Як підготуватися до ефіру?

Спеціально для "Бази знань" на Громадському Просторі поради дають авторки та ведучі програм на Громадському радіо Тетяна Трощинська та Лариса Денисенко. Варто пам’ятати про три важливих аспекти ...

підготовка до ефіру

Громадський Простір

Спеціально для “Бази знань” на Громадському Просторі поради дають авторки та ведучі програм на Громадському радіо Тетяна Трощинська та Лариса Денисенко.

Варто пам’ятати про три важливих аспекти підготовки до ефіру:

  • Аудиторія
  • Формат
  • Контекст

Аудиторія. Її треба уявити: хто ці люди? Що вони знають про проблему/тем? Що їм важливо і цікаво знати? Чого вони хочуть? Про що вони мріють? Навіщо їм те, що ви розповідаєте?

Формат. Багато людей досі кажуть: «виступати на радіо». Іноді я це чую від тих, хто в силу віку вже не може добре пам’ятати дротового радіо. Але десь воно засіло, як формула. Не варто ніде виступати (крім сцени, звісно). Якщо це радіо – це розмова, діалог. А діалог передбачає по черговість реплік і право на оскарження, на недовіру, сумнів.

Контекст. Подумайте, чому вас запросили, який інформаційний привід, які дотичні теми обговорюють в публічному просторі, що відомо вам і невідомо іншим. Це може і актуалізувати ваше інтерв’ю, і додати йому більшої глибини.

Хвилюйтесь! Але ресурсно, не деструктивно. Деструктивно – це коли не можеш говорити. Ресурсне хвилювання свідчить про небайдужість, це нормально і природно.

Лариса Денисенко зазначає: “Громадський активізм часто не надто зрозумілий людям. Це плутають з волонтерством, лобізмом, виборчим активізмом. Але ж громадянській активізм, переважно, має ціннісний вимір і скерований на попередження та вирішення проблем. Артикулюйте це чіткіше, запрошуйте радіраудиторію до полілогу, демонструйте включеність та обізнаність, а не тиск і зарозумілість.

Готуйтеся: бодай три головних повідомлення незалежно від запитань мають прозвучати.

Будьте уважні до співрозмовниці чи співрозмовника.

Спробуйте протестувати себе: записати відповіді на кілька питань, потім розшифруйте запис, перетворіть його на текст і нещадно “викачайте” зайву воду”.

***

Тетяна Трощинська 7 років була заступницею головного редактора ТСН на каналі 1+1 та як стартовий менеджер запускала телеканал «Бізнес». Є медіаторкою та фахівчинею із переговорних навичок за Гарвардською методикою, працює тренеркою Академії лідерства за програмою Ради Європи. Вона також розробляє та проводить тренінги з розвитку комунікативних та медіа-навичок дорослих.

Лариса Денисенко – українська письменниця, адвокатка, правозахисниця, теле та радіоведуча. У минулому авторка і ведуча культурологічної програми «Документ +» на телевізійних каналах «Студія 1+1» та «1+1 International». Зараз працює на Громадському радіо. Є посланницею доброї волі ООН в Україні.


Останні публікації цього розділу:

Юридичні аспекти для волонтерів/ок: підсвічуємо важливості

Як перетворити штучний інтелект на свого помічника: поради та інструменти для НУО

Коли крапка має значення. Подібні назви ГО — що каже закон?

Які дані про кандидата/ку на посаду роботодавець вимагає на законних підставах?

Як (не)писати на "Громадський Простір": поради для користувачів/ок Порталу

Ви ФОП чи юридична особа з Херсонщини? Змінювати місце реєстрації не потрібно