Добре відео в домашніх умовах? Можливо!

Відеоконтент — один із найпотужніших інструментів, який НУО ще лише починають активно використовувати для інформування та промоції. Відео може досягати ваших прихильників ширше, ніж аналітичні статті ...

База-знань-тіпс

Громадський Простір

Відеоконтент — один із найпотужніших інструментів, який НУО ще лише починають активно використовувати для інформування та промоції. Відео може досягати ваших прихильників ширше, ніж аналітичні статті та звіти, стимулюючи емпатію та спонукаючи до дії. Одне дослідження, проведене Google, показало, що 57% людей, які переглядають  відео, роблять і пожертви, а відеоконтент генерує в 12 разів більше шерів у соціальних мережах, ніж текст і зображення разом узятих — йдеться у статті How Nonprofits Can Create Professional Videos at Home (“Як громадські організації можуть творити професійні відео вдома”).

Варто сказати, що зараз є певна втома від прямих ефірів, і в певних ситуаціях, де є можливість і доречність, будуть частіше записуватися відео. 

Якщо ви зараз працюєте вдома з невеликим бюджетом та обмеженими ресурсами, створення чудового відеоконтенту може здатися недосяжним. На щастя, коли люди уявляють відео, створені громадськими організаціями, вони радше згадують про неймовірні історії та надихаючі меседжі, а не про вражаючі спецефекти. Відео насправді може бути настільки ж простим, як от хтось розмовляє перед камерою про роботу, яку виконує ваша команда, або про те, як ваша  організація допомогла у певній проблемі. Адже саме слова мають вагу.

Щоб допомогти вам розпочати роботу в цьому напрямку, є кілька порад щодо створення більш якісного відеоконтенту з будь-якого місця та за будь-якого бюджету. Ці поради можуть стати в нагоді працівникам, волонтерам або іншим людям, які допомагають вам створювати ваші відео!

Використовуйте те, що у вас під рукою

Якщо ж навіть для читання цієї публікації ви використовуєте все ваше обладнання, придатне для виробництва відео — це окей. Вам не потрібно купувати вигадливу камеру, щоб розпочати зйомку відео — згодиться й смартфон, який стійко тримається на імпровізованій підставці, або навіть вбудована веб-камера вашого комп’ютера.

Однією з переваг цього ощадливого підходу є те, що вам, мабуть, не доведеться витрачати багато часу на ознайомлення зі своїм обладнанням. Швидше за все, ви раніше записували відео на телефон або використовували веб-камеру для зустрічі. Отже, замість того, щоб витрачати години на читання інструкцій та вивчення того, як користуватися новою камерою, ви можете розпочати просто з того, що маєте. 

pexels-ivan-samkov-4240583

Створіть фончик

Вам не конче потрібно сидіти в шикарній студії, щоб ваші відео виглядали добре. Все, що вам дійсно потрібно, — це незахаращений фон —  кут вашої вітальні чи навіть стіна за робочим столом.

І хоч ваше тло не повинно відволікати увагу, все ж воно не має бути нудним (подумайте: звичайна біла порожнеча). Картина, рослина в горщиках або книжкова шафа можуть зробити зображення цікавішим, не відволікаючи від того, що ви намагаєтесь сказати.

Пам’ятайте про світло

Ми всі бачили, як професійні фотографи та відеооператори використовують різні освітлювальні прилади, парасольки та інші інструменти, щоб отримати правильне освітлення. Не лякайтеся: ніхто не очікує, що ви зможете відтворити цю тонко налаштовану композицію з дому. Але вам також не сподобається, якщо глядачі, примруживши очі, будуть розшукувати вас у темній кімнаті.

Професійні відео-світильники, зокрема, світлодіодний світильник, можуть надати вам м’яке природне сяйво, незалежно від того, де ви знімаєте у своєму будинку. Детальніше про це, Wistia опублікувала інформативну підказку щодо освітлення. Але оскільки у вас немає бюджету на професійне освітлювальне обладнання, тож просто переконайтеся, що на передньому плані ви освітлені хорошою лампою або абсолютно безкоштовним джерелом світла — сонцем!

Коли важко позбутися відблисків, спробуйте накинути на вікно легке простирадло або два. Просто пограйтеся, поки ваш простір не буде освітлений на ваш смак. Якщо спроба вийшла чіткою і притомною для вас, це, швидше за все, буде добре виглядати для вашої аудиторії. Але якщо ви й досі не впевнені, запитайте думку довіреного колеги.

Подбайте про те, щоб не заважав фоновий шум

Професійне обладнання може підвищити якість звуку, але це не є обов’язковою умовою. Ви можете захоплювати якісний звук й без дорогого мікрофона.

Головне — переконатися, що мікрофон достатньо близько до об’єкта зйомки. Якщо у вас є доступ до другого смартфона — або ви можете попросити когось  розлучитися з ним на деякий час, — подумайте про те, щоб повісити другий телефон безпосередньо над об’єктом (і поза рамкою, звичайно) та записати звук за допомогою нього.

Створюючи остаточний фрагмент, використовуйте аудіо запис замість звуку з вашого відео. Поплескайте один раз, коли ви починаєте запис, щоб було легко синхронізувати якісніший звук із аудіо запису.

Крім того, остерігайтеся гудіння та деренчання на фоні.

pexels-cottonbro-4738073

Справа в тому, що ми звикаємо до певних шумів вдома, наприклад, від наших пральних машин та кондиціонерів. Ми можемо й не помітити їх, коли робимо зйомку, але прихильники, які дивляться відео, помітять. Ці тонкі звуки ускладнюють можливість розчути ваші слова і можуть дратувати людей, які слухають через навушники, тому вимкніть будь-яке обладнання, яке видає шум.

Заздалегідь сплануйте співвідношення сторін

Незважаючи на те, що існує загальна тенденція до більш вертикально орієнтованого відео, але для всіх трьох способів є застосування. Це залежить від того, що ви намагаєтеся передати, і від того, як ваша аудиторія буде переглядати відео. Більшість соціальних мереж сумісні з усіма трьома напрямками.

Щоб визначити, який варіант найкращий для вас, зверніться до аналітики. Якщо більшість людей переглядають контент вашої організації з настільного пристрою, ви можете розглянути горизонтальний режим. Якщо ж ваша аудиторія частіше переглядає ваші відео зі свого мобільного пристрою, ви можете подумати про квадратну або вертикальну орієнтацію. Однак пристрій не повинен бути єдиною рушійною силою цього рішення. Вам також слід зважити на показники ефективності.

Додайте субтитри

У більшості соціальних мереж, включаючи LinkedIn, за замовчуванням відеозаписи відтворюються автоматично без звуку. Деякі люди натискають, щоб увімкнути звук, але найкраще — припустити, що вони цього не роблять. Ось як, наприклад, додати субтитри до відео у LinkedIn.

Використовуючи субтитри, ви дозволяєте своїй аудиторії відтворювати звукову частину без звуку, а це значно полегшує не просто привернення уваги, але, що ще важливіше, її утримання під час беззвучного перегляду. Це також збільшує доступність, дозволяючи прихильникам із вадами слуху отримати повний досвід.

Почистіть свою історію за допомогою редагування

Функції редагування відео для смартфонів постійно вдосконалюється, а інструменти для редагування, які входять у стандартну комплектацію відеопрограм на вашому телефоні, можуть чудово працювати для тих випадкових відео, де не очікується супер шліфування.

Але якщо ж ви витрачаєте на редагування більше кількох хвилин, то ви, мабуть, захочете редагувати на робочому столі. Нині пропонуються десятки програм на вибір для редагування відео, багатьма з яких ви можете скористатися або випробувати безкоштовно. Ці самі програми можуть полегшити накладання візуальних елементів сторітелінгу, таких як графіка, люди та текст, що може утримати увагу глядачів.

pexels-fauxels-3182810

Заволодійте увагою швидко

Плануючи та редагуючи своє відео, запитайте себе, чи даєте ви аудиторії достатньо протягом перших 10 секунд, щоб спокусити людей переглянути решту відео.

В умовах скролінгової природи соціальних медіа, коли стрічку гортають досить швидко, як правило, потрібно лише кілька секунд, щоб переконати когось зупинитися і трохи затриматися.

Тож упевніться, що протягом перших 10 секунд ви даєте глядачам вагому причину продовжувати перегляд, наприклад, подаючи цікавезну статистику або зворушливу деталь історії, яку вони захочуть почути.

pexels-vlada-karpovich-4050296

Стислість

Більш довгі відео можуть працювати чудово залежно від вашої мети, але загалом люди віддають перевагу коротшим відео. Внутрішнє дослідження LinkedIn за 2018 рік показало, що відеоролики менше 30 секунд демонструють на 200% підйом у переглядах. Націлювання на короткі та милі відео також спрощує вашу роботу з точки зору зйомок і може полегшити отримання підтримки від інших (врешті-решт, легше дивитися відео на 30 секунд, ніж на 30 хвилин).

Якщо ви редагували-редагували, і поки не зможете редагувати більше, а ваше відео й досі здається занадто довгим, подумайте, як можна його розділити на сегменти. Можливо, це буде серія. Або ви можете розбити це на кілька історій, які послідовно запускаються в Instagram.

Світло, камера, гоу!

Ну, а тепер ви готові створювати професійний, переконливий відеоконтент, не виходячи з вітальні. А якими інструментами користуєтеся Ви? Діліться думками і досвідом!

 


Останні публікації цього розділу:

Юридичні аспекти для волонтерів/ок: підсвічуємо важливості

Як перетворити штучний інтелект на свого помічника: поради та інструменти для НУО

Коли крапка має значення. Подібні назви ГО — що каже закон?

Які дані про кандидата/ку на посаду роботодавець вимагає на законних підставах?

Як (не)писати на "Громадський Простір": поради для користувачів/ок Порталу

Ви ФОП чи юридична особа з Херсонщини? Змінювати місце реєстрації не потрібно