень проблематики доброго врядування у державах – членах Ради Європи та рекомендовані Комітетом міністрів Ради Європи. Також у посібнику наведено розроблений Радою Європи коментар до Європейської хартії місцевого самоврядування.

Читати тут. 

 

Як облаштовувати Новий освітній простір – три посібники для громад

Посібники створені, щоб показати місцевій владі, як організовувати сучасний освітній простір. Також посібники будуть корисні директорам шкіл, вчителям, батькам, проектним організаціям, архітектурним та дизайнерським бюро, які залучені до створення проектів Нового освітнього простору.

Читати тут.

 

Посібник для представників місцевих органів влади «Ази контролю і нюанси аудиту»

У Посібнику йдеться про функціонування системи державного фінансового контролю в Україні, про повноваження і відповідальність органів, які здійснюють державний фінансовий контроль, та керівників державних органів і бюджетних установ у цій сфері.

Читати тут.

 

Методичний посібник із збіркою кращих практик «Управління системою освіти територіальних громад: досвід країн Вишеградської четвірки для України»

Методичний посібник рекомендований для фахівців у сфері стратегічного планування, представників органів місцевого самоврядування, органів влади, закладів освіти, громадських діячів, ЗМІ, а також інших читачів, які бажають підвищити свою компетентність у сфері управління системою освіти територіальних громад.

Читати тут.

 

Посібник «Молодіжні простори в бібліотеках»

Цей посібник надає рекомендації для створення молодіжних просторів у бібліотеках, знайомить з процедурою їх створення та методиками успішного виконання поставлених завдань. Корисним буде іноземний досвід діяльності молодіжних просторів, а також перелік та контакти бібліотек України, де такі простори уже працюють.

Читати тут

 

Конфлікти в ОТГ: типи, причини, форми, наслідки

Будь-які суспільні перетворення зачіпають інтереси певних сторін, тому неодмінно супроводжуються конфліктами. А масштабну реформу місцевого самоврядування і територіальної організації влади (або так звану децентралізацію) годі й уявити без чисельних конфліктних ситуацій.

Читати тут.

 

Довідник з питань надання адміністративних послуг

У Довіднику надані тексти нормативно-правових актів, прийнятих з метою упорядкування процедури надання адміністративних послуг за сферами діяльності, відповіді та роз’яснення органів державної влади щодо положень законодавства, а також надано реквізити центрів надання адміністративних послуг, утворених відповідно до вимог закону.

Читати тут. 

 

Місцевий бюджет і фінансове забезпечення об’єднаної територіальної громади

У виданні розглянуто теоретичні та прикладні питання бюджетної децентралізації в Україні, сучасного розуміння фінансового забезпечення об’єднаних територіальних громад. Обґрунтовано доцільність змін, які сьогодні впроваджуються в об’єднаних територіальних громадах та передбачають реалізацію принципів субсидіарності, повсюдності місцевого самоврядування, фінансової самодостатності територіальних громад та широке застосування механізмів демократії. 

Читати тут.

 

Ресурсне забезпечення об’єднаної територіальної громади та її маркетинг

У виданні розглянуто теоретичні та практичні аспекти формування ресурсного потенціалу об’єднаної територіальної громади, проаналізовано особливості формування, використання та розвитку територіальних, земельних та фінансових ресурсів об’єднаної територіальної громади. Визначено основні елементи територіального маркетингу та наведено кращі практики застосування маркетингового механізму об’єднаними територіальними громадами.

Читати тут.

 

Управління розвитком об’єднаних територіальних громад на засадах громадської участі

У виданні розглянуто теоретичні та прикладні питання сучасного розуміння участі громадськості у процесах публічного управління, аналізуються кращий вітчизняний та світовий досвід демократії участі, концептуальні і правові засади забезпечення ефективної участі громадськості у процесах розвитку об’єднаних територіальних громад.

Читати тут.

 

Єдині вимоги (Стандарт) якості обслуговування відвідувачів ЦНАП

Основні завдання запровадження стандарту якості обслуговування відвідувачів:

  • реалізація клієнтоорієнтованого підходу при обслуговуванні відвідувачів;
  • підвищення якості обслуговування відвідувачів і якості послуг, що надаються;
  • створення системи контролю строків і якості надання послуг відвідувачам;
  • організація регулярного «зворотного зв’язку» з відвідувачами.

Читати тут.


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Команда Let`s do it Ukraine відвідала Південь в рамках проєкту з подолання наслідків повені

Гуманітарні місії на Півдні тривають: волонтери додатково роздадуть 1000 обідів “Добра кухня”

Тютюнові акцизи рятують життя — податкові преференції неприпустимі

Вишнівецька громада на Тернопільщині отримала цифровий рентген-комплекс від Програми USAID DOBRE

У Києві презентовано напрацювання проекту із залучення жителів до процесів відновлення в громадах

Громади звертаються до держави з закликом переглянути механізм фінансування соціальних послуг для дітей та сімей