Соціальне підприємництво в українських університетах

Соціальне підприємництво — це унікальна модель побудови бізнесу, як інструменту вирішення соціальних проблем громади. Нова хвиля росту соціального підприємництва в Україні сигналізує нам про зріст ...

Слайдер ГП(29)

Громадський Простір

Соціальне підприємництво — це унікальна модель побудови бізнесу, як інструменту вирішення соціальних проблем громади. Нова хвиля росту соціального підприємництва в Україні сигналізує нам про зріст соціальної свідомості суспільства. Однак й досі соціальне підприємництво залишається для багатьох українців мало зрозумілим явищем.

Сьогодні про соцпідприємництво не лише багато говорять, а й навчають в університетах. Наявність теми соціального підприємництва в межах формальної освіти як ніколи говорить нам про неабияку її актуальність. 

DSC06041

Де сьогодні можна повчитись соцпідприємництву? Яку форму навчання та “кількість годин” обирає для себе той чи інший навчальний заклад? Та що після університетів — читайте, про що говорили на Міжнародній конференції УФБ #SocialBusinessInUA:

 

Де повчитись соціальному підприємництву?


Бізнес на користь суспільству? Як це зрозуміти та як правильно реалізувати? Саме цьому 
взялися навчити своїх студентів викладачі курсу соціального підприємства.

Перший такий курс в Україні було створено Василем Назаруком на базі Києво-Могилянської Академії.

 

Василь Назарук: 
запустили вибірковий курс соцпідприємництва в Києво-Могилянській Академії для студентів бакалаврату

Василь Назарук, керівник Програми соціального інвестування Western NIS Enterprise Fund, творець першого навчального курсу із соціального підприємництва в Україні:

DSC06007

 «Для того, щоб вирішувати соціальні проблеми, які існують в громаді, ті соціальні працівники, яких ми випускаємо з Могилянки, повинні розуміти, яким чином і якими інструментами вирішувати ці проблеми в громаді, з якою вони будуть працювати. Тому ідея такого курсу давно з’явилась. Але три роки тому ми тільки розробили і запустили цей курс. Його метою є показати студентам, надавши їм інструментарій, що соціальне підприємництво — це дієвий механізм, за допомогою якого можна вирішити проблеми в громаді.»

На разі, запустили курс соціального підприємництва в Києво-Могилянській Академії, що діє як вибірковий для студентів бакалаврату Школи соціальної роботи. Але курс також відкритий для студентів інших факультетів.

 

Владислава Грінчук: 
на базі КНУ ім. Тараса Шевченка курс викладається на факультеті економіки, де розглядається більше як бізнес-процес

 

Соціальному підприємництву також навчають в КНУ ім. Тараса Шевченка. На базі університету курс викладається на факультеті економіки, де розглядається більше як бізнес процес, а також на кафедрі соціальної реабілітації та соціальної педагогіки: 

«Наше завдання — навчити людей, які знаються на соціальних проблемах та проблемах соціалізації, знаходити шляхи самостійного вирішення проблем за допомогою бізнесу, — розповідає Владислава Грінчук, асистентка кафедри соціальної реабілітації та соціальної педагогіки КНУ імені Тараса Шевченка. Та додає: соціальне підприємництво — це з одного боку свобода, з іншого — це інший тип мислення, який ми намагаємось студентам, в рамках курсу, відтворити.»

DSC06000

 

В Українському Католицькому Університеті курс соціального підприємництва викладається на трьох напрямках:

  • В Університеті лідерства та управління УКУ
  • В бізнес школі УКУ (був призупинений і знаходиться на стадії відновлення)
  • На факультеті прикладних наук

 

Наталія Бордун
в Університеті лідерства та управління є магістерська програма з управління неприбутковими організаціями ще з 2009 року

В Університеті лідерства та управління діє магістерська програма з управління неприбутковими організаціями, в рамках якої курс про соцпідприємництво. Як розповідає Наталія Бордун, керівниця Інституту лідерства та управління УКУ, сама програма існує з 2009 року. Спочатку це був прототип магістерської програми, однак пізніше видозмінили відповідно до вимог Міністерства:

«Основним завданням курсу було вплинути на світогляд соціальних працівників, керівників організацій і розвинути в них вміння і бажання займатись прибутковою діяльністю. Ми відмітили, що інструментарій було вивчити легше, але повірити, що прибуткова діяльність — це теж покликання людей, які вирішують соціальні проблеми, було важче. Сьогодні — це професійна програма: в нас навчаються на магістерській програмі люди, які вже зараз керують організаціями та проектами неприбуткового сектору. Усі, хто зараз в нас навчаються, розуміють, що інструментарій соціального підприємництва необхідний. Так що це — свого роду еволюція самого завдання курсу соцпідприємництва.»

 

Юлія Клебан: 
на факультеті прикладних наук УКУ є дві магістерські програми, на яких вивчають соцпідприємництво: комп’ютерні науки і ІТ бізнес-аналітика

На факультеті прикладних наук УКУ є аж дві магістерські програми, на яких вивчають соціальне підприємництво: комп’ютерні науки і ІТ бізнес-аналітика. Дисципліна на цих програмах є обов’язковою до вивчення. За словами Юлії Клебан, керівниці програми “ІТ та бізнес-аналітика” факультету прикладних наук УКУ, усвідомлюючи важливість соціального спрямування своєї діяльності, студенти можуть впроваджувати інновації, що домопомагатимуть у вирішенні соціальних проблем громади, як місцевих, так і глобальних:

«Насправді нове покоління ІТ-шників не повинні мислити дуже вузько та лише тими проектами, над якими вони працюють. Це ті проекти, які вони будуть виконувати для бізнесу. Їхня професійна діяльність може створювати дуже багато власне цього “social value” для суспільства. Тобто своєю професійною діяльністю вони можуть долучитися до того, щоб покращити своє життя навколо. Коли вони особисто стикаються з якоюсь соціальною проблемою, уже пишучи якусь програму чи код, вони можуть долучитися до вирішення якоїсь локальної проблеми. Їхні проекти на курсі мають характер волонтерства. Але насправді, ідея полягає в тому, що вони ще встигнуть виконувати проекти чи робити якусь свою професійну діяльність за гроші. 

DSC06034

Також наш курс надає можливість студентам контактувати з громадським сектором або з соціальними підприємствами. Це для нас є насправді великий виклик. Але в будь-якому випадку, сам факт того, що цей курс існує для “технарів”, уже є ознакою цього «destructive activity».

 

Лайфхаки успішного курсу із соцпідприємництва

Завдяки оригінальним підходам кожен університет по своєму намагається розширити розуміння студентами соціального підприємництва.

Наталія Бордун, керівниця Інституту лідерства та управління УКУ:

«Що гарно працює: якщо ми маємо студентів на курсі за вибором чи магістратури соцпідприємництва, вони народжують свою ідею і пробують її втілити, пропрацювати самостійсно, разом з викладачем чи консультантами. А потім захищають її. Це працює дуже добре. Ми вкладаємо в голову їм інший механізм і логіку пошуку рішень. Теж добре працює вивчення кейсів успішних соціальних підприємств. Якщо говорити про курс соціального підприємства вже для практиків, в рамках курсу студенти діляться на групи, і для існуючих соціальних підприємств виступають такими собі консультантами, розробляють план або набір рекомендацій для розвитку.»

Владислава Грінчук, асистентка кафедри соціальної реабілітації та соціальної педагогіки КНУ імені Тараса Шевченка:

«У нас найкраще працювало — це робота над власним кейсом. Тобто самостійна робота і менторство. Коли вони розуміють, що виходять за рамки і, знаєте — це такий просторовий лайфхак , тому що університет класичний навчає думати «як правильно». Наприклад для генерування ідей мені допомогло, щоб студенти сідали не за парти, а на парти. Щоб вони могли мислити вільно і не так як прийнято в університеті.»

DSC06022

Василь Назарук, керівник Програми соціального інвестування Western NIS Enterprise Fund, творець першого навчального курсу із соціального підприємництва в Україні:

«Завдання для студентів взяти конкретну соціальну проблему і думати, які бізнес-підходи можна запропонувати для того, щоб цю проблему вирішити. Генерування ідей для студентів є переломним, тому що в процесі їм подобається якась одна, і вони потім намагаються це опрацьовувати. І ще один момент: знайомство з реальними соціальними підприємствами. Коли ми приводимо соціальних підприємців безпосередньо в аудиторію, студенти звичайно залюбки слухають та задають мільйони запитань.»

Юлія Клебан, кандидат економічних наук, керівник програми “ІТ та бізнес-аналітика”, факультет прикладних наук УКУ:

«Якщо студенти працюють над певними проектами чи співпрацюють з якимись соціальними підприємствами, то вони опиняються в умовах, коли мають реального замовника та повинні з цим замовником попрацювати. В умовах четвертої індустріальної революції софтскіли є дуже важливі, відповідно вони в них мають бути дуже різні.»

 

Що після університету?

Підсумовуючи, можна впевнено сказати, що університети дають майбутнім соціальним підприємцям тверду основу, розуміння механізмів та інструментів необхідних для розвитку соціального бізнесу, виступають каталізатором ідей і формують ширше розуміння соціального бізнесу. Чи стати соціальним підприємцем — рішення індивідуальне кожного студента.

DSC06031

Юлія Клебан, відповідаючи на питання «чи можна підготувати соціального підприємця в університеті?», стверджує, що можна, але важко:

«Чому? Тому що виглядає це дуже дивно, коли ти вимагаєш від людини ризикувати через залік. Студенти діляться на дві категорії. Одні кажуть: «ми будемо проводити дослідницьку діяльність». Але завжди залишається група, яка каже: «ок, ми хочемо спробувати».

«Ми не ставили собі за мету готувати соціальних підприємців, а готувати експертів, які розуміють, що соціальну проблему можна вирішити за допомогою бізнесових проектів», — пояснює Василь Назарук.

В свою чергу, латвійська викладачка Вищої школи менеджменту інформаційних систем Діана Лапкіс, радить студентам не кидатись одразу відкривати свою справу, а для початку попрацювати та набратися досвіду у вже діючих соціальних підприємствах. Так, на її думку, окрім отриманого досвіду, можна вберегти себе від помилок та розчарувань, які важко передбачити, будучи початківцем у справі.


Підготувала: Софія Артемчук

 

Читайте також про неформальну освіту для соцпідприємців: Акселератори, інкубатори, школи: можливості неформальної освіти для соціальних підприємців

 

Міжнародна конференція із соціального підприємництва #SocialBusinessInUA — ключовий захід наймасштабнішого в Україні проекту розвитку соціального бізнесу “Соціальне підприємництво: досягнення соціальних змін за ініціативою “знизу”, що реалізується міжнародним консорціумом за підтримки Європейського Союзу. І лінк на https://socialbusiness.in.ua

 


Тематика публікації:    

Останні публікації цього розділу:

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще

Команда ГО "Креативний простір Креденц": молодь має бути дотична до відбудови