Стати на ноги постраждалим від війни на сході України допомагають гуманітарні ініціативи

Норвезька рада у справах біженців розпочала діяльність в Україні у 2014 році. І станом на 2017 рік уже 45 тисяч людей отримали допомогу в межах реалізації різноманітних програм організації. Серед них ...

8597237e-8b94-11e8-b344-5254a2021b2b

Громадський Простір

Норвезька рада у справах біженців розпочала діяльність в Україні у 2014 році. І станом на 2017 рік уже 45 тисяч людей отримали допомогу в межах реалізації різноманітних програм організації. Серед них й Іван Кочетов.

Іван Кочетов – бізнесмен зі Станиці Луганської. Одного дня він втратив усе. Внаслідок бойових дій він та його сім’я залишились без будинку та можливості забезпечувати самих себе.

 

59-річний Іван Кочетов до війни був успішним бізнесменом. Мав великий будинок, магазини та шиномонтажну майстерню. Коли бойові дії дійшли до селища, Іван та його родина залишалися в рідному місті - не змогли полишити свій дім та бізнес.

«19 листопада 2014 року внаслідок артилерійського обстрілу був зруйнований наш  будинок та наші магазини, які знаходилися поряд з ним. Я намагався погасити пожежу, сам постраждав, пошкодив голову, втратив зуби. В один момент ми втратили усе. Одна літня жінка дала нам притулок, з того часу ми так і жили по людям,  бо не мали коштів на оренду житла», – згадує Іван.

Команда програми «Життєзабезпечення та продовольча безпека» Норвезької ради у справах біженців (NRC) дізналися про ситуацію Івана та запропонували заповнити анкету на отримання бізнес-гранту.

Місія організації - задоволення потреб внутрішньо переміщених осіб та постраждалого від конфлікту населення, особливо вздовж лінії зіткнення, захист прав та відновлення економічної самодостатності людей, які постраждали від конфлікту на Сході України.

Основні напрямки діяльності: 

  • програма безоплатної правової допомоги, 

  • відновлення житла, допомога у зимовий період  у прифронтових районах, 

  • покращення економічної ситуації постраждалого внаслідок конфлікту  населення 

Ремонт житла, консультування та правова допомога, підтримка малого бізнесу, навчання соціально незахищених осіб із метою працевлаштування, створення громадських центрів з метою підтримки переміщених осіб, відновлення водної інфраструктури та інші питання – усе це складові допомоги Норвезької ради, спрямованої на розв’язання  непростих проблем.

“Остання програма спрямована на більш довгострокові рішення. Наприклад курси перекваліфікації, бізнес-гранти тощо”, – розповідає Анастасія Карпілянська, спеціалістка відділу комунікацій Норвезької ради у справах біженців (NRC).


Зараз ми працюємо над тим, щоб переходити від режиму “екстреної” допомоги до покращення в цілому якості життя таких людей. У свою чергу це дозволить їм краще справлятись з проблемами навіть за відсутності постійної гуманітарної допомоги та бути спроможними забезпечити себе та свої родини


Уже згадувана нами родина Кочетових успішно пройшла відбір та невдовзі отримала кошти на відновлення зруйнованого автомагазину. Іван зробив ремонт у приміщенні, придбав товар та має достатньо покупців для отримання стабільного доходу. 

“Коли ми дізналися про проект, то вхопилися за цю можливість, це дуже хороша мотивація рухатися далі”, – каже Іван.

У рамках реалізації проектів з раннього відновлення, NRC надає підтримку внутрішньо переміщеним особам та людям, які проживають у населених пунктах вздовж лінії зіткнення. Це стимулює поліпшення фінансової ситуації у  родинах та громадах на сході України. 

 

З травня 2017 р. 974 внутрішньо переміщених та постраждалих внаслідок конфлікту місцевих жителів отримали гранти для того, що розпочати або відновити власну справу. Таким чином, родини, які постраждали внаслідок конфлікту, отримають стабільний дохід, який дозволить їм позбутися залежності від гуманітарної допомоги.

Програми Норвезької ради у справах біженців (NRC) реалізуються за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії, Агентства ООН у справах біженців (UNHCR), Управління цивільного захисту та гуманітарної допомоги Європейського Союзу (ECHO), Генерального директорату Європейської Комісії з питань міжнародної співпраці та розвитку, Шведського агентства міжнародного розвитку та співробітництва (Sida), Всесвітньої продовольчої  програми ООН (WFP) та ініціативи Ватикану «Папа для України».

 

Матеріал підготовлений в рамках The EU Project for Civil Society Development in Ukraine. Проект ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні створено задля зміцнення українського громадянського суспільства шляхом посилення ролі організацій громадянського суспільства у реалізації та моніторингу демократичних реформ та всебічному соціально-економічному розвитку в країні.   


Тематика публікації:        

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще