Започатковано традицію ярмарків грантів у сфері культури

Ідея, донор, заявник, партнери, грантова заявка, кошторис, гайдлайн, комунікаційна стратегія, пріоритети, технічні вимоги, результати, сталість, звітність… Це ті слова, які об’єднують людей ...

together (65)

Громадський Простір

Ідея, донор, заявник, партнери, грантова заявка, кошторис, гайдлайн, комунікаційна стратегія, пріоритети, технічні вимоги, результати, сталість, звітність… Це ті слова, які об’єднують людей на Першому ярмарку грантів у сфері культури, що відбувся у Києві та відтепер стане щорічною традицією.

???????????????????????????????

Отож, 14 великих грантових програм Євросоюзу, єврорегіонів, США та України було презентовано на ярмарку, організованого Національним Бюро ЄС “Креативна Європа” за підтримки Українського культурного фонду. Інформаційний партнер заходу – Громадський Простір.

???????????????????????????????

Серед учасників ярмарку – Міжнародний фонд “Відродження”, Посольство США в Україні, Міжнародний Вишеградський фонд та інші закордонні інституції і посольства, які ділились інформацією про напрями проектів за якими здійснюється грантова підтримка.

???????????????????????????????

“Ідея ярмарку полягає в тому, щоб зібрати на одному майданчику людей, які хочуть і людей, які можуть”, – прокоментувала подію модераторка ярмарку Ярослава Кравченко.

???????????????????????????????

Це той день, коли закладено міцний фундамент ефективного майданчику для спілкування між грантодавцями та представниками креативних та культурних індустрій.

???????????????????????????????

Це день, коли учасники ярмарку поринули у подорож грантових програм у сфері культури.

???????????????????????????????

“Перший міжнародний ярмарок грантів у сфері культури – це можливість поспілкуватись з грантодавцями, дізнатись таємниці подачі грантових заявок. Дуже важливо, щоб в Україні створювався якісний культурний продукт, який можна презентувати за кордоном та популяризувати українську культуру. Вже у вересні планується наступний такий захід, який буде орієнтований саме на регіональні ініціативи. Тому ми не зупиняємося” – розповіла Юлія Федів, керівниця Національного бюро програми ЄС “Креативна Європа”, виконавча директорка Українського культурного фонду.

???????????????????????????????

Ярмарку відвідав також голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, який у своєму зверненні до культурних діячів розповів про важливість співробітництва та роль України в культурній індустрії.

???????????????????????????????

“Коли ми говоримо про економічний потенціал України, загалом згадуємо промислову традицію, роль у сфері сільського господарства, але забуваємо про багату та древню культурну спадщину цієї країни. А цей компонент має входити в основу економічного розвитку України. Тож безумовно, розвиток креативної індустрії впливатиме на економіку, що зокрема і створить робочі місця для культурних діячів. Маючи всі інструменти, в якості програм, що зокрема представлені на ярмарку, ми повинні вміти добре їх використовувати, щоб покращувати культурний простір України. Європейський Союз зацікавлений зміцнювати культурне співробітництво з Україною. В Угоді про Асоціацію з ЄС, що є наріжним каменем нашого співробітництва, ми маємо виділені резерви. Їхня ціль – підсилити розвиток культурного співробітництва”.

???????????????????????????????

Міністр культури України Євген Нищук розповів про європейський підхід грантової підтримки культурних та мистецьких проектів. На сьогодні це ключове питання. Адже зміна системи фінансування та менеджменту безумовно покращить сферу культури України. Звісно, поки не всі знають, як писати проект, як його правильно подати, як отримати ці гроші. Але потрібно, щоб кожен гравець на культурному полі мав чіткі правила, за якими можна отримати підтримку свого проекту.

???????????????????????????????

“Саме тому було створено Український культурний фонд і тепер не міністр, не заступник, не міністерство культури роздаватиме гроші на суб’єктивних підставах”.

Зауважимо, що ідея провести такий захід виникла ще у грудні 2017 року. Від культурних діячів надходила величезна кількість запитань щодо можливостей для реалізації їхніх ідей. Де знайти грант, який пакет документів готувати, хто може співфінансувати та інше. Таким чином було вирішено започаткувати традицію ярмарку грантових можливостей саме в сфері культури. Це той формат, який на одному квадратному метрі зібрав грантодавців з різних країн Європи і не тільки, державних інституцій, які зараз виникають на теренах України.

???????????????????????????????

“Такий захід як сьогодні – це та точка входу, де можна отримати інформацію про весь спектр можливостей, який існує в Україні для представників культурних та креативних індустрій”, – пояснює Ірина Прокоф’єва, програмна менеджерка програми Culture Bridges.

???????????????????????????????

З поміж 1200 заявок було відібрано 300 учасників, зацікавлених культурною сферою та прагнуть розвивати своїми ідеями культурний простір України.

???????????????????????????????

Захід відвідав генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко. Він розповів, що новостворена державна установа буде займатись комплексною репрезентацією України у світі через культуру, освіту мистецтва та культурну дипломатію. Основні програми інституту буде запущено вже наприкінці року.

???????????????????????????????

“Формат ярмарку дуже цікавий, тому що зараз немає подій чи ресурсів, які б повноцінно інформували про грантові можливості в українському культурному секторі. Тож цей захід одночасно є як інформативним, так і надає можливість роззнайомитись з акторами сектору культури, що в подальшому зможуть реалізовувати спільні проекти”, – зауважує Володимир Шейко.

???????????????????????????????

“Головна місія цього заходу – це змотивувати кожного з учасників, та пояснити, що проактивність – це саме те відчуття, яке впливає на реформування нашої соціальної сфери, зокрема культури”, – зазначає Катерина Жданова, менеджерка Національного Erasmus+ офісу в Україні.

???????????????????????????????

Є доступною повна версія відео-запису ярмарку за посиланням

А також презентації програм, презентованих на заході.

Радіємо таким подіям разом з вами та з нетерпінням чекаємо наступного ярмарку у сфері культури!

 

 


Тематика публікації:            

Останні публікації цього розділу:

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще

Команда ГО "Креативний простір Креденц": молодь має бути дотична до відбудови