WikiInvestigation – інноваційний інструмент для подолання корупції в Україні

В Україні створюється унікальна та інноваційна онлайн-платформа для громадських розслідувань корупційних схем - WikiInvestigation. Автори впевнені, що новий механізм дозволить ефективно боротися з ...

WikiInvestigation (22)

Громадський Простір

В Україні створюється унікальна та інноваційна онлайн-платформа для громадських розслідувань корупційних схем – WikiInvestigation. Автори впевнені, що новий механізм дозволить ефективно боротися з корупцією не лише в Україні, а й в інших країнах світу.  

Онлайн-платформа WikiInvestigation створюється командою Фонду інновацій та розвитку (IDF) в рамках проекту “Підтримка запобігання корупції та розслідування за допомогою громадянської участі на місцевому рівні” за підтримки Європейського Союзу.

Для чого потрібен проект WikiInvestigation Україні – розповідають одні із авторів законопроекту про Вищий антикорупційний суд: Георгій Вашадзе, засновник Фонду інновацій та розвитку (IDF), та Роман Яковлєв, директор (IDF).

Ми переконані: стандартні механізми боротьби проти корупції застаріли

Засновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе переконаний, що стандартні механізми боротьби з корупцією застаріли, адже корупціонери добре знають, як діяти в цих стандартних механізмах так, щоб не бути притягнутими до відповідальності.

“Перед нами постало питання: чи можемо ми самостійно придумати якийсь новий механізм, який буде сприяти боротьбі з корупцією? Що ми, як розробники рішень, можемо зробити? Не просто перекладати всю відповідальність на прокуратуру, яка нічого не розслідує або на суд, який не приймає рішень.

Vashadze

Концепт, який ми розробили, а саме, онлайн-платформа для crowd-розслідувань WikiInvestigation, дуже інноваційний та нестандартний. Ми хочемо створити механізм, який об’єднає громадськість для розслідування корупційних схем. Найголовніше, це мають бути не просто журналістські розслідування, а конкретні факти виявлення неправомірних корупційних вчинків в Україні”, – пояснює Георгій Вашадзе.

Онлайн-платформа WikiInvestigation як механізм для crowd-розслідувань корупційних справ

“Ми заклали у платформу принцип Вікіпедії – де всі користувачі стають співтворцями величезної енциклопедії. Цей принцип ми використаємо для того, щоб боротися із корупцією”, – пояснює Георгій Вашадзе.

Платформа буде працювати на технології Blockchain.

Автори платформи створюють мережу слідчих та громадських активістів, які вже проводять розcлідування в проекті.  

“Нам цікавий не скандал, ми зацікавлені в тому, щоб покарати винних, грунтуючись на конкретних фактах і доказах, а не на порожніх словах”, – зауважує Георгій Вашадзе.

Для кого створюється платформа?

Платформа WikiInvestigation – для всіх! Якщо у вас є інформація про випадок корупції і ви дійсно хочете з цим розібратися, то ви зможете розпочати своє розслідування, до якого приєднаються інші небайдужі, наприклад юристи, журналісти та й звичайні активні громадяни, дійсно будь хто.

Як все відбуватиметься:

  • Будь-хто робить публікацію на платформі про певне корупційне порушення, це можливо буде зробити після проходження реєстрації або анонімно;
  • Якщо в публікації буде виявлено факт корупції, учасники платформи зможуть приєднатися до розслідування: додати докази в вигляді фото, відео, скан копії документів або щось інше.
  • Останнім етапом розслідування буде не просто публікація потенційного порушення, а конкретні факти, які доводять вину того чи іншого корупціонера.

“Дуже важливо дати можливість кожному бажаючому працювати на платформі. Все буде дуже просто”, – пояснює Роман Яковлєв, директор Фонду інновацій та розвитку.

Роман Яковлєв

Правила користування платформи – чіткі та зрозумілі. На платформі можна буде публікувати тільки ті випадки корупції, які підтверджуються конкретними фактами, скажімо, відео або фотоматеріалами чи якоюсь документацією.

Коли розслідуванням займається обмежена кількість людей, завжди виникає брак інформації. Тому завдання платформи полягає в тому, щоб залучити до процесу розслідування якомога більше людей.

“У США був випадок, коли компанія молодиків напідпитку побила двох гомосексуалістів, а поліція дуже довго не могла знайти винних, оскільки не мала конкретних доказів. Тоді поліцейські запустили інформацію про це розслідування в інтернеті і попросили громадськість долучитися до розслідування. Буквально через кілька годин один із користувачів Twitter написав, що бачив порушників. Звичайні користувачі соцмереж допомогли поліції знайти злочинців. Точно так само буде і на платформі. Якщо вам близька тема, якщо вона вас хвилює, то ви просто долучаєтесь до розслідування і робите свій вклад”, – розповідає Роман Яковлєв.

Мережа слідчих вже у п’яти пілотних містах України

Команда Фонду інновацій та розвитку (IDF) реалізовує проект у 5 пілотних містах, де створюється спеціальна мережа слідчих.

Wikiinvestigation

Методологічні поради щодо того, як проводити розслідування розроблено партнерською організацією «Стоп корупції», а з правничими аспектами допомагають партнери з Інституту гуманітарних і прикладних досліджень.

“З допомогою нашої платформи ми хочемо показати, що корупція виникає не через поганих людей, а через недосконалу систему, яка дозволяє людям красти та залишатися безкарними. Ми будемо розглядати стратегічні справи, шукати докази і передавати справи в суд. Ми також будемо аналізувати випадки корупції та визначати їх першопричини. Ми будемо пропонувати системні зміни щодо того, як можна закрити наявні корупційні прогалини в законодавстві. Антикорупційна реформа є по-справжньому якісною тоді, коли ти не лише лякаєш чиновника-корупціонера, а й створюєш механізм, при якому ніхто не хоче красти, бо красти стає невигідно”, – роз’яснює Роман Яковлєв.

Як користуватися плафтормою WikiInvestigation?

Зазначимо, що сама платформа перебуває на стадії розробки, всі розслідування поки що публікуються на тимчасовий сайт у вигляді лонгрідів. 

Наприклад, ви побачили, що у вашому рідному місті, скажімо, у Житомирі якусь певну проблему, яку хочете вирішити.

  • Ви заходите на платформу і реєструєтеся. Реєстрація дуже проста.
  • У вас буде свій аккаунт, з якого ви створюєте справу для розслідування.
  • Ви даєте їй назву та описуєте свою робочу гіпотезу.

Наприклад, гіпотеза, що директор ринку нелегально здає в оренду приміщення, користуючись комунальним майном і зловживаючи повноваженнями. Це і буде ваша гіпотеза, яку ви хочете перевірити у ході розслідування.

  • Після кваліфікації злочину, ви формулюєте своє завдання.
  • Потім ви можете долучати до свого розслідування інших користувачів платформи.

Однак якщо ви захочете, щоб розслідування було закритим, то воно буде закритим і лише ви будете працювати над ним.

  • Далі ви працюєте над збором доказів та підготовкою матеріалу, який буде запущений на платформі.

Якщо є звинувачення то його потрібно довести конкретними доказами, інакше розслідування може зупинитися і правоохоронні органи на нього не відреагують.

  • Знайшовши докази, ви публікуєте свій матеріал на платформі.
  • Далі самі користувачі платформи починають оцінювати ваше розслідування.
  • Також у вас є можливість отримати грошову винагороду (грант) за проведене розслідування.

Правила надання грантів – чіткі та зрозумілі. Грошова винагорода залежатиме від того, наскільки якісно виконано розслідування і наскільки високо воно оцінено іншими користувачами. Не буде якоїсь монопольної групи людей, яка може сказати: ось це – погане розслідування, а це – добре. Користувачі самі будуть це вирішувати.

Також заради безпеки, розслідувачі матимуть право не розголошувати свою особистість публічно.

На платформі діятиме постмодерація. Тобто, якщо розслідування не відповідатиме вимогам платформи. Наприклад, якщо акт корупції не буде підтверджений конкретними доказами, модератори будуть змушені прибрати такий пост із платформи із поясненням користувачу причини.

“Важливо наголосити на тому, що якщо людина лише хоче делегувати інформацію, а сама активно не братиме участі у розслідуванні, то нічого не вийде. Не хтось зверху має приймати рішення – це робитиме сама людина”, – пояснює Роман Яковлєв.

У планах – запуск платформи в інших країнах світу

Плани в команди проекту амбіційні – після того, як платформа ефективно запрацює в Україні, буде спроба запустити її і в інших країнах світу, на кшталт того, як функціонує Вікіпедія.

Wikiinvestigation1

“Вважаю, що це повинно стати пріоритетом для донорських організацій. Ми дуже раді, що Європейський Союз зважився фінансувати наш інноваційний проект. Зверніть увагу, скільки грошей вже витрачено на боротьбу з корупцією в Україні, а результат все одно мінімальний. Результат помітний тільки в боротьбі з побутовою корупцією, яка стосується адміністративних послуг. Дуже важко знайти людину, яка зможе протистояти цій матриці і йти проти корупційної системи”, – наголошує Георгій Вашадзе. – Матрицю корупції можна перемогти тільки в одному випадку: потрібно змінити правила гри. Корупцію вбиває конкуренція, інакше перемогти просто неможливо”.

Великі плани – великі ризики

Для того, аби платформа стала успішною, велике значення матиме те, скільки людей захочуть до неї приєднатися.

“Хочемо привернути увагу до нашої платформи, зробити її максимально доступною для простих громадян, і найголовніше – переконати, що вони своїми силами вже сьогодні можуть боротися з корупцією. Ще один ризик – платформа може зіткнуться з протидією. Тому, ми хочемо, наскільки це можливо, убезпечити її від зовнішнього втручання та кібератак”, – зауважує Георгій Вашадзе.

Результати перших розслідувань вже є

Зокрема, проведено розслідування того, як у передмісті Житомира ліси передають у приватну власність, а також –  як Державна служба зайнятості бере на підряди правонаступників тих, кого підозрюють у розтраті державних коштів.

Wikiinvestigation2

Люди одразу підключилися, і ми уже вийшли на справи. Зауважу, що багато чого залежить від людини, яка робить розслідування. Якщо хтось хоче щось зініціювати – ми допоможемо, але ми не будемо робити за когось його ж роботу. У нас є багато розслідувань, але кожне з них залежить тільки від ініціаторів. Якщо людина втрачає інтерес, то розслідування ускладнюється, тому що без ініціатора це не те. Фінансова мотивація на платформі – це один із стимулів для людини проводити розслідування, бо дуже часто для цього потрібні ресурси”, – зазначає Роман Яковлєв.

Автори платформи вірять, що завдяки платформі боротьба з корупцією буде не ефемерною, а – реальною.

“Цим проектом хочемо показати, що ми самі можемо перемогти корупцію. Ми повинні створити механізм, щоб корупціонери зрозуміли, що те, що вони можуть домовитися з прокуратурою, ще нічого не значить, і що громадські детективи обов’язково їх знайдуть”, – підсумовує Георгій Вашадзе.

 

Матеріал підготовлений в рамках The EU Project for Civil Society Development in Ukraine. Проект ЄС для розвитку громадянського суспільства в Україні створено задля зміцнення українського громадянського суспільства шляхом посилення ролі організацій громадянського суспільства у реалізації та моніторингу демократичних реформ та всебічному соціально-економічному розвитку в країні. 


Тематика публікації:      

Останні публікації цього розділу:

"Якщо не працювати з культурою, то є сусідні держави, які б хотіли з нею попрацювати" — Яна Бойцова

Юлія Соловйова: мотивацією має бути бажання жити під синьо-жовтим стягом

Олександра Матвійчук: громадяни, які усвідомлюють свою роль — величезна рушійна сила

Юлія Євпак: еліта — завжди актив, вона та, хто рятує країну, коли зле

Волонтер Михайло Шелеп: менші збори в меншому колі людей — ефективніші

Ініціативи Степаня: залучаємо можливості, які дають поштовх діяти та змінювати життя молоді на краще