Денис Савченко: після першого шоку, ми з ще більшою мотивацією продовжили роботу

КримSOS створено волонтерами як сторінку на Фейсбуці в перший день російської окупації півострова – 27 лютого 2014 року, щоб надавати оперативну та перевірену інформацію про ситуацію в Криму  та ...

фокус-КримСОС

Громадський Простір

КримSOS створено волонтерами як сторінку на Фейсбуці в перший день російської окупації півострова – 27 лютого 2014 року, щоб надавати оперативну та перевірену інформацію про ситуацію в Криму  та захищати права, свободи та iнтepecи внутрiшньо перемiщених осiб, інших постраждалих внаслідок російської агресії людей.

“Наша місія – деокупація Криму та реінтеграція півострова”– зазначає команда ініціативи. Денис Савченко, Голова правління КримSOS, розповів Громадському Простору про те, як змінився фокус діяльності організації внаслідок повномасштабного російського вторгнення, яка допомога нині актуальна та як вдалося переформатувати роботу у кризові часи. 

 

Денис Савченко

Як війна застала вас та вашу команду?

війна для нашої організації почалася ще у 2014 році

Відчуття війни з’явилось набагато раніше за 24 лютого 2022 року. Оскільки громадська організація “КримSOS” була створена у відповідь на окупацію Криму рф – війна для нас почалася ще у 2014 році.

Але у лютому 2022 року наша організація проводила певну підготовку до розгортання війни. Це була робота із фокусом на фізичну безпеку співробітників, можливість зберегти документи, евакуюватись та діяти в екстрених ситуаціях. Окремо ми організували тренінги для спільнот внутрішньо переміщених осіб (ВПО) щодо порядку дій в різних ситуаціях. Наприклад, що робити, якщо ти опинився в умовах окупації, або коли навколо розгорнулись активні військові дії тощо.

гарячі-лінії

перші два місяці ми працювали без вихідних

Попри підготовку, кожен з команди дуже важко переживав початок вторгнення, але робота організації не припинялась. Після першого шоку, ми з ще більшою мотивацією продовжили роботу. Оновили роботу “гарячої лінії” КримSOS, виділили окремо лінії для родичів зниклих, а згодом – запустили окрему юридичну “гарячу лінію”. Стартували кілька проектів підтримки для вимушених переселенців.

Перші два місяці ми працювали без вихідних, розуміючи потребу людей у допомозі. Кількість дзвінків збільшилась у три рази.

1

З центру реєстрації ВПО на програму фінансової підтримки від УВКБ ООН


Як вдалося згрупуватися в перші дні?

Нам допомогло планування та підготовка. Ми знали у якому напрямку треба рухатись.

Колеги підтримували один одного в процесі евакуації: ділились транспортом, обговорювали особисті та спільні плани, обмінювались інформацією. Саме за рахунок попередньої підготовки та спільної комунікації нам вдалося достатньо швидко поновити роботу організації.

реєстрація-фінпоміч

Реєстрація ВПО на програму фінансової підтримки від УВКБ ООН


Який нині фокус діяльності організації?

Основний фокус лишається незмінним: надання максимальної підтримки населенню, постраждалому від агресії росії, сприяння деокупації (окупованих) територій України, надання актуальної та об’єктивної інформації щодо порушень прав людини на території тимчасово окупованого Криму.

Втім, обсяг задач та інструменти для їхнього вирішення змінились. Чисельні порушення прав людини, воєнні злочини та інші негативні наслідки вторгнення потребують більшого фокусу на проведенні моніторингу, документуванні порушень та наданні екстреної допомоги. Окремо стоїть питання допомоги людям з окупованого Криму та інших територій України, які постраждали від війни та були змушені залишити свої домівки.

Ми шукаємо шляхи подолання нових викликів. Розширили проект з Управлінням Верховного комісара у справах біженців Організації Об’єднаних Націй (УВКБ ООН) – тепер ми реалізуємо п’ять ініціатив:

  1. Підтримка мережі з 75 спільнот внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в центральних та західних областях України.

  2. Моніторинг та закупки речей довготривалого використання у місця компактного поселення людей. Вже купили на 3,5 мільйонів гривень ліжок, постільних комплектів, пральних машин, сушарок та інших речей. Їх привезли до місць поселення ВПО у Волинській та Тернопільській областях.

  3. Реєстрація ВПО на програму фінансової підтримки від УВКБ ООН. З березня по травень у 4 містах спеціалісти КримSOS зареєстрували 25 тисяч вимушених переселенців.

  4. Оплата витрат на паливо для перевезення гуманітарної допомоги – на це виділено 3,6 мільйонів гривень.

  5. Створення мережі регіональних координаторів КримSOS у 14 областях України для моніторингу потреб ВПО, комунікації з владою та розвитку спільнот ВПО.

евакуація

Евакуація та доставка гуманітарної допомоги для партнерських громад (проект з компенсації пального)

Крім цього, допомагали організовувати евакуацію людей з небезпечних районів Посольство Канади. Виділено було 250 тисяч гривень для компенсації витрат на паливо – їх передавали 11 партнерським громадським організаціям. Завдяки цьому активістам вдалось вивезти 526 людей із гарячих точок.

З якими труднощами стикаєтеся?

Основними поточними викликами є величезний запит на допомогу з боку постраждалого населення, необхідність координувати свою діяльність із десятками інших організацій… та продовження бойових дій, небезпека обстрілів, котрі впливають як на фізичну безпеку, так і на психологічний стан працівників.

Актуальні потреби 

найбільш цінні ресурси зараз – люди та гроші

Найбільш цінні ресурси зараз – люди та гроші. Нам потрібні волонтери, які будуть допомагати приймати запити на “гарячій лінії”.

доставка-гуманітарки

Евакуація та доставка гуманітарної допомоги для партнерських громад (проект з компенсації пального)

Крім цього не вистачає фінансових ресурсів, аби допомогти усім, хто до нас звертається.

Якщо хтось має можливість підтримати діяльність, то гроші можна переказати на наш рахунок, що вказаний тут. Кошти підуть на індивідуальну допомогу вразливих категорій постраждалого населення, інституційний розвиток організації.

Це два основних напрямки, що не завжди можна задовольнити через стандартні грантові програми.

Побажання громадському сектору

Хочу побажати наснаги та єдності у роботі.

Щоб ми швидше перемогли, розпочали відбудову громад та вирішилось питання деокупації захоплених територій.


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще

Команда ГО "Креативний простір Креденц": молодь має бути дотична до відбудови