Міжнародний фестиваль документального кіно Docudays UA

У Києві розпочався 16-тий Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Ексклюзивні документальні прем'єри, дискусії з експерт(к)ами та майстер-класи від зірок світової ...

Слайдер ГП(24)
Міжнародний фестиваль документального кіно Docudays UA

У Києві розпочався 16-тий Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Ексклюзивні документальні прем’єри, дискусії з експерт(к)ами та майстер-класи від зірок світової документалістики — команда Docudays UA готує дев’ять днів унікальних подій та показів.

Відкриття Docudays UA-2019. Фото Олег Переверзєв (1)

Фото: Олег Переверзєв

Фестиваль проходить одночасно на 6-ти локаціях та завершиться 30 березня.

На церемонії відкриття фестивалю 22 березня відбувся флешмоб на підтримку українських заручників Кремля #SaveOlegSentsov.

Фото фокус – Громадський Простір 

DSC07910

На сьогодні щонайменше 70 політв’язнів утримують у Росії та окупованому Криму. Понад 100 полонених — на окупованому Донбасі. 24 військові моряки – військовополонені. Крім того, вчора стало відомо про засудження Павла Гриба до 6 років позбавлення волі.

Провідна тема цього року — цифрові технології та захист прав людини у мережі.

Фестиваль про права людини відкрили фільмом — «Bellingcat: Правда у світі постправди» Ганса Пула. Це історія про незалежне об’єднання, яке розслідує резонансні справи на кшталт падіння літака МН-17 на Донбасі та гибелі мирного населення в Сирії. Мережа Bellingcat заснована 2014 року британським блогером Еліотом Гіґґінсом, який зі створеною стихійно командою розслідувачів розкривав невигідну правду, грунтуючись в основному на інформації з відкритих джерел — соціальних мереж, сайтів, знімків Google Maps тощо.

DSC08066

 Павло Канигін, гість у межах показу «Bellingcat: правда у світі постправди»:

“Дійсно сподобався фільм, бо він дуже добре ілюструє ту роль, яку грає так звана громадська журналістика у житті та функціонуванні нашого суспільства. Ми бачимо на прикладі цього фільму, що звичайні люди роблять такі надзвичайні речі своїми розслідуваннями, навіть не будучи професійними журналістами.. Це є “головним болем” для таких як Трамп, Путін, Асад і так далі.. І це прекрасно.”

DSC07953

Павло Канигін — російський журналіст, який консультував творців фільму про Bellingcat, а також зібрав докази збиття «Боїнга-777» біля Донецька, які доводили непричетність ЗСУ до теракту, на чому наголошувала російська сторона.

DSC07742

Новий цифровий світ змінює нас, наш спосіб мислення, звички, способи комунікації, усю нашу свідомість. У 2012 році з’явився новий термін «цифрові права». Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію, згідно з якою всі наші права з режиму офлайн рівною мірою повинні застосовуватися в онлайн. Комітет міністрів Ради Європи у квітні 2014 року ухвалив «Посібник з прав людини для інтернет-користувачів», що базується на Європейській Конвенції з прав людини. Проте наразі в цифровій сфері дуже мало інструментів для захисту найбільшого досягнення людської цивілізації — концепції дотримання прав людини. 

Цього року на Docudays UA буде 27 українських фільмів.

На фестивалі змагатимуться фільми в конкурсах з трьох секцій DOCU/СВІТ, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. Це фільми креативної документалістики, у яких етичні та правові проблеми розкриваються за допомогою виразних художніх засобів. А 28 березня  переможцям та переможницям фестивалю вручать нагороди, які розробив художник Олексій Сай.

DSC07721

«Призи — це збільшені копії непохитних олов’яних солдатиків, тільки вони — не військові, а громадські. Усі без винятку усміхаються”,  пояснює художник.

Цей рік також унікальний глядацькими днями (п’ятниця і субота), під час яких побачити переможців конкурсу та фестивальні хіти можна буде у комунальних кінотеатрах Києва.

На деякі покази в кінотеатрах може бути вільний вхід. А всі заходи правозахисної програми в IZONE є безкоштовним.

Розклад фестивалю тут.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається щороку впродовж останнього тижня березня в Києві. По завершенню Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України в рамках Мандрівного фестивалю.


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

У Харкові облаштують школи в протирадіаційних укриттях

Які проблеми є найгострішими для мешканців звільнених територій? Презентовано результати дослідження

Програма USAID «Мріємо та діємо» організовує навчання для дітей, що опинилися в складних життєвих обставинах

Понад 75 тисяч звернень. Юристи-волонтери з Кривого Рогу вже рік консультують ЗСУ, їхні родини та ВПО

Greencubator запускає навчання для майбутніх зелених підприємців

30 українських громад створять комунікаційні стратегії